Regenbooghutspot met worst

Hutspot met worst

Hutspot met worst

Bij de groentenboer lagen ‘regenboogwortels’. Wortels in allerlei kleuren: behalve oranje ook wit, geel en paars. Had ik nog nooit gezien, dus die moest ik natuurlijk meenemen. N heeft een soort haat-liefdeverhouding met wortels, ze is redelijk onvoorspelbaar als er worteltjes op tafel komen. Vroeger vond ze ze echt walgelijk, maar sindsdien heeft ze die mening iets genuanceerd en wil ze af en toe best een wortelgerechtje eten. Nog steeds niet haar lievelingseten, maar toch. En omdat deze wortels er zo fraai uitzagen durfde ik het risico wel aan. Met die mistige kou van de afgelopen dagen kon ik niks anders bedenken dan er hutspot van te maken. Klassieke Hollandse pot dus maar met een ander tintje dan gebruikelijk. En met een lekker braadworstje.

Recept: Hutspot met braadworst

 • 1/2 kilo kruimige aardappels
 • 1/2 kilo winterwortelen
 • 2 flinke uien
 • braadworstjes
 • een klont boter
 • vers geraspte nootmuskaat en zwarte peper
 • chilipoeder
Gekleurde wortels

Gekleurde wortels

Hutspot is heel eenvoudig te maken: schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Schrap de wortelen (of schil ze met een dunschiller) en snijd ze in blokjes. Schil de uien en snijd ze in stukken.

Doe alles in een pan, doe er zoveel water bij dat alles net niet onderstaat, en breng aan de kook. Laat een kwartiertje koken.

Braad ondertussen de braadworstjes in een pannetje met zware bodem (zo’n mooi gietijzeren pannetje bijvorbeeld) met een beetje olie op een heel laag vuurtje, met het deksel erop. Af en toe even kijken en de worstjes omdraaien. Als je het vuur niet te hoog zet en het deksel goed dichthoudt, zullen de worstjes lichtbruin braden en tegelijk door het vocht dat uit de worstjes verdampt, gaargestoomd worden. Zo krijg je in een kwartier heel mooie zachtgegaarde worstjes.

Als na een kwartiertje de aardappels, ui en wortelen gaar zijn, giet je ze af in een vergiet en laat je ze een paar minuten staan zodat ze een beetje droog kunnen dampen. Anders wordt de hutspot erg vochtig.

Doe dan alles terug in de pan met een klont boter en maak er met de stamppotstamper een mooie puree van. Roer er flink wat versgemalen nootmuskaat en zwarte peper doorheen, en chilipoeder en zout naar smaak. Chilipoeder is een erg fijne toevoeging, omdat hutspot nogal zacht en zoet van smaak is. Een pittige oppepper van de chili is dus welkom. Serveer met de braadworstjes.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , . |

8 reacties op Regenbooghutspot met worst

 1. Oerwortels, zo mooi. :)
  Ik had er laatst ook wat leuks mee gedaan, maar durf hier niet naar mijn eigen site te linken, anders denk je dat ik aan het promoten ben haha.

 2. Martine zegt:

  Prachtig die kleuren bij elkaar!

  Probeer ook een de hutspot af te maken met gembersiroop, geitenkaas en koriander… en dan even onder de grill. Mmm!

 3. Oja, dit dus: gestoomde oerwortels om te dippen bij een minikaasfondue. Leuk vind ik dat.
  http://www.annemieke.net/eetfestijn/dippen-bakjes/

 4. Niels zegt:

  Wat een leuke site is dit, had het al van mijn vriendin gehoord. Vanavond is het weer mijn tijd om te koken, wilde hier even kijken voor leuke tips…

  Bedankt

  Groeten niels