Auberginepuree met knoflookyoghurt en tomatensaus

Auberginepuree met knoflookyoghurt en tomatensaus

Auberginepuree met knoflookyoghurt en tomatensaus

Een tijdje geleden twitterde @Diilaa een gerecht de wereld in dat me erg lekker leek. Ik vroeg haar het recept en kreeg het meteen in m’n mailbox. Het kwam er steeds niet van maar nu heb ik het eindelijk gemaakt, en het was heerlijk! Dat vond N ook, dus zet ik het graag op m’n blog.

Het gerecht bestaat uit twee prutjes, een van aubergines, knoflook en yoghurt, en een van tomaten en gehakt. Wij hebben er pitabroodjes bij gegeten, dat was een erg fijne combinatie. Kruidige, warme tomatensaus met frisse, koele yoghurt. We hadden er nog een bakje humus bij om het feest helemaal compleet te maken, heerlijk!

Ik heb een paar kleine toevoegingen aan het recept gedaan, hoop dat dat okay is, Dila! Dank voor het originele recept!

Recept: Auberginepuree met knoflookyoghurt en tomatensaus

 • 4 grote aubergines
 • 300 ml dikke Turkse yoghurt
 • 3 teentjes knoflook
 • 400 gram rundergehakt
 • 6 rijpe tomaten
 • een klein blikje tomatenpuree
 • 2 uien
 • chilivlokken
 • paprikapoeder
 • lekkere olijfolie
 • citroensap
 • zout
 • peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik met een vork een paar gaatjes in de aubergines en leg ze midden in de oven op het rooster. Laat ze in de oven liggen tot ze gaar zijn, ze zien er dan gerimpeld en zacht uit. Dat duurt een half uur à 40 minuten.

Hak ondertussen de knoflook superfijn en roer door de yoghurt. Laat een tijdje trekken.

Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Bak het gehakt rul in een koekenpan met een beetje olie. Snipper de uien en bak die mee. Als ze glazig zijn geworden, voeg je de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Voeg een scheutje water toe, roer goed door en laat op een zacht vuurtje pruttelen.

Als de aubergines gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit de oven. Snijd ze in de lengte in tweeën (pas op voor de hete stoom die eruit komt), lepel het zacht geworden vruchtvlees eruit en laat afkoelen. Roer dan door de knoflookyoghurt, samen met een scheutje olijfolie en wat zout en peper.

Roer de tomatensaus zo nu en dan om en laat pruttelen tot het een dikke saus is geworden. Breng op smaak met chilivlokken, paprikapoeder, een klein beetje citroensap, wat zout en peper. De tomatensaus eet je warm, de yoghurt koud. Serveer met brood.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , , , , . |

13 reacties op Auberginepuree met knoflookyoghurt en tomatensaus

 1. Amanda zegt:

  Wow, klinkt echt super lekker! Binnenkort staat dit zeker bij ons op het menu!

  Heb al vele recepten geprobeerd van je site en elk gerecht gaat er met veel smaak in bij mijn zoontje (9 maanden), keep up the good work!

 2. maman verte zegt:

  Hey!!
  De aubergines zijn aan het groeien in mijn vers-van-de-pers moestuintje, dus dit ga ik maken! Maar dan zonder vlees…zou tzatziki erbij ook niet lekker zijn??? Ik heb nog komkommers liggen ook, vandaar;-)
  Merci voor alle lekkers en de goede ideetjes!!
  Maman Verte

  • Niels zegt:

   Ja da’s vast lekker, al is het wel een beetje hetzelfde: aubergines met yoghurt en komkommers met yoghurt :-)

   Wat heerlijk dat je eigen aubergines in de tuin hebt!

 3. Hoera, jouw site doet het ook weer. Zo lekker, pita’s met dipjes.

 4. Monique zegt:

  Bedankt voor dit heerlijke gerecht! Smullen geblazen hier…

 5. Annemarie zegt:

  Hoi Niels,

  Ik ben nu bezig dit te maken, maar lees in je recept even niet waar het paprikapoeder in moet. In het tomaten/gehaktmengsel of in het aubergine/yoghurtmengsel?

  Groetjes,
  Annemarie

 6. Dila zegt:

  Hoi Niels,

  Ik wil nogmaals zeggen dat ik het ERG leuk vind dat je het recept op je site heb geplaatst! Bedankt!

  Groetjes, Dila.

 7. Marjon zegt:

  Hoi,

  Vanavond gemaakt! Alleen de aubergine zagen er echt heel vies uit toen ze uit de oven kwamen. Hoe horen die eruit te zien? Het was donker groene drapperig.. Wij hebben komkommer door de yoghurt gedaan en dat was ook heerlijk. Wij hebben er heerlijk van gesmuld maar onze dochter niet. Die spuugde het weer uit. De pita broodjes wel. Nou ja. Volgende keer beter.

  Groet
  Marjon

  • Niels zegt:

   Hoi Marjon,
   Een beetje laat, maar toch: de aubergine wordt inderdaad niet heel mooi van de behandeling in de oven. Maar wel heel lekker. De binnenkant van de aubergine wordt een beetje grijs-bruin-groen en drabberig, dan is ie juist precies goed.

   Gewoon nog eens proberen :-) Aubergines moet je even leren doorgronden, is absoluut de moeite waard want je kunt er heerlijke dingen mee maken. Probeer anders eens de Parmigiana di melanzane, dat is een soort lasagneschotel maar dan met aubergine in plaats van pasta. Heel erg lekker!

 8. Annemarie zegt:

  Kan ik dit ook een dag ervoor al maken? Lijkt me erg lekker….