Uienfeest

Mooie uien!

Mooie uien!

Bij ons om de hoek op het Oostenburgereiland ligt een enorme berg uien. Doordat de uienoogst veel te goed was, is er een groot uienoverschot en dus liggen de uien weg te rotten op het land. Zonde! Dat vindt Mediamatic ook, zij hebben de uien van de Texelse boer Jo Flens naar Amsterdam gehaald en een uienfeest georganiseerd: iedereen mag gratis onbeperkt uien meenemen. En dat doen een heleboel mensen: het is reuze druk! Behalve de berg uien, die op zichzelf al de moeite van een bezoekje waard is, is er ook nog vers gebakken uien-focaccia, heerlijke Perzische uiensoep en meer lekkernijen. Dus als je in de buurt bent: ga langs, en neem een stevige tas mee om een beetje van de uienberg mee naar huis te nemen.

En als je dan thuis bent, moet je natuurlijk iets lekkers maken van al die uien. Hier alvast recepten voor de uienfeest-gerechten van het Oostenburgereiland. Dank aan Mediamatic en de uienkoks!

Recept: Perzische uiensoep

 • een scheut olijfolie
 • 5 grote uien
 • ½ theelepel kurkuma
 • ½ theelepel fenegriek
 • wat kardemompoeder
 • 2 eetlepels bloem
 • 700 ml groentebouillon
 • 1 kaneelstokje
 • het sap van een citroen
 • verse peterselie
 • verse munt
 • verse koriander
Uienfeest

Uienfeest

Zet een zware pan op matig vuur, met de olijfolie, de gesnipperde uien en wat zout en peper. Roer een paar keer om en laat met het deksel op de pan in een kwartier gaar stoven. Kijk af en toe onder het deksel en roer zo nu en dan.

Roer alle specerijen, wat gehakte munt en de bloem erdoor. Zet het vuur wat hoger en roer flink. Giet na een paar minuten bakken de bouillon erbij en blijf roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Laat 30 – 40 minuten pruttelen.

Haal dan het kaneelstokje eruit. Roer het citroensap erdoor, hak peterselie en koriander fijn en strooi erover. Eet smakelijk!

Recept: uien-focaccia

 • 250 gram fijne bloem (liefst Italiaanse tipo 00 als je die kunt krijgen)
 • 3/4 theelepel zout
 • 8 gram gedroogde gist
 • 120 ml lauw water
 • een scheutje olijfolie
 • 3 grote uien
 • een grote scheut olijfolie
 • verse tijm
 • zwarte peper
 • versgeraspte Parmezaanse kaas
Uienfocaccia in de buitenlucht

Uienfocaccia in de buitenlucht

Maak eerst het deeg: zeef de bloem, doe gist en zout erbij en roer door elkaar. Voeg dan het water en een scheutje olijfolie toe en meng met je vingers tot een zacht deeg. Speel een tijd met het deeg: duwen en trekken, rekken en kneden. Hoe langer je dat doet, hoe elastischer het deeg wordt. Dat komt doordat de gluten in het deeg een tijdje nodig hebben om vocht op te nemen en als je goed kneed dan vormen de gluten een soort kluwens die in elkaar grijpen waardoor het deeg steeds elastischer wordt.

Vorm een bal van het deeg, snijd daar een kruis in, doe in een schone kom en zet die op een warme plek, afgedekt met plastic folie. Laat minstens drie uur rijzen, maar vijf uur is beter. Het deeg wordt in die tijd twee keer zo groot.

Verwarm de oven voor op 250 graden, liefst met een pizzasteen in de oven. (zie het recept voor zelfgemaakte pizza)

Schil de uien, snijd ze in stukken en marineer die in een flinke scheut olijfolie met verse tijmblaadjes en wat versgemalen zwarte peper.

Als het deeg gerezen is, de oven heet en de sfeer goed, maak je bolletjes deeg zo groot als een flinke tennisbal, maak ze plat met je vingers zodat er deukjes in komen, doe op elke focaccia een schep van het uienmengsel en wat geraspte Parmezaanse kaas en doe ze in de oven. Na een minuut of 5, misschien iets langer ruikt het watertandend lekker in huis en  is de focaccia klaar!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , , , , , . |

3 reacties op Uienfeest

 1. Anke zegt:

  Ik had gelezen over het uienfeest inderdaad. Woon helaas te ver weg, maar lijkt me bijzonder om te zien :-)
  Uiensoep lekker!

 2. Jessica zegt:

  Ik heb ook in de media gelezen over het uienfeest. Vervolgens las ik vanochtend dat er ook aardappelen op De Dam zijn weggegeven. Ik vind het op zich een goed initiatief dat overschotten worden weggegeven maar waarom wordt het niet verdeeld over het land en dan met name onder de Voedselbanken? Dat was eigenlijk de eerste gedachte die ik had.

  • Willy zegt:

   Lieve Jessica,
   Wie betaalt het transport naar al die adressen? Jij?
   Gewoon onbekommerd genieten van zo’n leuk initiatief als het uienfeest is heerlijk. Daar gaat de zon van schijnen.