Spaghetti met walnoten en gorgonzola

Spaghetti met walnoten en gorgonzola

Spaghetti met walnoten en gorgonzola

De verse, natte walnoten zijn er weer! Ze worden nat genoemd omdat ze niet gedroogd zijn. Maar heel erg sappig zijn ze niet. Lekker wel! De walnoten die overal aan de boom hangen (als je erop let zie je overal noten, ook vaak in stadsparken) zijn zo ongeveer nu klaar om te plukken. Dat vraagt natuurlijk om een notenreceptje. Met pasta. Niet bepaald een lichte maaltijd, maar heel geschikt voor dit regenachtige weer!

Als je niet van plukken houdt zijn verse walnoten ook verkrijgbaar bij Turkse winkels. Daar hebben ze trouwens ook de lekkerste hazelnoten, kwam ik achter. De Turken hebben duidelijk verstand van noten! Heel goed, want noten zijn enorm gezond, en heerlijk bovendien.

Recept: Spaghetti met walnoten en gorgonzola

  • een halve kilo verse walnoten
  • spaghetti
  • een klein teentje knoflook
  • een sjalotje
  • lekkere olijfolie
  • 150 gram gorgonzola
  • peper en zout naar smaak

Zet een pan met veel water en een beetje zout op het vuur. Begin met notenkraken. Trek daar wat tijd voor uit, het is behoorlijk wat werk. Als de noten gepeld zijn en het water kookt, kook je de spaghetti in het water beetgaar.

Schil en snipper ondertussen het sjalotje en het teentje knoflook en snipper beide zeer fijn. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en verwarm op een klein vuurtje. Doe knoflook en sjalot in de pan en laat zweten. Niet bruin laten bakken, maar gewoon een paar minuten zachtjes laten sissen.

Hak de walnoten in de keukenmachine fijn met een scheutje olijfolie en een paar eetlepels van het kookvocht van de spaghetti en doe dat mengsel bij sjalot en knoflook in de koekenpan. Snijd de gorgonzola in kleine stukjes en voeg ook die toe. Roer tot de gorgonzola is gesmolten en samen met de andere ingrediënten een mooi sausje vormt. Het wordt niet heel veel saus, maar dat hoeft ook niet, omdat hij nogal zwaar is. Gewoon precies genoeg om alle spaghetti een klein laagje saus te geven, zoals op de foto.

Giet de pasta af als hij al dente is maar bewaar een kopje van het kookwater. Toer roer de saus door de spaghetti, of de spaghetti door de saus, wat jij wilt. Voeg nog wat kookwater toe als het geheel te droog is. Verse zwarte peper uit de molen erover en klaar! Lekker met sla en tomaten.

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

Een reactie op Spaghetti met walnoten en gorgonzola

  1. Te gek dat jouw kleine ook gorgonzola lust!