Allerlekkerste boerenkool

Allerlekkerste boerenkool

Allerlekkerste boerenkool

Zo. Na twee kerstdagen vol lekkernijen en heerlijkheden (en na een erg fijne vakantie, vandaar de lange stilte) verlangen we erg naar iets eenvoudigs. Iets zonder vlees, liefst. Want ze zijn heel gezellig, die kerstdagen, maar erg vegetarisch zijn ze nooit bij ons in de familie. Een eenvoudig, vegetarisch stamppotje gaat het worden. Van boerenkool. Maar wel de allerlekkerste boerenkool, zo lekker dat niemand de worst zal missen.

Het geheim van de allerlekkerste boerenkool is natuurlijk helemaal geen geheim. Ik heb het hier al heel vaak gezegd: als je iets eenvoudigs heel erg lekker wilt maken, moet je zorgen voor heel erg goede ingrediënten. Zo simpel is het: om heel erg lekker te koken hoef je helemaal niet ingewikkeld te doen. Als je maar zorgt dat je kookt met lekkere ingrediënten. Voor de allerlekkerste boerenkoolstamppot moeten we dus op zoek naar de lekkerste boerenkool, de lekkerste aardappels, en de lekkerste boter.

Koop superverse biologische boerenkool. Voorgesneden of hele stengels maakt niet uit, als hij maar supervers is. Gesneden boerenkool wordt snel minder lekker, (ook in een dichte verpakking), dus opeten op de dag dat hij gesneden is.

Dan de aardappels: ga op zoek naar de Opperdoezer Ronde. Een heuse originele Nederlandse delicatesse met officieel beschermde oorsprongbenaming (net als de appellation d’origine contrôlée op flessen Franse wijn dus). En met een eigen website. Hij komt uit het Noord-Hollandse gehucht Opperdoes en hij is – vind ik – de lekkerste aardappel van Nederland. Vrij vastkokend en stevig, omdat hij maar weinig zetmeel bevat (en des te meer eiwitten). Daarom lijkt het misschien niet erg voor de hand liggend om hem te kiezen voor een stamppotje, maar toch is de Opperdoezer Ronde de beste aardappel voor dit gerecht. Hij is wel lastig te schillen, door de putjes en deuken die hij van nature heeft. Maar het is allemaal de moeite waard: dit is echt een heerlijke aardappel. Nootachtig van smaak, een beetje zoet, heerlijk!

En als laatste essentiële ingrediënt: de boter. Geen margarine natuurlijk, maar ook geen fabrieksroomboter die je in de supermarkt vindt. Lekkere boeren boter moeten we hebben. Een goede kaasboer kan je er vast aan helpen, of de biologische winkel. Er is trouwens een fabrieksboter die wel erg lekker is: de roomboter van Lurpak, te koop bij de AH. Die mag ook.

Recept: de allerlekkerste boerenkool

 • 250 gram gesneden boerenkool
 • 500 gram Opperdoezer Ronde aardappels
 • een flinke klont boter
 • een scheutje melk
 • vers geraspte nootmuskaat
 • vers gemalen zwarte peper
 • een beetje zout

Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze in een flinke pan met wat zout en genoeg water zodat ze net onder water staan. Leg de helft van de boerenkool op de aardappels en zet de pan op het vuur.

Laat 10 minuten koken, en voeg dan de rest van de boerenkool toe. Laat nog een kleine 10 minuten koken, neem de pan dan van het vuur en giet af.

Verwarm in een pannetje een beetje melk met de klont boter tot de boter gesmolten is. Voeg melk en boter bij de boerenkool en aardappelen, samen met de versgemalen nootmuskaat en peper. Zet de pan op een heel laag vuurtje en stamp alles snel met de stamppotstamper goed door elkaar, tot je een smeuïge puree hebt.

Serveer goed heet, met zoet-zure augurkjes en/of uitjes.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

9 reacties op Allerlekkerste boerenkool

 1. Tertia zegt:

  Ik kook de opperdoezers vaak in hun schil, heb het idee dat ze dan nog meer smaak behouden. Kan met puree ook: dan schillen na het koken en vlug pureren.
  Lekker recept dit, en leuk met die augurkjes erbij.

 2. Truke zegt:

  De links naar gerechten en koken voor baby’s doet t niet… Ben juist zo benieuwd! ;)

 3. Truke zegt:

  Dan werkt het alleen niet op de i-pad. Ik zit nu achter een gewone pc en daar werken de links inderdaad wel. Dank voor je snelle reactie!

 4. maman verte zegt:

  Hey!!
  Ik heb ein-de-lijk boerenkool gevonden hier in Vlaanderen. Ik vind dat zo lekker, maar hier is het amper te verkrijgen. Zonde!
  Bedankt voor de tips! Ik zal de site van die aardappel eens bezoeken sé! En mss vind ik die hier ook wel?(of plant ik ze zelf? Boerenkool kan ik niet zelf kweken, want we hebben veel historische cadmium -en loodvervuiling. En die blaadjes zijn te moeilijk om grondig genoeg te reinigen. Helaas….Wacht maar tot ik een serre heb ;-)
  Groetjes
  De Vertekes

  • Niels zegt:

   Hey daar!
   Oe wat jammer dat boerenkool daar in Vlaanderen moeilijk te krijgen is! Het ligt hier altijd bij elke groentenwinkel en supermarkt! De Opperdoezers zullen ook wel niet algemeen verkrijgbaar zijn bij jullie. Maar in België liggen vaak van die lekkere Rattes du Touquet-aardappeltjes, die vind ik ook heerlijk. Die zijn hier in Nederland niet te krijgen.
   In vervuilde grond moet je inderdaad niet zelf gaan telen. Maar misschien kun je iemand met een moestuin vragen eens een paar boerenkoolplanten voor je te zaaien? Ik stuur je graag een zakje boerenkoolzaadjes!

 5. Femke zegt:

  Nog een tip, een beetje spinazie meekoken maakt de boerenkool lekker zacht. :)