Linguine alle vongole

Pasta met Italiaanse venusschelpen

Linguine alle vongole

Alsof het verjaardagsfeest nog niet genoeg was heb ik vanavond gewoon nòg een feestmaal gemaakt. N en ik waren alleen thuis, en dat is altijd onze kans om van lekkers uit de zee te genieten (mijn liefje houdt er niet van). Eén van mijn grote favorieten: linguine alle vongole. Pasta met Italiaanse venusschelpen. Vongole zijn duur, omdat ze met de hand gevist worden. Maar ze zijn zo ongelooflijk lekker dat ze hun prijs zeker waard zijn. Een ware delicatesse dus. Toen N en ik laatst mosselen aten was het al duidelijk dat ze erg van schelpdieren houdt. De smaak bevalt haar overduidelijk, maar ook het gepriegel en gedoe met al die schelpen op haar bord draagt natuurlijk bij aan de feestvreugde. Niets zo lekker als eten dat je met je handen moet eten!

Linguine alle vongole is een klassiek gerecht. Het is heel erg simpel, er gaan maar weinig ingrediënten in. Daarom is het belangrijk dat je echt goede ingrediënten kiest: echt lekkere pasta (van Martelli of De Cecco bijvoorbeeld). Echt lekkere, verse knoflook. Liefst die Franse of Spaanse met een paarse zweem, die is veel lekkerder dan de spierwitte knoflook (die meestal uit China komt). Natuurlijk uitstekende extra vergine olijfolie. En superverse vongole. Vraag aan de visboer, de Albert heeft ze niet.

Het gerecht is in een kwartiertje klaar dus het lijkt misschien alsof het weinig voorstelt. Maar o wat een godenmaal! Dat was N van harte met me eens: we hebben allebei enorm zitten smullen. Zo enorm dat we met z’n tweeën een kilo vongole opaten. Eigenlijk is dat ruim voldoende voor één tweejarige en twee volwassenen, maar als je het zo lekker vindt als N en ik, krijg je die kilo dus met z’n tweetjes ook wel op! (we moesten na afloop wel even uitpuffen op de bank :-)

Recept: Linguine alle vongole

 • lekkere pasta (linguine, of spaghetti, of andere dunne lintpasta)
 • vier teentjes verse knoflook
 • een klein Spaans pepertje
 • twee lente-uitjes
 • een tomaat
 • een royale scheut goede olijfolie
 • een ansjovisje
 • een kilo vongole (venusschelpen)
 • een klein scheutje witte wijn

Breng een pan water met wat zout aan de kook. Snijd ondertussen de lente-uitjes in kleine ringetjes, schil de knoflook en snijd superfijn (niet de knoflookpers gebruiken, daar wordt knoflook bitter van), snijd het harde groene stukje uit de tomaat en snijd de tomaat in kleine blokjes, was en halveer het Spaanse pepertje, haal zorgvuldig de zaadjes en zaadlijsten eruit en snijd het pepertje in piepkleine stukjes.

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, moet je snel werken: vanaf het moment dat de pasta in het water gaat heb je ongeveer 10 minuten, dan is het hele gerecht klaar.

Doe de pasta in het kokende water. Zet een andere pan op hoog vuur en doe daar een lekkere scheut olijfolie in, samen met het ansjovisje. Laat twee minuten op temperatuur komen en roer ondertussen zodat het ansjovisje uit elkaar valt en min of meer oplost in de olie. Fruit de lente-uitjes, knoflook en het pepertje een paar minuten in de olie en voeg dan de vongole en tomatenblokjes toe en blus af met een scheutje witte wijn. Doe het deksel op de pan en laat het vuur hoog staan. Schud de pan af en toe om, maar laat het deksel dicht. Zo worden de vongole gaargestoomd in de witte-wijn-stoom. Dat duurt maar twee of drie minuten.

Op!

Zo, alles is op. Al wat rest is een grote berg lege schelpen!

Als het goed is is de pasta nu precies goed: lekker al dente. Het koken van de pasta duurt tussen de 8 en 12 minuten, afhankelijk van het soort pasta dat je gekozen hebt en dat is ‘ongeveer precies’ lang genoeg om te zorgen dat pasta en vongole tegelijk klaar zijn. Giet de pasta af en roer er een scheutje olijfolie doorheen. Schep met een schuimspaan of een lepel met gaatjes de vongole en groenten bij de pasta. Voeg een klein beetje van het kookvocht toe, maar niet te veel. Roer door elkaar en serveer met versgemalen zwarte peper.

Lekker, meer vis!

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 1 jaar, vis. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

Een reactie op Linguine alle vongole

 1. To Reimer zegt:

  Wat ontzettend leuk dat N. zo van schelpdieren houdt! Lijkt me een heerlijk gerecht dus ga het snel ook eens maken…Kwam toevallig op je site doordat ik vongole zag staan.

  Met vriendelijke groet,

  To