Zomerbietjes met kappertjes

Zomerbietjes met kappertjes

Zomerbietjes met kappertjes

Je kunt de laatste tijd geen blad openslaan of er staat wel iets in over urban farming of stadstuinieren. Het is zo hip dat je bijna zou denken dat het nieuw is, maar dat is natuurlijk onzin: volkstuinen bestaan al ruim een eeuw en ook daarvoor hadden mensen moestuinen. Maar leuk is het wel! Mijn moeder heeft ook zo’n stadstuin. Een mooie tuin met allerlei lekkers erin: prachtige verschillende slasoorten, mooie pittige radijzen, tomaatjes, kruiden; het is geweldig! Laatst nam ze kleine zoete bietjes mee. En die waren zo lekker dat N ze allemaal in één keer naar binnen schrokte.

Bieten zijn weliswaar het hele jaar verkrijgbaar, maar er is een groot verschil tussen zomerbietjes en winterbieten. De winterbietjes zijn lang niet bij iedereen geliefd, ook N is er niet erg enthousiast over. Maar een vers zomerbietje is andere koek: dat is echt een delicatesse. Ze zijn zo zoet en intens smaakvol, dat je er weinig aan toe hoeft te voegen. Een beetje zuur als contrast met al dat zoet, dat is lekker. Meer heb je niet nodig. Een uiterst simpel recept dus!

Als je verse bietjes koopt zit er meestal blad aan. Dat kun je ook eten: goed wassen, even snel roerbakken in een beetje olijfolie met een teentje knoflook en een uitje, klaar. Maar dit recept is alleen voor de bietjes zelf, zonder loof.

Recept: zomerbietjes met kappertjes

  • verse zomerbietjes
  • een paar eetlepels kappertjes
  • het sap van een halve citroen
  • een scheut heerlijke olijfolie
  • een beetje peper en zout

Borstel de bietjes een beetje schoon en snijd het loof eraf. Schil ze niet. Kook ze in ruim water beetgaar. De kooktijd hangt erg af van hoe groot de bietjes zijn. Prik er af en toe in om te voelen hoe hard of zacht ze zijn. Het duurt tussen de 30 en 50 minuten.

Giet de bietjes af en spoel ze onder de koude kraan af. Wrijf het schilletje eraf.

Snijd de bietjes in blokjes. Doe die in een mooie schaal, sprenkel er een beetje citroensap overheen, en een lekkere scheut olijfolie. Strooi er wat kappertjes over, en eventueel een klein beetje zout en versgemalen zwarte peper.

Lekker stuk brood erbij en je hebt een ongelofelijk lekker zomergerechtje. Eet smakelijk!

 

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

Een reactie op Zomerbietjes met kappertjes

  1. Leny de Bruin-Arts zegt:

    heerlijk, nog iemand die zijn kind alleen vers wil laten eten. Toen mijn zoon geboren werd in 1973 had ik de indruk dat ik de enige op de wereld was. Al moet ik wel toegeven dat ik op een gegeven moment (hij was toen bijna 1 jaar oud), wel een beetje doorgeslagen ben en hem gewoon mee liet eten van de indische pot en ook de kerriegerechten die wij zlef lekker vonden. De kinderarts was daar niet helemaal gelukkig mee, maar het kind van toen is nu een beer van bijna 2 meter die alles, maar dan ook alles eet.