Gazpacho

Gazpacho Andaluz

Gazpacho

Het gebeurt helaas niet al te vaak, maar toch: je hebt van die dagen dat de zon uitbundig schijnt en het warempel een lekkere zomeravond lijkt te gaan worden! Zo’n zomeravond waarop het eigenlijk te warm is om uitgebreid te gaan koken en je dus behoefte hebt aan iets fris dat makkelijk en snel in elkaar te zetten is. Omdat het vanavond best eens zo’n avond zou kunnen worden eten we gazpacho: een heerlijke koude Spaanse soep van tomaten, paprika en andere groenten en gebonden met brood.

Gaspacho is overal in Spanje populair – je kunt het in de supermarkt in een heleboel verschillende versies kant en klaar kopen, maar oorspronkelijk is het een gerecht uit Andalucía, het diepe warme zuiden van Spanje, waar de zomers vele maanden duren en bloedje heet zijn en de behoefte aan frisse gerechten dus het grootst is. Zoals dat gaat met culinaire klassiekers zijn er honderden verschillende recepten van, met elk nog tal van variaties, maar de basics zijn overal zo ongeveer wel gelijk: er moeten tomaten in, en komkommer, (groene) paprika en olijfolie. Als je die basis hebt, dan kan het grote experimenteren beginnen.

Ik vind het zelf erg lekker om bleekselderij toe te voegen, een uitje, een beetje knoflook en peterselie. Maar je kunt ook kiezen voor rode puntpaprika’s en rode pepers. Of voor watermeloen, rode uien en amandelen. Of voor komkommer en abrikozen. Of voor waterkers en gekookt ei. Je kunt kortom alle kanten op, dus houd vooral niet al te streng vast aan het recept.

De bereiding is supereenvoudig: alles in kleine stukje snijden, die in de keukenmachine fijnmalen, op smaak brengen met zout, peper en olijfolie en direct koud opeten. Een handige tip: zet alle ingredienten een paar uur (gewassen) in de koelkast voordat je ze gaat snijden en malen, zodat je de gazpacho direct uit de keukenmachine kunt serveren, dan is -ie het allerlekkerst.

Recept: Gazpacho Andalúz

 • een kilo van de lekkerste tomaten die je kunt vinden
 • een komkommer
 • een flinke groene paprika
 • twee stengels bleekselderij
 • een paar takjes peterselie
 • een kleine ui
 • een teentje knoflook
 • twee sneden oud brood zonder korstjes
 • een scheutje goede azijn (sherry-azijn is heerlijk)
 • een flinke scheut goede olijfolie
 • peper en zout naar smaak
 • gerookt Spaans paprikapoeder, als je het kunt vinden

Was alle groenten, schil de uien en de knoflook en zet een paar uur in de koelkast zodat alles goed koud is.

Snij dan alle groenten in stukjes en maal er met de keukenmachine een gladde soep van. Begin met ui en knoflook, zodat die het allerfijnst gemalen zijn.

Voeg stukjes oud brood toe en maal ook die erdoor, zodat de soep iets gebonden wordt. Voeg koud water toe als de soep te dik wordt. Breng op smaak met azijn, olijfolie, zout en peper en Spaans paprikapoeder als je dat kunt vinden. Ook lekker: een klein beetje gemalen komijnzaad.

Koud serveren met lekker vers brood. Eet smakelijk en geniet van de zomer!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , , , , , , , , , . |

4 reacties op Gazpacho

 1. Daniëlle zegt:

  Hé wat toevallig, V & R hebben dit weekend ook gazpacho gegeten. Spaanse papa oblige natuurlijk…
  Buen aprovecho!

 2. eetstoornis zegt:

  Gazpacho mijn absolute nummer 1, ik hou van gazpacho

 3. Steven zegt:

  Ik wil je hierbij graag laten weten dat ik je foodblog heb opgenomen in onze foodblog-feed verzameling: ChefinaBox.collected.info. Een realtime overzicht van alle artikelen van alle Nederlandse foodblogs plus een aantal van de leukste Engelstalige. Voor iedereen die net zo van Foodblogs houdt als wij!

  Als je het een fijne pagina vindt zouden we het leuk vinden als je een linkje op je blog plaatst!

  Groetjes en blijf bloggen!

  Steven van Chef in a Box

 4. Carlo zegt:

  Direct uit de keukenmachine is juist geen aanrader.
  Je moet de gazpacho juist enkele uren laten staan zodat de smaken nog beter tot hun recht komen