Franse appeltaart

Appeltaart à la française

Franse appeltaart

Toen N geboren werd kreeg ze een bio-adoptie-appelboom op landgoed de Olmenhorst waar we vorig jaar een flinke berg heerlijke appels van plukten. En omdat het nu weer appeltijd is spoedden we ons laatst weer richting boomgaard om te zien wat de oogst was dit jaar. Die was werkelijk overweldigend, de boom kreunde onder het gewicht van de enorme hoeveelheid blozende rode appels die eraan hingen. N keek er ongelovig naar, ze wist niet goed wat ze ermee aan moest. Ik probeerde haar over te halen een appel te plukken, maar ze wilde er niet aan. Ze had er waarschijnlijk nog nooit bij stilgestaan dat appels aan een boom groeien (hallo, ze is nog geen twee!) dus ik kan me best voorstellen dat ze even de kat uit de boom wilde kijken. Of eigenlijk de appel uit de boom dus. Toen de appels eenmaal geplukt waren wilde ze gelukkig maar al te graag haar tanden zetten in zo’n mooie rode appel. Valt nog niet mee trouwens, met een appel die bijna zo groot is als je eigen hoofd :-)

Al lang voor de boom leeggeplukt was werd al duidelijk dat we veel te weinig tassen hadden meegenomen. De oogst was zoveel groter dan gedacht dat N haar buggy moest afstaan zodat we die konden volladen om alle appels naar huis te krijgen. Haar plan om koninklijk door de boomgaard te worden gereden ging dus niet door. Maar daar staat wel een enorme berg appels tegenover, waar ik natuurlijk meteen taarten van ben gaan bakken. Dit is de allerlekkerste: een dunne knapperige bodem van pâte brisée met een heel dun laagje amandelspijs en daarop schijfjes appel.

Er zitten twee ingrediënten in die niet iedereen z’n kinderen zal voorzetten: bittere amandelen en cognac. Bittere amandelen zijn giftig, als je er een flinke hand van opeet. Maar ze zijn ook ongelooflijk lekker: ze hebben de smaak die je kent van amaretto. Als je een paar bittere amandelen door de normale amandelen mengt, krijg je spijs om je vingers bij op te eten. En hoewel ze giftig zijn is er met maar een paar bittere amandelen geen gevaar. Je koopt ze bij Marokkaanse winkels. En over de cognac: die hoort erin vanwege de smaak. Niet vanwege de alcohol: die verdampt namelijk in de oven. Maar als je ze liever niet gebruikt dan kan het ook heel goed zonder bittere amandelen en cognac. Dan wordt de taart een fractie minder lekker :-)

Recept: Franse appeltaart

voor het deeg:

 • 125 gram bloem
 • een snuf zout
 • 50 gram suiker
 • 80 gram boter
 • 1 eidooier
 • een piepklein beetje koud water

voor de vulling:

 • 80 gram amandelen
 • 5 bittere amandelen
 • 100 gram suiker
 • een klein scheutje cognac
 • 3 appels
 • 5 eetlepels abrikozenjam
 • 3 eetlepels water

Eerst het deeg: meng bloem, boter, zout en suiker door elkaar met de mixer met deeghaken of met je vingers totdat alle boter is opgenomen en je een soort kruimelig deeg hebt. Voeg dan de eidooier toe, en een paar druppels water. Hoeveel water erin moet hangt af van de bloem die je gebruikt, dus dat kan ik niet precies zeggen. Voeg druppel voor druppel zoveel water toe dat het deeg zich goed tot een bal laat vormen. Pak de bal in in vershoudfolie en leg het deeg minstens een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een lage taartvorm in met boter en bestuif met bloem.

Neem hakmolentje of keukenmachine en hak de amandelen, de bittere amandelen en 60 gram suiker met een klein scheutje cognac fijn tot het eruitziet als losse korrels. Proef: mmmm! Lekkerste amandelspijs aller tijden!

Haal het deeg uit de koeling. Bestuif het aanrecht met flink wat bloem en druk de deegbal plat. Waarschijnlijk is het deeg behoorlijk vochtig en breekt het snel: het is niet soepel. Je moet nu snel wat bloem door het deeg kneden. Niet te lang kneden, want dan wordt het deeg taai. Niet te kort kneden, want dan wordt het te korrelig. Klinkt reuze moeilijk, maar het valt mee gelukkig. Ongeveer 10 keer kneden terwijl je bloem (dat op het werkblad ligt) door het deeg werkt. Na tien keer kneden is het zacht en een beetje plakkerig, en net soepel genoeg.

Rol dan met de deegroller het deeg tot een ronde platte lap en leg die in de taartvorm. vouw het deeg aan de randen dubbel, zodat de opstaande rand dikker wordt dan de bodem. Verspreid het amandelspijs over de bodem (het wordt maar een heel dun laagje)

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in partjes die allemaal (ongeveer) even dik zijn. Hoe regelmatiger, hoe mooier de taart wordt. Rangschik de partjes appel op het spijs, leg ze in een mooi patroon neer. Duw het deeg langs de rand van de taartvorm wat naar beneden, zodat de appelpartjes een beetje klem komen te liggen in het deeg. Strooi de resterende suiker over de appelpartjes. De taart mag nu de oven in.

Verwarm de abrikozenjam met het water in een pannetje tot de jam is opgelost. Als de taart 20 minuten in de oven heeft gestaan haal je hem er even uit. Smeer met een kwastje de dunne abrikozenjam op alle appelpartjes en zet de taart weer terug in de oven. Laat hem nog 5 minuten of iets langer in de oven staan, tot hij er lekker uitziet. De appels een klein beetje gekarameliseerd, de korst mooi goudbruin. Als het goed is ruikt het nu ongelooflijk lekker in huis.

Haal de taart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Als de taart is afgekoeld kun je hem uit de vorm halen. Niet eerder, want dan breekt hij. Geniet ervan!

Meer taart: klik!

Geplaatst onder fruit, recepten, taart, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , . |

7 reacties op Franse appeltaart

 1. Jorien zegt:

  Dat klinkt errrug lekker!
  Was heel vroeger niet een alleseter, en amandelen was dan ook een van de weinige dingen die niet mijn ding was, maar tegenwoordig vind ik ze heerlijk (getransformeerd in een alleseter dus). Ben zelf ook weg van een scheutje drank (puur voor de smaak) erin. Kortom: moeite waard om te proberen.
  Daarnaast heb ik je site net ontdekt, en wil ik even kwijt dat ik ‘m heel inspirerend vind! Heerlijke recepten, bewuste recepten en een geweldig verhaal erbij! Als student kan ik daar wel van genieten zo tussen de colleges door:)
  Liefs Jorien

 2. Amanda zegt:

  Wat een heerlijk recept. Ga dit zeker maken voor de eerste verjaardag van mijn zoontje dit weekend (eigenlijk morgen maar van het weekend vieren we het!). Wij zijn 2 weken geleden naar de Olmenhorst geweest. Echt heerlijke appels en peren! Wij hebben alleen kleine appels geplukt zodat ons zoontje er lekker van kan snoepen – en dat doet hij dan ook met veel plezier :)

 3. Lotte zegt:

  Wat een prachtige taart!! Mmm zou ‘m zo willen opeten!

 4. Roger zegt:

  Dit is de appeltaart van mijn oma, hoewel zij geen abrikozenjam gebruikte, maar dat lijkt me een heerlijke toevoeging. Je bent alleen vergeten te vermelden, dat je er altijd twee moet bakken.

 5. karin zegt:

  Ik ga ‘m nu maken maar hoe groot is je taartvorm of hoe dik moet de deeglaag zijn die je in de taartvorm legt?
  groet, Karin

 6. Inge zegt:

  Ik ben 16 en heb dus nog geen kinderen, maar ik hou heel erg van koken en ben dus zo op deze site gekomen en vind dat er heel leuke recepten op staan. Ik word wel een beetje bang van de giftige amandelen in deze taart maar ik vind het toch een leuke andere soort appeltaart die ik zeker een keertje uit ga proberen. Toen ik zelf klein was lieten mijn ouders (geweldige koks trouwens) me vanalles eten waardoor ik nu ook bijna alles lekker vind en doordat ik op jonge leeftijd al begon met koken ik nu ook zelf recepten bedenk.