Havermoutkoekjes met rozijnen en noten

Havermoutkoekjes met rozijnen

Havermoutkoekjes met rozijnen

Het is kerstvakantie, dat moet toch wel de beste tijd van het jaar zijn om samen met je kinderen (of die van iemand anders) de keuken in te duiken om koekjes te bakken. Want er is maar weinig dat zo’n ouderwets gezellige kerstfilm-sfeer èn ook nog eens een watertandend lekkere geur in huis geeft als zelf koekjes bakken. En havermoutkoekjes zijn de ultieme zelfbakkoekjes, zeker met kinderen. Het recept is eenvoudig, de bonkige koekjes zijn leuk om te maken en iedereen is er gek op. N hielp natuurlijk mee met koekjes bakken, maar ze kwam net als bij de pepernoten niet veel verder dan deeg snoepen. Geeft niks, want koekjesdeeg is nou eenmaal heel erg lekker, dus ik geef haar groot gelijk. En ik vind het erg gezellig om met haar in de keuken te staan, dus dat ze een andere opvatting van ‘helpen’ heeft dan de meeste mensen maakt mij niks uit :-)

Havermoutkoekjes komen in vele soorten en maten. De lekkerste, vind ik tenminste, zijn de koekjes die krokant van buiten zijn en een beetje taai van binnen. Zeker niet droog. Daarom is het deeg in dit recept vochtiger dan ander koekjesdeeg, het ziet er op het eerste gezicht misschien wat kledderig uit. Maar dat is dus de bedoeling; je zult zien dat de koekjes heerlijk uit de oven komen. De rozijnen en noten zorgen dat dit behoorlijk zware koekjes zijn, een soort maaltijdkoekjes. Maar dus wel heel erg lekkere maaltijdkoekjes. Dus snel aan het werk!

Recept: havermoutkoekjes

 • 100 gram zachte boter
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • een ei
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 130 gram bloem
 • 130 gram havermout
 • een halve theelepel bakpoeder
 • een halve theelepel kaneel
 • een snuf zout
 • 150 gram rozijnen
 • 40 gram pecannoten

Roer de zachte boter, de suiker, het ei en het vanille-extract met een garde flink door elkaar in een grote kom, tot je een stevige, homogene cremige massa hebt.

Roer in een andere kom de bloem, havermout, bakpoeder, kaneel en zout goed door elkaar en voeg dan alles bij het botermengsel en roer door elkaar. Doe ook de rozijnen en noten erbij en roer alles goed door elkaar met een houten lepel. Of ga het kleverige deeg lekker met blote handen te lijf, dat mag ook. Als alles goed gemengd is vorm je een bal van het deeg. Pak die in in vershoudfolie en leg het deeg twee uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een groot bakblik klaar en bekleed dat met bakpapier.

Neem het deeg uit de koeling – het is nu vrij hard geworden – en vorm er koekjes van ongeveer zo groot en zo dik als sjoelschijven. Ik kon van dit recept 24 koekjes maken. Leg de koekjes op het bakpapier en schuif in de hete oven. Ze moeten er ongeveer 12 minuten in blijven. Misschien iets korter of langer, afhakelijk van je oven en van hoe lang het deeg in de koeling heeft gestaan, dus blijf in de buurt van de oven en kijk af en toe hoe het gaat. De koekjes zijn klaar als ze aan de randen een beetje beginnen te kleuren. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen op een groot bord en val aan!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , . |

6 reacties op Havermoutkoekjes met rozijnen en noten

 1. Jessi zegt:

  Hai Niels, ik zou deze koekjes zo graag voor mijn dochter maken, maar dan zonder suiker (ze is nog geen 1). Heb je enig idee of dat gewoon kan zonder dat het deeg qua structuur heel anders wordt? En weet je of honing wel mag voor kleine kinderen als het gerecht eerst de oven in gaat? Dan zou je de suiker voor de smaak ook door honing kunnen vervangen.

  • Niels zegt:

   Hi Jessi,
   Ik weet niet zoveel van honing, maar ik zou kindjes jonger dan 1 gewoon helemaal geen honing geven.
   Dit koekje is best grof: het wordt van havermoutvlokken gemaakt in plaats van bloem. Ik zou bij zo’n kleintje beginnen met een koekje dat iets fijner is!

 2. Justine zegt:

  In 1 woord: heerlijk!

 3. Tessa zegt:

  De koekjes zijn goedgekeurd door mijn 11 maanden oude zoon Willem en zijn vriendinnetje! Bedankt voor het recept.

 4. mies van veen zegt:

  Hallo Niels,

  Leuk recept,iedereen is er dol op hier.
  Een ding,ik heb het recept iets veranderd en het komt hier op neer dat ik ongeveer
  30 gram arenga palmsuiker heb gebruikt i.p.v.100 gr. gewone suiker,de koekjes zijn nog zoet en de caramelsmaak van de palmsuiker is erg lekker in dit recept.
  Ik heb al verschillende recepten geprobeerd en ze maken me blij omdat ze zo ongecompliceerd zijn.
  Vriendelijke groet
  Mies

 5. Anke Jansen zegt:

  Hallo Niels,

  Fantastisch! Ik heb dit recept gevolgd en zelf walnoten en cranberries toegevoegd. De hele familie is gek op deze verrukkelijke koekjes (…en het deeg natuurlijk ;) Ikzelf vind het het lekkerste als ze van buiten een beetje knapperig en van binneni nog wat zacht zijn.