Sloppy Joes

Sloppy Joe

Sloppy Joe

Vroeger had ik een Canadese huisgenoot die graag Sloppy Joes maakte, een echte American classic. Een beetje een vreemd gerecht, want zoals de naam al doet vermoeden zijn ze inderdaad behoorlijk sloppy (zompig), maar toch wel erg lekker. Niet voor een chique etentje, maar zeer geschikt voor een gezellige, koude winterse maandagavond.

Sloppy Joes zijn niets anders dan een wit hamburgerbroodje gevuld met chili con carne. Soms alleen vlees, maar soms ook met kidneybonen. In ieder geval altijd pikant gekruid en lekker sloppy: de saus moet in het broodje trekken zodat je het niet keurig zonder knoeien kunt eten :-) Ik vind ze het lekkerst met bonen.

N vond het een briljant idee. Het witte broodje vond ze heerlijk, en toen er ook nog eens een heel erg lekkere vulling in bleek te zitten was ze zeer in haar nopjes. Ze vindt bonen altijd lekker en pittig (niet al te pittig) eet ze ook graag. De Sloppy Joes waren dus een schot in de roos: die gaan we vaker eten!

Recept: Sloppy Joes

Genoeg voor 3 personen

 • een grote ui, gesnipperd
 • drie tenen knoflook, fijngesneden
 • 300 gram rundergehakt
 • een rode paprika, fijngesneden
 • een blik kidneybonen, afgespoeld
 • chilipoeder
 • gemalen komijn
 • paprikapoeder
 • een schepje suiker
 • twee tomaten
 • een beetje azijn
 • zachte witte broodjes

Zet een grote pan op hoog vuur met een scheutje olie. Als de olie heet is, bak je de ui en knoflook tot ze iets beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan en hou ze even apart in een bakje.

Bak in dezelfde pan het gehakt rul tot het bruin is. Hou het vuur zo hoog mogelijk: het gehakt moet namelijk niet grijs worden, maar een beetje bruin. Als er erg veel vocht uit het gehakt komt, kun je dat afgieten. Dan is het makkelijker om het gehakt bruin te laten bakken.

Gooi nu de ui en knoflook weer in de pan bij het vlees en voeg ook de paprika en de kidneybonen toe. Breng op smaak met een flinke lepel chilipoeder, een halve theelepel komijnpoeder, een theelepel paprikapoeder en wat suiker. Eventueel wat zout, maar eerst proeven: in chilipoeder zit al zout dus misschien is het niet nodig. Als je van scherp houd, mag je gerust ook wat tabasco toevoegen.

Snij de tomaten in kleine blokjes en voeg ze toe, samen met een klein beetje azijn. Laat een paar minuten pruttelen en proef. Als het goed is heb je nu een lekker smeuïge, pittig zoet-zure chili con carne.

Snij de broodjes open, lepel ze vol met de chili con carne en serveer. Mmmm, sloppy!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , . |

3 reacties op Sloppy Joes

 1. pim zegt:

  tja, dan woon je dus in kroatie, en je denkt “krentenbollen”.
  maar ja, die kennen ze hier niet, net zo min als worstebrood trouwens, dus dan ga je maar zelf aan de slag.
  heerlijk internet, tik krentenbollen, druk op enter en voila, daar duikt dit weblog op.
  goed recept !!, dus print, en aan de slag.
  en omdat hier dikke sneeuw ligt (nog nooit vertoond), vul ik m’n tijd met allerlei baksels, waaronder dus deze krentenbollen.

  vriendelijke groeten uit kroatie dus, pim.

  bedankt voor een leuk blog, en zeker voor de krentenbollentips.

 2. Lucy zegt:

  Onder luid gesmak werd dit gerechtje verorberd door mijn dochtertje (16 mnd). Ik was even bang dat er teveel chili in zou zitten, maar ze vond het heerlijk!