Aardappelen, groente en vlees

Aardappelen, groente en vlees

Aardappelen, groente en vlees

Het is toch niet te geloven! Ik doe mijn best om N zoveel mogelijk verschillende dingen te laten proeven en haar met allerlei heerlijke binnenlandse en buitenlandse specialiteiten bekend te maken. Maar als ik haar vraag wat ze vanavond wil eten hoeft ze geen moment na te denken: broccoli, met aardappels en worst. Geen pasta met vongole, geen gebakken champignonnetjes of zelfgemaakte pizza. Maar aardappelen, groente en vlees. Alsof ze een kind van de jaren vijftig is :-) Zou het in haar Nederlandse genen zitten? Zou de propaganda van de Schijf van Vijf zo effectief geweest zijn dat die door-echoot tot in de volgende generaties? Of heeft N simpelweg gelijk en is het gewoon lekker om een bordje gekookte aardappelen, wat gestoomde groenten en een lekker worstje op tafel te hebben? Ik denk het laatste. Want als je het goed klaarmaakt is het helemaal zo gek nog niet, die oud-Hollandse pot.

N is gek op broccoli, omdat het zo lekker sappig is, zegt ze. Ik maak broccoli altijd in de magnetron (ongeveer het enige dat ik ooit in de magnetron maak): broccoli wassen en met aanhangend water in een schaaltje, plasticfolie erover en 6 minuten op de hoogtste stand. De broccoli stoomt dan gaar en wordt knapperig, sappig en zoetig. N’s broccoli-ritueel is dan ook om de stronkjes eerst helemaal uit te zuigen, en pas daarna de droge overblijfselen op te kauwen.

Aardappels vallen ook altijd in de smaak, of ze nou gekookt, gefrituurd of gebakken zijn, als puree of gratin, het is allemaal duidelijk comfort food voor haar. En die worst, daar heeft ze natuurlijk helemaal gelijk in. Want o wat kan worst lekker zijn! Zoek een goede slager, die zelf worstjes maakt, want supermarktworsten zijn misschien best te eten, maar vergeleken met een goede slagersworst zijn ze te zout, te glad van binnen, en eigenlijk gewoon te oninteressant. Ik ga daarom eens in de zoveel tijd naar een goede slager, koop daar lekkere worstjes en vries ze in. Zo is er altijd iets lekkers in huis. De appelworstjes van de Berkshire Butcher bijvoorbeeld, die op woensdag op de markt op het Haarlemmerplein in Amsterdam staat. Of de heerlijke venkelworstjes van De Wit uit de Wakkerstraat. Goede worst is een traktatie!

 Recept: Broccoli met aardappels en worst

 • broccoli, ongeveer 200 gram per persoon
 • aardappeltjes
 • lekkere braadworstjes
 • een klontje boter
 • zout en peper

Schil de aardappels, snijd ze zo dat alle stukken ongeveer even groot zijn en kook ze in 12 tot 15 minuten gaar in water met wat zout. Giet af, voeg een klontje boter toe, doe het deksel op de pan en laat nog even staan.

Bak ondertussen de worstjes in een beetje olie op middelhoog vuur aan alle kanten lichtbruin, voeg een beetje water toe en laat ze met een deksel schuin op de pan in een kwartiertje gaar worden.

Snijd de broccoli in kleine stronkjes, was ze en doe ze met aanhangend water in een schaal die in de magnetron past. Dek af met plasticfolie en verwarm 6 minuten (of iets langer of iets korter, afhankelijk van je magnetron) op de hoogste stand tot de stronkjes mooi groen en bijna gaar zijn. Er moet nog wel iets te bijten zijn, namelijk. Bestrooi met een klein beetje zout en wat versgemalen zwarte peper.

Serveer en kijk tevreden toe hoe je kleine schat een gezond Hollands kind wordt :-)

 

 

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , . |

7 reacties op Aardappelen, groente en vlees

 1. Katja zegt:

  Hallo Niels,

  Had gisteren iets soortgelijks. X vind niets zo lekker als een prakkie bloemkool met een tartaartje (ook geprakt) en jus. Succesrecept van oma. Heb dit dan ook voor het eerst in mijn leven gemaakt want ik hou helemaal niet van die pitloze prakkies hahaha! Ach, het was voor het goede doel. Zo zie je maar weer, als je jezelf iets voorneemt nooit te maken…

 2. Janne zegt:

  Nog nooit geprobeerd, broccoli in de magnetron. Ik doe altijd broccoli in een stoommandje. Schil je ook de broccolistronkjes? Gewoon met een scherp mesje de schil eraf trekken. Maakt ook de dikke stronkjes lekker. Maar misschien haal je daarmee wel heel N haar ritueel mee overhoop :)

  Groet,

  Janne

 3. Roger zegt:

  Hallo Niels, leuk en herkenbaar verhaal. Eten is nou eenmaal niet vanzelfsprekend culinair, maar ook vaak gewoon eten. En kinderen weten dat te bewijzen. Mijn jongste dochter (lang geleden) “L” maakte vanaf de eerste hap duidelijk, dat je eten echt moest klaar maken en anders ging het er niet in. Dus kreeg ik allerlei culinare gedachtes, die soms goed en soms minder goed uitpakten. Uiteindelijke favoriet bleek vis (kabeljauw) met aardappeltjes, gesmolten boter en borsteltjes (worteltjes) te zijn. En ondanks het feit, dat ze jaren later Dorade erg lekker vond, kan ik nog steeds vis met borsteltjes als favoriet serveren. Het smaakt namelijk best aangenaam en het is gewoon eten.
  Groet, Roger.

 4. Gerdien zegt:

  Leuk om te lezen. Gebruik je gewone huishoudfolie voor over de broccoli in dde magnetron?
  Ik kook eigenlijk voor ons zelf te weinig maar nu dochterlief mee gaat eten is in ieder geval het voornemen om vaker en uitgebreider te koken. Ook voor onszelf wel zo lekker en gezond. Ik ga dus nog even verder kijken bjj je recepten….. :-)

 5. anke hafmans zegt:

  Hoi Niels,

  Ik heb al vele malen met succes gebruik gemaakt van jouw site.
  Maar mijn dochtertje van nu bijna 13 maanden houdt juist niet zo van aardappeltjes, vlees een groente… Ze smult van pasta, rijst, quiche maar ook stampotten. Nu ben ik aan het nadenken over het kerstdiner. We zijn met 6 volwassenen en 3 kinderen (1, 3 en 4 jr). Heb jij een verrassend idee? Want ik heb al overal op internet gezocht en bijna overal staat ‘voor de kinderen zijn er frietjes en een knakworstje ‘; dat wil ik eigenlijk niet. Ik hoor het graag!

  Groetjes Anke

 6. Boerenkool toevoegen aan aardappelen kan een rommeltje geven. Doe de zakken voorgesneden boerenkool eens vier minuten in de magnetron op vol vermogen. Prik een paar gaatjes in de zak, de boerenkool slinkt dan tot een derde. Voeg dan de boerenkool aan de aardappelen toe. Een Indische boerenkool kunt u maken door er rul gebakken gehakt aan toe te voegen. De gehakt is klaargemaakt met boemboe sajoer (voor boontjes). Dit geheel toevoegen aan de boerenkool . U kunt daarbij satésaus bij serveren. Eens iets heel anders. Verse boerenkool uit de tuin: het snijden ervan is een vervelend karwei. Vries de gewassen boerenkool in een plastic zak en pers het samen. De boerenkool zal op die manier in kleine stukjes van de juiste afmetingen breken. Een restje boerenkool zou u de volgende dag kunnen verwerken tot een burger, door de boerenkool te draaien als gehaktballen en enigszins plat te drukken. Dan een beetje olie of boter in de pan en lekker bakken, niet te heet want dat brandt het aan. Garneren met gefruite uitjes, augurken, mosterd of slasaus.

 7. jannieke zegt:

  ik vond het niet lekker. maar ik lus ook die groenten niet.
  kan je er ook andere groenten bij doen????