Mosselen

Gestoomde mosselen met fijne groenten

Och wat zijn mosselen toch heerlijk! Ik ben er gek op, maar gek genoeg had ik ze N nog nooit voorgezet. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat mijn liefje (tevens moeder van N) geen dieren lust die in zee gewoond hebben. Ze duikt wel graag en vindt het leuk om naar al die beestjes te kijken, maar eten zal ze ze niet. Vandaag is ze er niet, dus eten N en ik mosselen. Ik had ze van tevoren al een beetje opgehypet, bang als ik was dat N ze niet zou willen eten (de slakken in Frankrijk vond ze maar niks) dus toen de dampende mosselpan op tafel stond waren vader en dochter allebei door het dolle: Yay! Mosselen! Woohoo! Ik probeerde N uit te leggen dat ze een lege mosselschelp heel handig als tangetje kon gebruiken om de andere mosselen uit hun huisjes te peuteren, maar dat advies hoorde ze denk ik niet omdat ze al zo hard aan het schrokken was :-) Mosselen kun je ook prima met je kleine peutervingers uit hun schelp halen. Heel goed: ik vind het een uitstekend idee van haar om haar eten goed te voelen. Ze leert daardoor de verschillende eigenschappen van alle heerlijkheden goed kennen en het verhoogt het eetplezier!

Mosselen zijn fantastisch, ook om klaar te maken. Er bestaan maar weinig gerechten die gemakkelijker en sneller klaar zijn dan mosselen. Gewoon stomen in hun eigen vocht, met wat fijngesneden groenten. Je kunt er aardappeltjes bij maken, of frietjes. Erg lekker, maar niet nodig: N en ik eten alleen maar mosselen. We eten onze buikjes er zo vol van dat er verder helemaal niks bij hoeft.

Bij mosselen moet je wel even oppassen. Koop verse mosselen. Als je ze los koopt nij de visboer moet je er even goed aan snuiven. Verse mosselen ruiken naar zee en naar niks anders. Niet naar vis! Als je zo’n dichte plastic bak koopt kun je er natuurlijk niet aan ruiken, let dan goed op de ten minste houdbaar tot-datum. Als je bij het openmaken van de bak iets anders ruikt dan lekker verse zeelucht, dan moet je ze terugbrengen! Controleer voor het koken de mosselen: ze moeten heel zijn. Gebroken schelpen moet je weggooien.

Let op: sommige mensen zijn allergisch voor mosselen. Mosselallergie is meestal niks ernstigs, je krijgt er rode bultjes en misselijkheid van. Gaat vanzelf weer over. De beste manier om erachter te komen of je kind allergisch is, is samen mosselen eten en goed kijken wat er gebeurt.

Recept: Mosselen met fijne groenten

  • wat gemengde groenten: net wat je hebt liggen. Ui, bleekselderij, prei, wortel, paprika, tomaat, etc
  • verse peterselie
  • verse mosselen, in de schelp, ongeveer 1 kg per volwassene.

Was de verschillende groenten en snijd alles in kleine stukjes. Was ook wat peterselie en snijd fijn.

Zet een grote pan op het vuur. Kiep de mosselen, de groenten en de peterselie erin en doe er een deksel op. Na een paar minuten het deksel even optillen om de stoom te laten ontsnappen. Dan de pan met deksel erop flink omschudden en nog een paar minuten op het vuur zetten.

Na ongeveer tien minuten zijn de mosseltjes klaar. Dat kun je gemakkelijk zien: als ze open staan zijn ze klaar. Als het goed is, ruiken ze heerlijk! Controleer of alle mosselen zijn opengegaan. Mosselen die na het koken dicht blijven, gooi je weg.

Pan op tafel, slabbers voor en genieten maar!

Lekker, meer vis!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vis. Ingrediënten: , , , , , , , . |

2 reacties op Mosselen

  1. Irene zegt:

    We gaven ons zoontje, toen hij nog geen 1 was, vaak eerst zelf een babyhapje en lieten hem daarna dan nog ons eten proeven om alvast aan alle smaken te wennen. Zo ook mosselen toen hij bijna 1 was. Wat een hit. Hij heeft toen bijna de halve pan nog leeggegeten, ondanks zijn volle buik. We moesten opschieten om zelf nog wat binnen te krijgen. Kortom mosselen moet je volgens mij jong mee beginnen als ze het er nog niet eng uit vinden zien.

  2. Liselotte zegt:

    Nou, ik ga het zo eens proberen. Mijn kleine smulpaap van 1,5 jr vindt tot nog toe alleen chocolade vies (ja heus!) en smult van haring, bara’s, tajine, aardbeien en sinds gisteren watermeloen. Ben benieuwd. Ik was even op het net aan t kijken of ik beter kon wachten tot ie wat ouder is, maar nee dus. :)