Spaghetti met citroen en room

Spaghetti met citroen en room

Spaghetti met citroen en room

In de Italiaanse keuken zijn de beste recepten vaak de eenvoudigste: in Italië hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld in de keuken. Goede ingrediënten zijn veel belangrijker dan ingewikkelde formules en procedures. Een uitstekend gerecht bestaat vaak maar uit een paar ingrediënten, die je door de eenvoud van het recept des te beter kunt waarderen. Pasta panna e limone is een goed voorbeeld: erg eenvoudig, erg snel klaar, en erg lekker. En in tegenstelling tot de klassiekers Bolognese en Carbonara is dit gerecht in Nederland niet erg bekend. Dus uitstekend geschikt om iemand mee te verrassen!

Zoals alle pastagerechten is dit een voorgerecht, maar als je er een lekkere salade bij geeft kan het ook prima als hoofdgerecht doorgaan.

Gebruik voor dit recept biologische citroenen. Dat is belangrijk omdat je de schil gebruikt, bij niet-biologisch geteelde citroenen zit daar allerlei bestrijdingsmiddel op.

Recept: Spaghetti met citroen en room

  • 400 gram spaghetti of andere pasta
  • een klont roomboter
  • 2 biologische citroen
  • 200 ml slagroom
  • vers geraspte parmezaanse kaas
  • vers gemalen peper, zout
  • verse peterselie

Breng een grote pan met veel water aan de kook, voeg ruim zout toe en kook hierin de pasta al dente (kijk voor de kooktijd op de verpakking)

Was ondertussen de citroenen en rasp voorzichtig het gele laagje van de schil. Het wit moet je niet meeraspen want dat is bitter. Bitter willen we niet, we zijn alleen geïnteresseerd in het aromatische geel. Pers een van de citroenen uit.

Als de pasta al dente is, giet je hem af, maar bewaar een klein kopje kookwater. Roer de boter en de slagroom door de spaghetti en voeg een beetje citroensap toe. Proef. Voeg nog wat citroensap toe. Nu is het de kunst om de goede balans tussen de frisse citroen en de zachte room te vinden. Niet te zuur, maar zeker ook niet te romig: dit moet een fris gerecht worden.

Als de pasta erg veel room opneemt, kan het gerecht te droog worden. Voeg in dat geval een beetje kookwater toe, dat je bewaard had bij het afgieten.

Was de peterselie en snijd fijn. Roer wat peterselie door de pasta, bestrooi met geraspte kaas en zwarte peper en geniet!

 

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

3 reacties op Spaghetti met citroen en room

  1. rené van meurs zegt:

    Uit de beschrijving kan ik niet opmaken wat met de citroenen en/of raspsel te doen.
    Kan u of iemand mij wijzer maken.

    B.v.d.

  2. Gerard zegt:

    Ook ik heb veel succes met pasta met citroen-roomsaus.
    Ik verwarm de room een tijdje met de citroenzest en doe er later citroensap bij waardoor de room plotseling verandert in een dikke saus (te dik: kookvocht toevoegen) die ik over de pasta in de borden giet.
    Op de pasta rondjes geitenkaas met de cremebruleebrander gegratineerd of harde geitenkaas erover raspen.
    Ook lekker: met geitenkaas gevulde pasta met citroensaus.