Verse knoflooksoep

Verse knoflooksoep

Verse knoflooksoep

Bij de groentenboer lag opeens verse roze knoflook. Verrassend, want het seizoen voor verse knoflook begint pas in mei. Het bleek dan ook geen Europese, maar Egyptische knoflook. En hij zag er heerlijk uit, dus ik heb twee bollen gekocht om te proeven. Ik ben gek op knoflook, maar ik ben wel kritisch, want er is groot verschil tussen de verschillende soorten. De spierwitte bollen die je in de supermarkt aantreft komen vaak uit China en die zijn beduidend minder lekker dan knoflook uit Frankrijk, Italië of Spanje. De lekkerste soorten vind ik de bollen die een roze of paarse zweem hebben, zoals de beroemde Ail rose de Lautrec uit Frankrijk. Maar ook andere roze knoflooks zijn vaak lekker, vandaar dat ik deze graag wilde proeven.

Omdat de lente in de lucht hangt heb ik er een lichte knoflooksoep van gemaakt. Daar gaat een heleboel knoflook in (twee hele bollen om precies te zijn) maar omdat de knoflook langzaam op laag vuur gaar gemaakt wordt in de soep, is het toch een redelijk mild gerecht. Niet de knoflookbom die je misschien zou verwachten. N heeft ervan gesmuld, en de rest van het gezin ook. Heerlijk met geroosterd bruin brood en een paar lekkere kaasjes.

Recept: verse knoflooksoep

Verse knoflook

Verse knoflook

 • twee stengels verse selderij
 • een klontje boter
 • twee bollen verse knoflook
 • ½ liter melk
 • 1 liter water
 • drie bosuitjes
 • zout en peper
 • verse peterselie
 • een scheut slagroom

Snijd de selderij heel fijn, smelt de boter in een soeppan op een laag vuurtje en fruit de selderij vijf minuten terwijl je af en toe zachtjes roert.

Pel de knoflook en hak de tenen met een groot mes tot fijne stukjes. Voeg ze bij de selderij, roer nog twee minuten en doe dan de melk en het water erbij. Breng aan de kook en laat op laag vuur een half uur zachtjes pruttelen.

Snij de bosuitjes in heel fijne ringen, voeg toe aan de soep en laat nog vijf minuten koken. Breng op smaak met een flinke snuf zout en ruim versgemalen peper.

Snij de peterselie fijn, voeg bij de soep en laat nog twee minuten zachtjes koken. Draai dan het vuur uit, voeg de slagroom toe en serveer.

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

3 reacties op Verse knoflooksoep

 1. Karien zegt:

  Oei, dat klinkt heerlijk. Ik ben gek op knoflook, maar krijg er altijd een beetje buikpijn van. Maar misschien kan het zo wel, want mijn ervaring is als je het zo als hier heel erg gaar kookt dan velt het redelijk mee. Ik ga een kijken hoe het erbij staat in de moestuin…

 2. Sascha zegt:

  Hoi,

  Ik heb de soep vandaag gemaakt maar het viel me tegen want het was heel waterig. Ik vraag me af wat ik verkeerd heb gedaan.
  Misschien heeft iemand een idee en verdwijnt de soep niet in de wc.

 3. Petra zegt:

  Ook ik kwam de verse knoflook tegen bij de groetenboer en ik moest gelijk aan je recept denken. Je had helemaal gelijk, wat een heerlijke soep is dat geworden zeg !! Mijn dochter (1,5) heeft er heerlijk van gegeten. Ik zelf was een beetje voorzichtig want ik geef net weer borstvoeding aan onze jongste (5 weken) maar hij heeft heerlijk geslapen na zijn “knoflook-melk”. Voor herhaling vatbaar dus !!