Franse uiensoep

Franse uiensoep

Franse uiensoep

De uien van het uienfeest zijn nog lang niet op, er ligt in mijn keuken nog een groot krat uien te wachten op verwerking. Dus nog maar eens een uienrecept. En dan maar meteen de koningin van de uiengerechten: de Klassieke Franse uiensoep. Franse uiensoep is heerlijk: fluwelig zacht, kruidig-zoetig en hartig-zout tegelijk, gloeiendheet te eten met een stukje stokbrood erin, bestrooid met kaas en gegratineerd onder de gril. Eigenlijk moet dat dan in zo’n soepkom met leeuwenkopjes als oren, maar die heb ik niet. Met gewone soepkommen kan het natuurlijk ook, als ze maar tegen de hitte van de gril kunnen.

Dit recept lijkt een fluitje van een cent, en dat is het eigelijk ook. Je moet er alleen wel ruim de tijd voor uittrekken: de zachte diepe smaak krijg je door de uien langdurig zachtjes te stoven en daarna de soep een tijd te laten trekken. Een paar uur heb je zeker nodig. Maar het is het wachten waard!

Recept: Franse uiensoep

 • een kilo uien
 • een ruime klont boter
 • zout
 • een theelepel suiker
 • 4 eetlepels tarwebloem
 • een glas witte wijn
 • 2 liter runderbouillon
 • zwarte peper
 • sneetjes stokbrood
 • geraspte Gruyère

Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Zet een grote zware pan met een dikke bodem op middelhoog vuur, laat de boter smelten en bruisen en voeg dan de uienringen toe. Roer een paar keer om en doe dan het deksel op de pan, laat de uien 10 – 15 minuten smoren.

Neem dan het deksel van de pan, zet het vuur hoog en voeg de suiker toe. Roer af en toe om en laat een half uur bakken, tot de uien mooi bruin worden.

Strooi de bloem door een zeef (tegen klontjes) over de uien, roer goed door en laat nog even bruinen. Zet dan het vuur laag en voeg de hete bouillon en de witte wijn toe. Laat nog een uur zachtjes trekken.

Verwarm de grill voor. Proef de soep, breng op smaak met zout en peper, en schep in soepkommen. Leg in elke kom een sneetje stokbrood en bestrooi ruim met geraspte kaas. Zet onder de gril tot de kaas een beetje begint te bruinen, en serveer. Pas op, heet!

 

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

4 reacties op Franse uiensoep

 1. Sas zegt:

  Is het niet eens tijd om wat nieuwe recepten te plaatsen????

 2. Deze soep lijkt mij erg lekker en ga die zeker proberen

 3. Nono Jansen zegt:

  Ik laat de uien nooit bruin bakken en heb dan witte uiensoep. Mijn recept gelijk aan bovenstaand recept komt uit een oud kookboek van Libelle. Heerlijk om te eten en super makkelijk.