Groene taart

Groene taart

Groene taart

Meestal lust N alles wat ik maak, maar soms heeft ze kuren. Ze heeft een tijd gehad dat ze alleen rode dingen wilde, en zeker geen groene. Die tijd lijkt gelukkig weer voorbij te zijn, maar je weet maar nooit: als ze een dag wat hangerig is, omdat ze ‘s nachts niet goed geslapen heeft bijvoorbeeld, kan haar eethumeur opeens omslaan. En dan belanden alle groenten met een grote veeg op de grond. Een heel wijze vriendin had eens een ideale tip voor kinderen die geen groenten willen eten: vermom de groenten als taart. Alles wat er als taart uitziet, wordt met veel smaak naar binnen gewerkt. Heb ik geprobeerd, en inderdaad: taart is een magisch ding! Zonder morren, en zelfs met twinkelende ogen en een grote grijns worden de groentjes opgesmakt.

Je kunt allerlei groenten in zo’n taart verwerken, laat je fantasie de vrije loop! Mijn taart bevatte courgette, broccoli en ui. Was een groot succes.

Recept: groene taart

  • een ronde ovenschaal
  • een courgette
  • een stuk broccoli
  • een grote ui
  • twee teentjes knoflook
  • een beetje olie
  • verse peterselie of andere kruiden
  • vier eieren
  • een flinke lepel crème fraîche
  • een eetlepel bloem
  • peper en zout naar smaak
  • vers geraspte kaas

Verwarm de oven voor op 170 graden, met de ovenschaal in de oven.

Was courgette en broccoli en snijd ze in stukjes. Schil ui en knoflook en snijd fijn. Verwarm een goede pan met een beetje olie op middelhoog vuur en fruit daarin de groenten terwijl je af en toe roert. De groenten hoeven niet gaar te worden, dus vijf minuten is genoeg.

Was de peterselie, snijd een paar takjes fijn en doe die bij de groenten in de pan. Roer nog een keer goed om en draai het vuur uit.

Kluts de eieren in een grote kom samen met de crème fraîche en de eetlepel bloem. Voeg een beetje zout toe, en naar smaak peper.

Haal de groenten uit de pan en doe ze in een zeef of vergiet, en druk er voorzichtig met een lepel wat vocht uit (zodat de groene taart niet te vochtig wordt)

Als de oven heet is giet je een beetje olie in de hete ovenschaal (voorzichtig!). Giet daarin het eiermengsel (opnieuw voorzichtig!) en schep de groenten in het eiermengsel. Duw ze met een lepel een beetje onder, zodat de groenten onder een laagje ei zitten. Doe dan gauw de oven dicht en laat de groene taart bakken tot het ei gestold is. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Maar let op: alle ovens zijn verschillend. Het kan dus langer of juist korter duren. Hou de oven daarom in de gaten en check regelmatig hoe de groene taart ervoor staat.

Als de taart mooi lichtbruin is en al het ei is gestold, haal je de taart uit de oven. Laat even een paar minuten staan en stort hem dan op een bord. Rasp er lekker veel kaas over en serveer alsof het feest is (dat is het ook, met deze taart)!

Eet smakelijk!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

5 reacties op Groene taart

  1. Femke zegt:

    Via de Just Eat top 50 op je site terecht gekomen… Top 10 plaats is helemaal verdiend: goede recepten, mooie foto’s, helemaal gaaf, gefeliciteerd!

  2. Hartige taart is geweldig.
    Wat grappig trouwens dat N. iets met kleuren van groenten heeft gehad. Dat had ik nog nooit gehoord!

  3. Martine zegt:

    De taartentip voor groente werkt bijna bij elke peuter. Maar niet bij die van mij. Hij heeft, 2,5!, bedacht dat hij geen taart lust.
    Gelukkig is het verder geen moeilijke eter. Uit elkaar getrokken ging de inhoud van de taart er prima in. Behalve de courgette, “dees vin ik nie so lekker mama”.
    Ik heb er trouwens ook nog champignons in gedaan, wel even bakken anders wordt het zo vochtig. Lekkere aanvulling.

  4. Hanneke zegt:

    Erg lekker! En zeer makkelijk te maken. Ik heb er zelf basilicum en citroenrasp aan toegevoegd. Lekker fris.