Tweede verjaardagstaart

Tweede verjaardagstaart

Tweede verjaardagstaart

Hoera! N is alweer twee jaar oud! Hartstikke spannend, want toen ik haar voor het slapen vertelde dat ze morgen jarig zou zijn, wist ze nog niet precies wat dat betekende. Ze wist wel dat er iets bijzonders zou gaan gebeuren, want mama en papa deden nogal druk en als ze zich niet vergiste had ze het woord taart horen vallen. En wat dat betekent weet ze maar al te goed! De volgende dag stond midden in de kamer een groot ding onder een laken verstopt. Een cadeau, maar zo groot dat N het niet uit durfde pakken. Dus dat heeft mama toen maar gedaan. Er zat een keukentje in! Een eigen keuken voor N, zodat ze voortaan zelf taarten kan bakken, en pasta koken, en ijsjes scheppen. N was bijzonder in haar nopjes, helemaal toen bleek dat het ontbijt die dag niet uit pap bestond, zoals andere dagen, maar uit taart. Taart!

Omdat N zo gek is op kwark en yoghurt, heb ik een kwarktaart voor haar gemaakt. Een prachtige kwarktaart uit de oven. Je kunt kwarktaart ook maken zonder te bakken: met gelatine om de kwark op te laten stijven. Maar het kan ook zonder gelatine, in de oven. Een gebakken kwarktaart, geïnspireerd door Amerikaanse cheese cake maar dan lichter, want met kwark in plaats van cream cheese. Ik koop altijd kwark van De Weerribben,  uit het Overijsselse gehucht Nederland (vlak bij Muggenbeet. Echt waar!). Zonder twijfel de lekkerste kwark die ik ooit geproefd heb. Te koop bij natuurvoedingswinkels, absolute aanrader!

Recept: kwarktaart uit de oven

 • een springvorm van 24 cm
 • bakpapier
 • een half pak koekjes, Bastognekoeken of Digestives (zelf maken mag ook, maar vlak voor een verjaardagsfeest heb je wel iets anders aan je hoofd)
 • 100 gram boter
 • 750 gram volle kwark
 • 6 eieren
 • 2 biologische citroenen
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • een snuf zout

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Leg de bodem van de springvorm op een stuk bakpapier en snijd er met een scherp mesje een rondje langs zodat je een rond vel bakpapier hebt dat precies in de vorm past. Knip een strook bakpapier af die net zo lang is als de rand van de springvorm, en twee cm hoger. Bij een springvorm van 24 cm is die rand 75,4 cm (π maal de diameter, weet je nog van wiskunde?) Vet de springvorm heel licht in en plak het bakpapier in de vorm. Het bakpapier steekt dus 2 centimeter boven de rand van de vorm uit.

Breek de koekjes en doe ze samen met de boter in de keukenmachine. Draai er een soort deeg van. Maak van dit koekjesdeeg een bodem in de springvorm en zet die in de koelkast.

Splits de eieren. Zorg dat er absoluut geen eigeel in het eiwit komt! Was de citroenen en rasp met een fijne rasp voorzichtig de schil eraf. Alleen het geel eraf raspen, niet het wit.

Klopt met de mixer in een kom de eidooiers samen met de basterdsuiker tot je een lichtgekleurde, enigszins luchtige massa hebt. Pers een van de citroenen uit en klop het sap en de geraspte citroenschil door de eidooiers. Voeg nu de kwark toe en kluts goed door elkaar.

Was de gardes van de mixer goed af en neem een grote, schone kom. Klop daarin de eiwitten met een snuf zout tot je een stevig schuim hebt waarvan de pieken rechtop blijven staan. Giet een beetje van het eidooiermengsel door de stijfgeslagen eiwitten en roer voorzichtig door elkaar. Giet dan de rest van het dooiermengsel erbij en ‘vouw’ het eiwit erdoorheen. Niet kloppen, want dan sla je de lucht eruit. Voorzichtig driedimensionale achtjes roeren met een spatel. Vouwen dus.

Als alles goed gemengd is en het mengsel toch nog lekker veel lucht bevat, giet je alles in de springvorm. Zet de taart in de oven en laat hem er ongeveer een uurtje in staan. Check af en toe of hij niet te bruin wordt.

De taart rijst in de oven, hij komt een stukje boven de springvorm uit. Daarom is het handig om het bakpapier iets boven de rand uit te laten steken. Als de taart een uurtje heeft gebakken heeft hij een mooi bruin kleurtje gekregen. Als je de vorm zachtjes schudt, zie je dat de vulling nog een beetje vloeibaar is. Dat is prima, tijdens het afkoelen stijft hij verder op.

Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. De taart zakt nu weer een beetje in. Haal dan voorzichtig de springvorm eraf en verwijder het bakpapier. Strooi een mooi laagje poedersuiker op de taart (door een zeefje, tegen de klontjes) en serveer als ontbijt op de tweede verjaardag van je dochter. Op een ander moment van de dag en voor een andere gelegenheid is ook goed :-)

Meer taart: klik!

Geplaatst onder recepten, taart, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

20 reacties op Tweede verjaardagstaart

 1. Leuk leuk. Mooi recept, lijkt op het mijne. Hoewel dat een snelle versie is waarvoor ik niet naar de weerribben ga ;) En ik knikker alles -hup- in de keukenmachine. Minder luchtig, dat wel. Om ‘m nog gezonder te maken zou je ipv suiker ook fructose kunnen gebruiken en suikervrije biscuitjes. Dan wel bakken op max 160 graden!

  • Niels zegt:

   Pas op wat je zegt: fructose is niet vanzelfsprekend gezonder dan gewone suiker. (Gezond is sowieso een relatief begrip natuurlijk) Fructose is veel zoeter dan gewone suiker, dus je hebt er minder van nodig om dezelfde zoetheid te bereiken. In koude bereidingen tenminste. Want fructose verliest, in tegenstelling tot gewone suiker, zoetheid als je het verwarmt. Een schep fructose in een glas koud water is twee keer zo zoet als een schep fructose in een glas heet water. Dus in koude bereidingen is het gezonder, als je het zo wilt noemen, omdat je minder calorieën binnenkrijgt voor dezelfde zoetheid.

   Een ander verschil tussen fructose en gewone suiker is dat fructose langzamer wordt opgenomen in je bloed. Het veroorzaakt dus niet, zoals gewone suiker, een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Ook dat zou je gezond kunnen noemen, omdat het (misschien) beter is om energie gelijkmatig vrij te laten komen in plaats van in pieken.

   Maar van fructose is ook bekend dat het sneller in vet wordt omgezet dan gewone suiker. Je kunt er dus dikker van worden dan van suiker. Vooral voor mensen die al te dik zijn, geldt dat. Wat dat betreft is fructose dus ongezonder dan gewone suiker.

   Tot zover het college ‘suikers en gezondheid’ :-)

   Ik gebruik in mijn recept witte basterdsuiker, dat zorgt voor een mooiere consistentie: basterdsuiker zorgt ervoor dat deeg, beslag, ijs, pudding, etc, smeuïger en crèmiger wordt. Basterdsuiker is een mengsel van gewone witte suiker en invertsuiker. Invertsuiker bestaat uit glucose en fructose. Dus een er zit al een deel fructose in mijn recept.

 2. Van harte! 2 jaar alweer. En van dat prachtige haar. Het is haast tijd voor een volwassen versie van dit blog joh! Koken met Niels hihi.

 3. Roos zegt:

  Hoi Niels!

  Gefeliciteerd met de 2e verjaardag van deze kleine dame!

  Taart ziet er heerlijk uit en is zeker het uitproberen waard! Maar na 3 ( 4e keer door mijn wederhelft ) keer dit recept te heben gelezen, ben ik erg benieuwd wat je met de kwark gedaan hebt? :-)

  Groetjes – Roos

  • Niels zegt:

   Haha hmmm was ik het belangrijkste ingrediënt vergeten op te schrijven. Door het dooiermengsel dus, voordat je de eiwitten toevoegt.

   Dank voor je oplettendheid, het recept is aangepast :-)

 4. Anke zegt:

  Gefeliciteerd met je meisje!

  Onze kleine man werd de 11de ook 2 :-) Ik had al een tijdje niet meer op je blog gekeken, grappig dat we beide een 2de verjaardagstaart gekozen hebben van kwark en een bodem van bastognekoeken.
  Die van mij niet uit de oven, dat zal ik ook een proberen.

 5. Lotte zegt:

  Gefeliciteerd!! Dat ziet er uit als een leuk feestje! En een heerlijke taart! Wat boft N. toch met een vader als jij! En met mama want die helpt met de kado’s uitpakken:-)

  B. had voor zijn verjaardag ook een keukentje gekregen. Het staat zelfs bij ons in de keuken. Dat kwam eigenlijk door ruimtegebrek. Nu ben ik daar heel blij mee. Als ik begin met koken, staat hij naast mij in zijn eigen keukentje te bakken. Meestal pannenkoeken en rijst. Als bij ons een pak leeg is (margarine, doosje rijst, potje jam, potje peper, lege kruidenpotjes ect.), maak ik het schoon en zet ik het in zijn keuken. Erg leuk om te zien hoe hij daar mee aan de slag gaat.

  Trouwens, je pannenkoekenrecept met spinazie is echt een succes! B. helpt altijd mee. Mixen, een paar eieren breken, pan vasthouden enzo. Elke keer kan hij weer wat meer. Hij vraagt zelfs vaak expliciet naar de groene pannenkoek.

  Ik ben trouwens ook weer naar je oude recepten aant kijken want C begint nu met eten. Misschien kun je ook wat praktische tips geven. Hoe krijg je toch al dat lekkere eten op tijd op tafel als je vanuit je werk naar de opvang en naar huis racet?

  Liefs!

  • Niels zegt:

   Hey Lotte!
   Hm ja praktische tips heb ik niet echt, bij mij lukt het ook niet altijd even goed om op tijd iets lekkers op tafel te toveren :-)
   Ik heb een dag in de week vrij, en dan doe ik alle boodschappen. Dus als ik uit m’n werk kom is alles al in huis. Het koken zelf kost niet zoveel tijd, dat is gewoon een kwestie van het veel doen zodat je er handigheid in krijgt. Een heel belangrijke tip: niet te ingewikkeld koken! De meeste dingen die ik kook bevatten maar een paar ingrediënten en zijn binnen 20 minuten klaar.

 6. Eveline zegt:

  Niels,
  Vandaag deze taart gemaakt en gegeten voor de eerste verjaardag van onze zoon. Nou, een groter feestje had dit niet kunnen zijn. Wel mandarijnensap ipv citroen gebruikt. Was de citroenen vergeten en had nog wel mandarijnen. Met de handen en alles maar dan ook alles zat er onder en er werd erg geprutteld toen het op was en er geen nieuw stukje kwam. Bedankt voor je leuke site. Heb al veel meer gemaakt, maar vandaag is toch echt nr 1!

 7. siriem zegt:

  Deze taart zit nu in de oven. Ben heel benieuwd. Heb er ipv citroen vanille in gedane en als bodem digestive met melkchocolade. Hoop dat het lekker wordt. Je hebt veel leuke recepten zeg! De pumpkinpie ga ik ook zeker een keer maken! Bedankt voor je lekkere recepten!!

 8. Heerlijk recept, maar ik krijg het niet voor elkaar het deeg mooi zacht te krijgen. Het valt bij het rollen uit elkaar, ik krijg het wel in de springvorm door alles aan te drukken maar het raster van deeg op de taart lukt echt voor geen meter. Als ik die strepen wil maken vallen ze altijd uit elkaar…Hoe krijg ik het deeg minder brokkelig?

 9. Sascha zegt:

  Heerlijke taart!
  Ik heb de taart ook 1x gemaakt en het was heerlijk. Ik ga hem voor mijn eigen verjaardag nu ook maken. Ik kijk geregeld op je site en haal er nog steeds lekkere dingen vanaf.
  Bedankt!

 10. laura zegt:

  Bij mij werd de bodem heel zacht en papperig nadat de taart in de oven was geweest. Moet je de boter smelten als je het koekjesdeeg maakt? Dat heb ik nu niet gedaan. De eiwitten heb ik denk ik te lang geklopt want het smaakte heel korrelig. Alsof het geschift was. Wil het later nog eens proberen wat de smaak van alles was wel goed. Moet alleen weten wat er fout is gegaan bij de bodem!

 11. Je kunt het beste een ronde vorm van 28 – 30 cm gebruiken. Ik gebruikte een bakpan, waar ik een cirkel bakpapier in heb gelegd. Als je ‘m goed invet, komt de swirl er heel makkelijk uit. Een springvorm of lage taartvorm met losse bodem kan ook. Het is ook mogelijk om twee kleinere broden te maken, in twee vormen van 20 – 22 cm.