Gekookte maïskolven

Gekookte maïskolven

Gekookte maïskolven

Ik weet nog heel goed dat maïskolven vroeger toen ik klein was een enorme traktatie waren. Verse zoete maïs vinden de meeste kinderen ongelooflijk lekker. N ook, die is er gek op. Dat je die gele dingen met je handen moet eten draagt natuurlijk bij aan de feestvreugde! Dus al kijken veel volwassenen er een beetje op neer (‘veevoer’, zegt mijn vader), doe je kinderen en jezelf een plezier en zet eens een grote schaal dampende maïs aan tafel. Aan de kolf, want dat kluift lekker. Maar wel een beetje opletten, want lekkere zoete suikermaïs is nog helemaal niet zo eenvoudig te krijgen. De kolven liggen wel vaak per twee voorverpakt onder plasticfolie in de supermarkt, maar die kun je beter laten liggen. Het probleem met maïs is dat de suiker die erin zit, na de oogst langzaam maar zeker wordt omgezet in zetmeel. En dat is wel voedzaam, maar niet erg lekker. Bovendien droogt maïs uit, waardoor de korrels taai worden. Je moet ze dus zo snel mogelijk na de oogst opeten. Maar ja, de meesten van ons wonen niet in de buurt van een veld met suikermaïs. Dus hoe herken je verse, pas geoogste maïs?

De eenvoudigste manier is het te vragen aan de groenteboer. Zorg in ieder geval dat je kolven koopt die nog helemaal ingepakt zitten in de bladeren die er aan de maïsplant omheen groeien. Die bladeren beschermen de kolf tegen uitdrogen en houden de korrels dus mals. De bladeren en de pluim die eruit steekt, moeten een beetje vochtig zijn. Niet uitgedroogd. En als je zo’n blad opzij vouwt, moeten de korrels er mooi glanzend en strak bijliggen. Niet ingedeukt en schrompelig. Hier in de buurt heeft de Turkse groenteboer meestal mooie maïskolven liggen. En de Surinaamse winkel heeft ze ook, vaak vers, en altijd in de diepvries.

Als je zoektocht naar verse suikermaïs geslaagd is en je hebt de buit binnen, dan zijn er allerlei manieren om de kolven klaar te maken. Met bladeren en al (dichtgebonden met een touwtje en even geweekt in water) op de barbecue. Of 7 minuten op vol vermogen in de magnetron. Of gewoon in een pan kokend water:

Recept: Gekookte maïskolven

 • een maïskolf per persoon
 • een schepje suiker
 • een klontje boter

Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Geen zout toevoegen, daar wordt maïs taai van! Een schepje suiker bij het water mag wel, maar is bij echt verse suikermaïs niet nodig.

Haal de bladeren en de draden van de maïskolven, snijd ze eventueel met een groot mes in stukken en kook ze 6 à 7 minuten.

Haal de kolven uit de pan, schud ze even goed uit en serveer ze met wat boter en een beetje zout. Je kunt er een lekkere salade bij maken, maar wat N betreft is dat nergens voor nodig: die is reuzeblij met een maaltijd van maïs en verder niks.

Geplaatst onder recepten, vanaf 2 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , . |

12 reacties op Gekookte maïskolven

 1. Nell Nijssen zegt:

  Fijn plan! Ik was het bijna weer vergeten hoe heerlijk suikermais kan zijn. Op naar de Turkse winkel morgen ….

 2. Roger zegt:

  En steek aan beide zijden een houten prikkertje, zodat je hem super simpel rondom kunt afkluiven. Vinden kinderen ook heel leuk en je brandt geen vingertjes.

 3. myrte zegt:

  Er zijn ook speciale maisprikkers te koop – mijn buurmeisjes zijn er dol op; daarmee kunnen ze de boel goed vasthouden.

 4. WK zegt:

  Ik was afgelopen voorjaar in Kuala Lumpur en het leuke daar is dat je in de legendarische eetstraat Jalan Alor allerlei kraampjes met street food hebt staan. Ik stopte bij een kraampje waar ze verse mais (en allerlei andere groenten) voor je in een pan kokend water gooien en je het ter plekke op kunt eten. De vliegen zwermen weliswaar om je kolf heen, maar wel een heerlijke traktatie. Dergelijke street food miste ik hier in Nederland een beetje, maar terug in Den Haag ontdekte ik dat ze deze lekkernij tegenwoordig ook op de Haagse Mart vers aanbieden en voor je klaarmaken op de bbq of in water. Een ware aanrader, zo’n verse maiskolf; simpel en smaakvol!

 5. celine zegt:

  Hoi! Ik heb net je blog ontdekt: super leuk en heel orineel! En de foto’s zijn echt heel mooi. Ik ben net zelf een blog over eten begonnen, maar dan als je allergieen hebt. Ik wens je een fijn weekend!

 6. Maaike zegt:

  Maïs was een van de eerste groenten die ik mijn zoontje voorzette. Weliswaar nog heel fijn gemaakt, maar een instant hit. Het is altijd een groot feest als O maïs krijgt. Ik maak regelmatig smeuïge maïs/aardappelpuree met wat witvis erdoor. Maar als O iets groter wordt vindt hij vast een kolf ook heerlijk

 7. Claudia zegt:

  Helaas is maïs alleen geen groente, maar een graangewas!

 8. Mijnkookshop zegt:

  Superlekker voor de kleintjes, gezond en makkelijk te maken. Zeker een aanrader!!

 9. Hallo,

  Wat een leuk blog en wat een goede recepten. Ik ga er zelf zeker een aantal van proberen. Daarnaast zal ik je blog zeker aanraden bij anderen!!!

  Erg leuk

  Groeten Charissa

 10. sjors zegt:

  Leuke blog ga hier zeker vaker op kijken!!!

 11. Ik vind maïs heerlijk en kan mij ook herinneren dat ik er blij van werd als mijn moeder het vroeger maakte! Vooral als ie zoet en sappig was! Leuke blog trouwens!
  http://www.theavantguardian.com/

 12. lientje zegt:

  Dag, ik vroeg mij af of mais van het veld (echt veevoer dus) ook mogelijk is om te gebruiken voor de recepten?