Risotto rosso

Risotto rosso

Risotto rosso

Hoewel N nog steeds een erg goede eter is (“meer! meer!“) stop ze niet meer zomaar alles in haar mond. Ze is kritischer geworden. Vooral op groene dingen, helaas. De kleinste frutseltjes peterselie en basilicum worden de laatste tijd regelmatig uit het eten gepeuterd. De eerste keer schrok ik daar erg van: verschillende mensen hadden me al gewaarschuwd dat er een periode zou komen dat ze kieskeuriger zou worden met eten. Dat ze dingen niet meer zou lusten, en dat er zelfs woede-uitbarstingen te verwachten waren aan tafel. Dat laatste is gelukkig niet gebeurd, en ze eet nog steeds graag groenten, maar wel selectief. Groen is verdacht, dus dat wordt nu telkens zeer kritisch bekeken. Sperziebonen, broccoli en groene olijven zijn goed groen, bosuitjes, spinazie en groene paprika zijn minder populair.

Hoewel ik niet geloof dat kleine kindjes altijd hun zin moeten krijgen, vind ik het wel belangrijk dat N met plezier eet, en dat eten geen beladen onderwerp wordt. Ik ga absoluut geen strijd voeren over eten. Eten is leuk en dat moet het blijven. Dus als ze iets niet lust, de groene asperges uitspuugt of met een uitdagende blik in haar ogen de stukjes rucola tussen de pasta uitvist en op tafel legt, doe ik alsof mij dat niks uitmaakt. Niks aan de hand, proberen we volgende week gewoon nog een keer.

In de tussentijd eten we gewoon wat vaker rood. In tegenstelling tot groen is rood namelijk nooit verdacht. Rood is goed. Rood wordt zonder meer gretig naar binnen gewerkt. En de zomer, hoezeer het weer ook tegenvalt, barst van de lekkere rode dingen. Aardbeien en ander fruit natuurlijk, en paprika’s, maar vooral tomaten. Heerlijke rijpe tomaten. We genieten er enorm van, samen: van goede tomaten krijgen we nooit genoeg. En omdat rijst ook een grote favoriet is maak ik een prachtig rode risotto voor haar. Een risotto die de heerlijkste smaken van de zomer samen laat komen in een verleidelijk zacht, romig gerecht. Om van te watertanden zo lekker!

Gebruik goede risottorijst, carnaroli bijvoorbeeld.

Onderstaand recept is voor 4 personen.

Recept: Risotto rosso

 • 2 rode puntpaprika’s
 • 3 sjalotjes
 • 2 tenen knoflook
 • een scheut olie
 • 300 gram risottorijst
 • een half glas Noilly Prat (vermouth)
 • ½ liter groentebouillon (van een blokje is OK)
 • een klein blikje tomatenpuree
 • 6 lekkere rijpe tomaten
 • 100 gram gorgonzola
 • een klont goede roomboter
 • zwarte peper uit de molen
 • vers geraspte Parmezaanse kaas

Leg de puntpaprika’s in een vlam van het gasfornuis en draai ze af en toe, tot de schil rondom zwart is. Dat duurt een paar minuten. (Als je geen gasfornuis hebt, kun je de paprika’s ook in een hete oven laten blakeren. Dat duurt alleen wat langer, dus begin daar eerder mee.) Laat ze afkoelen.

Schil de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn. Verwarm een flinke scheut olie in een grote pan met een dikke bodem (liefst een zware gietijzeren pan), fruit daarin sjalot en knoflook en roer en paar keer om. Voeg de rijst toe (niet wassen) en roer een paar minuten goed door, tot alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje olie.

Gooi de vermouth bij de rijst en roer heel goed door. (Niet iedereen vindt het een goed idee om alcohol bij het koken te gebruiken. Ik vind dat het hier geen kwaad kan omdat het gerecht lang genoeg doorkookt om bijna alle alcohol eruit te laten verdampen. Als je geen alcohol wilt gebruiken, neem je iets meer bouillon) Voeg dan een scheutje hete groentebouillon toe en roer goed. Het vocht zal snel door de rijst worden opgenomen. Voeg nog een scheut bouillon toe en de tomatenpuree en roer goed door. Zet het vuur zo laag mogelijk, roer om de paar minuten en voeg bouillon toe wanneer de rijst droog dreigt te worden. Ga door tot alle bouillon door de rijst is opgenomen.

Ontvel ondertussen de tomaten: Breng in en ander pannetje een liter water aan de kook. Snijd met een scherp mesje heel licht een kruisje onder op de tomaten en leg ze één voor één een halve minuut in het kokende water. Vis ze eruit, laat ze heel even afkoelen en peuter dan, terwijl ze nog warm zijn, het velletje eraf, te beginnen bij het kruisje dat je in de onderkant had gesneden. Als de zwartgeblakerde paprika’s inmiddels zijn afgekoeld ontvel je die ook. Dat gaat heel makkelijk, je kunt het verbrande velletje er zo afwrijven. Als het vel eraf is houd je heerlijk zacht glibberig paprika’s over. Snijd ze open en haal de steel eraf en de pitjes eruit.

Snijd de tomaten in kwarten en haal ook daar de zaadjes uit, zodat je alleen het tomatenvlees overhoud. Snijd dat in heel kleine stukjes. Snijd ook de paprika’s in heel fijne stukjes. Echt goed hakken en snijden, de stukjes tomaat en paprika moeten kleiner zijn dan de rijstkorrels.

Voeg tomaat en paprika bij de rijst en roer weer goed door. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken en proef een klein beetje rijst. De rijst moet al dente zijn, net als pasta: gaar, maar nog wel stevig van binnen. Als de rijst nog niet zacht genoeg is, laat je hem nog wat langer zachtjes pruttelen. Goed blijven roeren, en als de rijst te droog dreigt te worden kun je nog wat heet water toevoegen.

Snijd de gorgonzola en de boter in kleine blokjes. Als de rijst precies goed is, roer je snel de boter en gorgonzola door de risotto. Klopt stevig door zodat de risotto mooi romig en zacht is en serveer meteen met vers gemalen zwarte peper en geraspte Parmezaanse kaas.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , , . |

13 reacties op Risotto rosso

 1. Pascalle zegt:

  Klinkt weer heerlijk! Gaan we morgen maken! :-)

 2. maman verte zegt:

  hihi, hier ook een “groenfobie”. Wie had dat gedacht, met zulke ouders :-)
  Enfin, gaat wel over. Daarnet heeft zus haar provencaalse prinsessenboontjes met veel smaak naar binnen gewerkt. Zo zie je maar, het kan verkeren. Blijven volhouden, en jouw tactiek lijkt me een WINNER!!! En je recept ook :-)
  veel groetjes
  Maman Verte

  • Niels zegt:

   Precies, gaat vanzelf over. Kindjes zijn ook wel weer zo nieuwsgierig dat als je het voor hun neus met veel smaak opeet, ze uiteindelijk vanzelf ook een hapje willen.

   Houd moed, komt goed!

 3. Jessica zegt:

  Mmh dit klinkt weer superlekker dus dat gaan we zeker proberen. Hier is overigens het omgekeerde het geval: mijn dochter eet bij voorkeur alleen maar groene groente. Al het andere is verdacht. Nu is zij sowieso een aparte peuter qua eten want ze trekt ook haar neus op voor alles wat zoet is. Alleen pure chocola wilt ze wel maar daar is dan ook nog maar weinig zoet aan.

  Overigens heeft zij nog steeds moeite met de structuur van rijst. Ik hoop dat de zachte smaak en structuur van risotto wel wordt gewaardeerd door mijn culinaire maar kritische smulpaap. Ga het deze week dan ook nog proberen!

 4. Esther zegt:

  heerlijk recept! ging er zonder protest in :-)

 5. Jessica zegt:

  Snif zoals al een beetje verwacht had dochterlief toch moeite met de korrels van de risotto. Laten we het er maar op houden dat risotto en rijst nog niet aan haar besteed zijn. Wij hebben daarentegen er wel van gesmuld.

  • Niels zegt:

   Jammer is dat! Ik dacht juist dat risotto het ideale kindereten is. Maar ja, alle kindjes zijn anders natuurlijk. Gelukkig vond je het zelf wel lekker :-)

 6. Petra zegt:

  helaas gorgonzola is hier niet favoriet! jammer maar helaas :-) ik ga het recept zeker nog een keertje maken maar dan met een ander kaasje.

 7. Nicole zegt:

  Hoi Niels, al zoekend naar een lekker recept over pompoentaart kwam gisteren ik op jouw website. Een geschenk aangezien ik momenteel redelijk inspiratieloos ben qua eten. Bedankt dus! Vandaag maar gelijk jouw risotto rosso gemaakt, heerlijk!! De pompoentaart volgt dit weekend. :)

 8. Sara zegt:

  heerlijk, mijn vriend die geen fan is van gorgonzola heeft er ook van gesmuld. Mijn zoon is bijna 8 maanden, maar over een tijdje mag hij zeker mee-eten. Wanneer kun je een baby rauwe gorgonzola geven?