Tomaten-paprikasalade met feta

Tomatensalade met feta

Tomaten-paprikasalade met feta

O wat is het lekker weer! We zijn net heerlijk op de fiets naar de markt geweest, waar alles er lekker uitzag en iedereen vrolijk was. De lente hangt bijna tastbaar in de lucht en hoewel het nog fris is doet iedereen gewoon alsof het al bijna zomer is: iedereen eet ijsjes, zit in een dun hemdje op het terras en ik zag zelfs al mensen met zonnebrandolie in de weer. Aan dat soort prettige zomergekheid doe ik graag mee, dus staat er een heerlijke salade op het menu. Met kleine komkommertjes, paprika, tomaatjes, feta en kappertjes.

Het geheim van een uitstekende salade zit ‘m volgens mij in de contrasten. Iets zachts en iets knapperigs. Iets zoets en iets zuurs. Iets pittigs en iets milds. En vergeet ook de kleurcontrasten niet want bij eten is niet alleen de smaak belangrijk, het moet er ook mooi uitzien. Al maak je nog zo’n heerlijke bruine brei met grijze jus, de kans dat mensen hem willen proeven is minder groot dan als je een mooi bord met een fraai uitziend gerecht op tafel zet. Zeker als je voor kindjes kookt is uiterlijk belangrijk: in mijn ervaring zijn kinderen erg gevoelig voor kleuren in hun eten, en zetten ze liever hun tandjes in interessante vormen (balletjes, stengeltjes, reepjes en sliertjes) dan in een vormeloos prutje. Tenzij je kookt voor kindjes die nog geen tanden hebben. Dan is een prutje beter :-)

Het andere geheim is – zoals altijd – Heel Goede Ingrediënten. Van waterige fluttomaten zul je nooit een lekkere salade maken. Ga dus op zoek naar echt lekkere spulletjes. Mooie rijpe groenten, echt goede olijfolie voor de dressing. Je moeite wordt beloond, want het wordt smullen!

Recept: tomaten-paprikasalade met feta

 • een kleine, stevige komkommer
 • een mooie rode paprika
 • lekkere (tros)tomaatjes
 • een stuk feta
 • kappertjes
 • een citroen
 • olijfolie
 • suiker
 • peper en zout

Was alle groenten heel goed, droog ze af en snijd de tomaatjes in tweeën, de komkommer in stukjes, de paprika in reepjes en de feta in kleine blokjes.

Pers een halve citroen uit, en giet het sap samen met vijf korrels suiker en een royale scheut olijfolie in een slakom en roer tot een vinaigrette. Voeg de groenten en de kaas toe en roer alles met je handen een paar keer goed door de vinaigrette zodat overal een beetje op zit. Schep er wat kappertjes over, doe er wat versgemalen zwarte peper een een klein beetje zout over en je heerlijke salade is klaar. Lekker met wat geroosterd brood in de zon opeten!

 

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

Een reactie op Tomaten-paprikasalade met feta

 1. Lotte zegt:

  Hoi Niels,

  Ziet er lekker uit? Vindt N dit echt lekker? B. houdt van gember. Hij vist het uit de bami en kouwt erop. Dan trekt hij rare gezichten en wil graag drinken. Als hij een paar slokken water op heeft, begint hij weer opnieuw!

  C. lust bijna niks. Hij smult van zijn pap, fruit en brood. Maar avondeten spuugt hij elke dag weer uit. En dat terwijl zijn broer smulde van allerlei groenten. We hebben vanalles geprobeerd. Verschillende smaken, verschillende manieren van aanbieden, pureren, niet pureren, potjes. Vandaag (11 maanden) heeft hij eindelijk (!) wat opgegeten: worst! Haha, vandaag had ik het helemaal gehad en heb ik hem exact hetzelde voorgezet als van zijn broer. :-) Misschien zag het eruit als brood… De rest gooide hij op de grond.