Pruimentaart voor Iesje

Pruimentaart voor Iesje

Pruimentaart voor Iesje

Beer heette tot nu toe gewoon Beer. Hij/zij had nooit een naam gekregen en daar ook nooit over geklaagd. Maar opeens had N besloten dat het een meisjesbeer is, en dat ze Iesje heet. En dat niet alleen; Iesje was ook nog eens jarig. Omdat haar verjaardag mooi samenvalt met de pruimentijd heb ik een pruimentaart voor haar gebakken in Franse stijl. Iedereen was reuze blij dat er zomaar onverwacht een goede reden was voor taart dus we hebben hard voor Iesje gezongen. En taart gegeten op haar gezondheid.

De taart bestaat uit eenvoudig korstdeeg, een laagje amandelspijs en een heleboel verse rijpe pruimen. In het amandelspijs zitten bittere amandelen, die geven het een heerlijke smaak. Maar ze zijn een piepklein beetje giftig, dus gebruik er niet te veel. Je kunt ze kopen bij de Marokkaanse winkel. Er zijn een heleboel heerlijke pruimen te koop, dus kies een soort die je lekker vindt. Ik heb gekozen voor Hollandse Reine Victoria’s

Recept: Pruimentaart voor Iesje

voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram koude boter
  • 2 eetlepels suiker
  • een eidooier
  • een snuf zout

voor de vulling:

  • 150 gram witte amandelen
  • 10 bittere amandelen
  • 200 gram suiker
  • een ei
  • ruim een kilo rijpe pruimen

Maak een mooi deeg van bloem, blokjes koude boter, suiker en zout, en voeg daar de eidooier aan toe. Als het te droog is om een bal van te vormen een paar druppels water toevoegen. Maak er een bal van en leg die ingepakt in plasticfolie minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Beboter een lage taartvorm, bestuif met wat bloem.

Hak in de keukenmachine de twee soorten amandelen fijn, samen met 150 gram suiker en een ei. Maal goed door elkaar, tot je mooi fijn amandelspijs hebt.

Was de pruimen, halveer ze en haal de pitten eruit.

Haal het deeg uit de koelkast en rol uit tot een lap die net iets groter is dan de taartvorm. Leg het deeg in de vorm en druk aan. Prik met een vork hier en daar een paar gaatjes in het deeg, leg er een stuk bakpapier op, en daarop blindbakknikkers, of droge bonen, of muntjes. Zet de vorm een half uur in de oven. De taartbodem wordt nu blind gebakken.

Haal de vorm na een half uur uit de oven en haal de blindbakvulling eruit. Draai de oven terug naar 160ºC. Schep het amandelspijs op de hete taartbodem, schik de halve pruimen er in een mooi patroon bovenop en stooi er nog wat suiker over. Zet terug in de oven.

Laat nog een half uurtje in de oven staan, tot de taart heerlijk ruikt en er watertandend lekker uitziet. Laat goed afkoelen.

Als je de taart niet meteen helemaal op krijgt is dat fijn, want hij wordt lekkerder als hij een paar dagen staat.

Meer taart: klik!

Geplaatst onder recepten, taart, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , , , . |

Comments are closed.