Panna cotta van bastognekoeken

Panna cotta van Bastogne

Panna cotta van bastognekoeken

Er stond al de hele dag een schaaltje bastognekoeken op tafel, de koekjes waren taai geworden. Niet lekker meer, maar natuurlijk zonde om weg te doen (wie gooit er nou koekjes weg?!). Dus heb ik een receptje bedacht om ze te recyclen tot iets lekkers: panna cotta van bastognekoeken. Panna cotta is zo ongeveer het klassiekste toetje van de Italiaanse keuken (nou vooruit, na tiramisù dan). Het bestaat maar uit een paar ingrediënten en het recept is enorm eenvoudig. Althans, dat lijkt het. Want juist bij eenvoudige recepten zit de duivel in de details en is het verschil tussen ‘best lekker’ en ‘heerlijk!’ helemaal niet zo eenvoudig.

Panna cotta betekent ‘gekookte room’, en het bestaat uit room, melk, suiker, gelatine en eventueel een of meer smaakmakers. Vanille is het meest gebruikt, maar ook koffie, caramel, chocolade zijn klassiek, of juist citroen, gember of munt: je kunt alle kanten op. De kant die ik opging was dus naar Bastogne. Dat is een klein stadje in de Belgische Ardennen. Ik heb m’n best gedaan maar ik kon nergens vinden wat dat stadje met de krokante kandijkoeken te maken heeft. Maar dat doet er ook niet echt toe voor dit recept :-)

Om een echt goede panna cotta te maken zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste de smaak van de room. Bij een recept met maar weinig ingrediënten is het essentieel dat je heel goede ingrediënten gebruikt. Koop dus lekker verse melk en room, biologisch natuurlijk, en verwarm maar een klein beetje. Melk en room krijgen een andere smaak wanneer ze verhit worden. Melk die gekookt is geweest smaakt veel minder lekker dan koude verse melk. Daarom moet je (in tegenstelling tot wat veel andere panna cotta recepten zeggen) niet alle melk en room verwarmen. In mijn recept verwarm ik maar een klein beetje melk, om de gelatine in op te lossen. De rest blijft op kamertemperatuur. Daardoor houd je de verse roomsmaak.

Ten tweede de stevigheid: het puddinkje moet romig zacht zijn en smelten in de mond, en tegelijk stevig genoeg om op een bord te kunnen storten. Die stevigheid komt van de gelatine. Dit is dus geen toetje voor vegetariërs, want gelatine wordt van dieren gemaakt. De dosering van de gelatine komt erg nauw, want teveel zorgt voor een rubberig stijf drilpuddinkje. Hoe minder gelatine je gebruikt, des te langer duurt het opstijven. Neem dus de tijd: dit is geen toetje voor een haastig diner.

Recept: panna cotta van bastognekoeken

voor 4 personen

 • 6 oude bastognekoeken
 • 200 ml slagroom
 • 100 ml volle melk
 • 3 blaadjes gelatine (dat is 5 gram)
 • 4 vormpjes

Suiker is in dit recept niet nodig omdat de koekjes al zoet genoeg zijn.

Maal de bastognekoeken in de keukenmachine tot een fijn poeder. Roer dat door de koude slagroom en laat een uur staan buiten de koelkast. Zo komt de room langzaam op kamertemperatuur terwijl de koek erin oplost. Giet het mengsel dan door een zeef, zodat er geen kruimels meer in de room zitten.

Week de blaadjes gelatine 10 minuten in een bakje ijskoud water. Verwarm de melk in een steelpannetje op een laag pitje tot hij warm is, zorg dat de melk zeker niet gaat koken. Haal de melk van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door de warme melk, tot ze helemaal zijn opgelost. Giet dan de melk bij de koekjesroom en roer goed, maar zorg dat je geen lucht in het mengsel roert. Geen garde gebruiken dus, maar gewoon een lepel. Als alles goed geroerd is giet je het mengsel in de vormpjes en laat je ze helemaal afkoelen. Dek ze dan af met een stukje vershoudfolie en zet ze een etmaal in de koelkast.

De volgende dag is de panna cotta klaar. Je kunt de puddinkjes uit de vormpjes krijgen door ze even in een badje warm water te zetten. Door de warmte smelt de gelatine, waardoor de pudding gemakkelijk loslaat uit het vormpje. Wees wel voorzichtig dat de panna cotta niet nat wordt!

Serveren met iets fris, als contrast. Een takje aalbesjes bijvoorbeeld.

Geplaatst onder toetjes, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , , . |

4 reacties op Panna cotta van bastognekoeken

 1. Lisette zegt:

  Dat lijkt me wel lekker, nog een tipje…probeer eens ijs met bastognekoeken, er stond vorig jaar ofzo een recept in de delicious(geloof ik) wij hadden het met kerst en ook dat was erg lekker!

 2. Vegetariers kunnen dit recept wel maken, maar dan met agar agar. Dat is van zeewier gemaakt. Agar agar moet wel koken in een beetje melk en het blijft minder lang stijf dan gelatine. Ik zou het dan ook niet een dag van te voren maken. Lees verder de gebruiksaanwijzing op het pakje agar agar.

  • Niels zegt:

   Is een goede tip, al kun je met agar agar niet hetzelfde romige effect bereiken als met gelatine. De gelatine smelt namelijk als je een hapje panna cotta in je mond neemt. Agar smelt niet. Dus geeft het een totaal ander mondgevoel als je de panna cotta met agar maakt. Helemaal niet vies, maar wel anders dus.

 3. Tja, panna cotta bestond nog niet (in Nederland) in de tijd dat ik nog vlees at, dus ik kan het niet vergelijken. Maar het klopt natuurlijk wel.