Zelfgemaakte confiture

Kersen- en abrikozenjam

Kersen- en abrikozenjam

Oe wat heerlijk, we zitten midden in het hoogseizoen van het zomerfruit! Overal liggen heerlijke aardbeien en kersen en inmiddels is de pruimenpluk ook begonnen. Ik ben gek op al dat zomerfruit en N deelt die passie vol overgave. Kersen zijn haar lievelingsvruchten momenteel. Ze propt ze met twee handen in haar mond, ondertussen diep rood sap kwijlend, zodat ze eruit ziet als een kleine vampier. Maar wel een lieve. :-) Ik heb een kersenontpitter gekocht, dan hoeven we ons geen zorgen te maken dat ze zich verslikt in pitten. Hij is bovendien erg handig voor als je jam wilt maken. En dat wil ik natuurlijk!

Op een kersen- en pruimenboomgaard in Geldermalsen kocht ik een kist vol kersen voor een tientje, speciaal om jam van te maken. De kersen hadden hier en daar een plekje, maar ze waren superzoet en ze roken heerlijk. Een prima koop dus. Thuis zijn we dus aan het ontpitten geslagen en zijn ze in 18 potjes heerlijke confiture omgezet.

Ik heb thuis het jamkookboek van Christine Ferber, een jammaakster uit de Franse Elzas die erg beroemd is omdat haar confitures zo lekker zijn (ze kosten dan ook ruim 8 euro per potje). Ik heb het al jaren en ik heb heel al wat van haar recepten gevolgd, maar dit keer besloot ik de gemakkelijke weg te kiezen.

Jam wordt dik door pectine. Dat is een geleermiddel dat van nature in veel vruchten aanwezig is, maar in andere niet. Van de vruchten die weinig pectine bevatten (zoals kersen) kun je geen dikke jam maken, tenzij je de jam langdurig inkookt (maar dan smaakt het meer naar stroom dan naar jam) of je voegt pectine toe. Christine Ferber doet dat door zelf appelgelei te maken, waarmee ze haar kersenconfiture dikker maakt. Maar dat vond ik nu iets te veel gedoe. Zonde van de tijd om langdurig in de keuken te staan voor appelgelei, het is bovendien helemaal geen appeltijd. En in de supermarkt staat speciale geleisuiker die pectine bevat, dus nemen we die. Sorry mevrouw Ferber, later als ik meer geduld heb zal ik het weer op de echte manier doen :-)

Voor de potjes gebruik ik kleine weckpotjes. Je kunt ook gebruikte jampotjes goed schoonmaken en hergebruiken. Wat voor potjes je ook gebruikt, je moet ze afwassen in de afwasmachine (heet!) of uitkoken in een grote pan met kokend water, om ze te ontsmetten. Anders heb je kans dat de jam gaat schimmelen.

Recept: zelfgemaakte kersenconfiture

 • 3½ kilo heerlijk geurende zwarte kersen
 • 1 kilo geleisuiker ‘speciaal’
 • 3 citroenen
 • potjes

Was de de kersen en ontpit ze, snijd lelijke plekjes weg. Doe ze in een grote pan, met een scheutje water en het sap van de drie citroenen. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en zet de staafmixer erin om een deel van de kersen te vermalen. Je kunt ze allemaal fijn malen als je wilt, dan krijg je een soort gladde jam. Of je laat ze allemaal heel, dan krijg je een soort dunne kersengelei met hele kersen erin. Ik vind het het lekkerst als ongeveer een kwart van de kersen gepureerd is, en de rest heel blijft.

Voeg de geleisuiker toe en breng weer aan de kook. Laat een paar minuten doorkoken. Zet ondertussen de lege jampotjes klaar.

Je moet de potjes vullen terwijl de jam kokend heet is. Doe echt heel voorzichtig, want kokende jam is loeiheet, veel heter dan kokend water. En omdat het zo plakkerig en dik is, blijft het ook nog eens lekker hangen als je het over je heen krijgt. Je kunt je dus heel lelijk branden aan jam. Da’s echt gevaarlijk, dus doe echt voorzichtig.

Het vullen gaat het makkelijkst met een jamtrechter. Dat is een trechter met een extra wijde opening, die op een jampotje past. Met zo’n trechter kun je de potjes vullen zonder te knoeien.

Vul de potjes tot bijna aan de rand, en draai er meteen een deksel op. Als je weckpotjes gebruikt: doe een rubber ring om het deksel, leg het deksel op het potje en zet vast met klemmetjes.

Terwijl de jam afkoelt, wordt het potje langzaam vacuüm getrokken, doordat de jam inkrimpt tijdens het afkoelen. Daardoor zit het deksel straks goed vast, en kan de jam niet snel bederven. Als je een beetje je best doet kun je voor een heel jaar jam maken. Als je goed schoon werkt blijven de potjes met gemak een jaar goed. De aardbeien zijn er nog in overvloed, de pruimen komen eraan. En er is nog veel meer fruit. Leef je uit!

Geplaatst onder fruit, recepten, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , . |

24 reacties op Zelfgemaakte confiture

 1. Charlotte zegt:

  Grappig, ik ben deze week ook los gegaan met jam. Pruimenjam met een beetje balsamico azijn is en echte aanrader. Maar deze ga ik ook proberen dit weekeind

 2. Charlotte zegt:

  Oh en een tip voor iedereen die zijn magnetron sterilisator nog heeft van flesjes voor de baby….daarmee kun je dus ook deb jam potten steriliseren.

  • Niels zegt:

   Ha goeie tip, die sterilisator. Pruimen met balsamico zal ik proberen.

   Mijn tip: abrikozenconfituur met de amandeltjes uit de abrikozenpitten erdoor (of bittere amandelen van de Marokkaanse winkel). Heerlijk! Maar wel alleen voor grote mensen, want bittere amandelen zijn een beetje giftig. Dus die jam geef ik niet aan N.

 3. Ooh, heb jij een kersenontpitter die werkt? Die van mij weigert de pit eruit te halen, zo stom. Dus ik doe het met een mesje en mijn handen en nadien zit de hele keuken onder.

 4. Yvonne zegt:

  Hoi Niels,
  Ik kreeg de tip om de net gevulde potjes 10 minuten op de kop te zetten (of langer). Dat zou helpen om het deksel echt helemaal goed af te sluiten – de jam kruipt in de kleinste gaatjes en sluit e.e.a. luchtdicht af.
  groet,
  Yvonne

  • Niels zegt:

   Ja daar had ik het toevallig vanmiddag nog over met een collega. Ik heb nooit echt begrepen waarom die potjes op hun kop moeten staan. Bij weckpotjes gaat het sowieso niet op: die zitten met klemmetjes dicht, waardoor ze niet goed op hun kop kunnen staan. Is ook niet nodig, gewoon rechtop trekken ze ook prima vacuüm.

 5. Gonnie zegt:

  Kersen ontpitten, zonder dat je hele keuken onder zit, kan heel eenvoudig, door de kersen in lauw water te weken, dan kan je ze daarna heel eenvoudig er zo uithalen.

  Succes er mee.
  Groeten Gonnie

 6. Mac zegt:

  Niels, mijn moeder at haar vingers bijna op bij de abrikozenjam. Heeeeerlijk!

 7. Janne zegt:

  Ik ben net weckpotjes aan het bestellen (heb een overvolle pruimenboom) en lees dat als je weckpotjes gebruikt, je deze ook altijd een bepaalde tijd in een weckketel of pan met water moet zetten en dit tegen de kook aan moet brengen (afhankelijk van wat je wilt wecken maar meestal rond de 90 graden en zo’n half uur). Door de verhitting ontstaat een overdruk. Hierdoor ontsnapt er lucht, stoom en eventueel vloeistof uit de potten. Als je de potten vervolgens weer laat afkoelen trekken ze vacuüm.

  Alleen de deksel op de potjes en dan af laten koelen (zoals ik ook altijd doe) lijkt dus niet voldoende.

  • Niels zegt:

   Hi Janne,
   Dat klopt, tenminste als je groenten / fruit wilt wecken. Maar bij jam is dat niet nodig: door de suiker is het lang houdbaar, ook zonder te wecken. Als je de potjes vol doet met kokende jam en ze dan afsluit, zullen de potjes tijdens het afkoelen vanzelf vacuüm trekken.

 8. Sally zegt:

  Weckpotten zijn helaas niet altijd ideaal. We hebben het gezien toen mijn oma nog fruit inmaakte: gewone jampotten met schroefdeksel bleven vaak langer goed dan weckpotten. Weckpotten hebben het nadeel dat de rubbers na een aantal keren gebruiken of na een aantal jaren poreus worden. Weg vacuum. Of irritant als je aan het rubber lipje trekt om de pot open te maken en dan het lipje in je hand houd terwijl de pot nog dicht is.
  Persoonlijk prefereer ik tegenwoordig “tweedehands” jampotjes met gewone schroefdeksels (uiteraard goed schoongespoeld).

  • Niels zegt:

   Hoi Sally,
   Er is wel het een en ander veranderd sinds onze oma’s fruit weckten: de rubber ringen hoeven geen jaren mee te gaan, ze zijn voor heel weinig geld te vervangen. Ik heb ook altijd tweedehands jampotjes gebruikt, maar na twee keer gebruiken gaan de deksels minder goed sluiten. Dat was voor mij juist de reden om weckpotjes aan te schaffen.
   Ach: ieder heeft zo zijn eigen voorkeur :)

 9. sins 17 augustus maak ik ook zelf jam
  en ik heb al enkele jam potjes die mini’s als verjaardags cadeautje gegeven
  en de ontvanger vond de jam erg lekker.en ik zelf smul er ook flink van.
  moet bekennen dat je er uit eindelijk aan verslaafd raakt.en de jam is lekkerder dan uit de winkel.maar ik had toch een paar vraagjes.hoe kun je jam maken voor iemand die diabetes heeft? (hopelijk schrijf ik het woord goed) en kun je ook jam maken zonder suiker (alleen die zijn geloof ik niet langhoudbaar) en ik wil de normale jam potten met zelfgemaakte jam gaan verkopen.maar wat is een mooie prijs?
  en hoeveel verzendkosten komen erbij als je het op moet sturen?

 10. was nog iets vergeten te vragen
  kun je ook fruit uit blik gebruiken om er zelf jam van te maken.
  dus als het straks winter is. en aan de andere kant ben ik wel blij
  na enkele goede ervaringen dat je zelf mag bepalen hoeveel gelei suiker je erbij doet.
  je hebt van van gilse de zoete en de minder zoete gelei suiker en je hebt nog een varriant met nog minder suiker.

  • Niels zegt:

   Hi Patricia,
   Jam is eigenlijk gewoon een manier om vruchten lang houdbaar te maken door suiker toe te voegen, zodat je er in de winter ook nog van kunt genieten. Jam zonder suiker bestaat dus eigenlijk niet. (Het is zelfs in de wet vastgelegd hoeveel suiker jam moet bevatten om jam te heten).
   Maar je kunt wel prima vruchtenpuree maken zonder suiker: met Marmello.

   Jam maken van fruit uit blik lijkt me niet zo’n goed idee. Jam is juist lekker als je de smaak van vers fruit in een potje weet te vangen. Met vruchten uit blikt kan dat niet. Er zijn wel recepten voor winterjam / kerstjam met gedroogde vruchten (abrikozen, dadels, etc) met vruchten zoals cranberries.

   • hoi niels bedankt voor je antwoord.
    en waar kan ik de marmello kopen ? en hoe ziet dat eruit?
    ben er al een tijdje naar opzoek gegaan.maar ik vind geen adresje hier in geldrop.of zullen ze dat ook bij martins health shop hebben.een natuur winkeltje.