Aardappelsalade en bietjes met vinaigrette

Aardappelsalade en bietjes met vinaigrette

Aardappelsalade en (gele en rode) bietjes met vinaigrette

Ongelooflijk, wat een hitte gisteren! Het was 29 graden in huis, alle ramen en deuren stonden open, maar er was geen zuchtje wind dus N en ik lagen nat van het zweet op de grond te zuchten, geen puf om te keten. Maar wel enorm dorstig natuurlijk. Dus was het een uitstekende dag om N voor het eerst watermeloen te laten proeven. Vorige zomer was ze daar nog te klein voor, dus ze had het genoegen nog nooit mogen smaken. Maar nu ze een volledig gebit heeft en een uitgesproken voorkeur voor rode, plakkerige dingen, leek me de tijd rijp. Daar was ze het van harte mee eens! Alleen al bij het zien van het grote stuk meloen glunderde ze alsof ze net een schat had ontdekt en toen ze een hap had genomen en ontdekte dat watermeloen eigenlijk een soort rode limonade is waarvan je grote happen kan nemen, was ze helemaal in de wolken. Watermeloen gaan we dus nog vaak eten, deze zomer!

Als het zo warm is heb ik nooit zin in warm eten. Maar omdat er toch iets substantieels op tafel moet – N heeft een grote eetlust – heb ik een aardappelsalade gemaakt, en lekkere bietjes met vinaigrette. Die kunnen lauw of koud gegeten worden, dus prima voor een warme zomerdag.

Recept: Eenvoudige aardappelsalade

 • een paar vastkokende aardappels
 • een sjalotje
 • een paar zure augurken
 • verse peterselie
 • mayonaise
 • vers citroensap
 • een schepje yoghurt
 • zout en peper

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes, kook ze in een kwartiertje gaar. Snijd het sjalotje, de peterselie en de augurkjes zeer fijn. Maak een sausje van mayonaise, yoghurt, vers citroensap en peper en zout. Giet de aardappels af als ze gaar zijn, laat ze vijf minuten afkoelen en roer dan alles door elkaar. Laat nog wat verder afkoelen.

Recept: bietjes met vinaigrette

 • een paar rode of gele bieten
 • een sjalotje
 • verse peterselie
 • olijfolie
 • vers citroensap
 • grove mosterd
 • peper en zout

Borstel de bietjes schoon onder de kraan. Kook ze zonder te schillen in ruim water tot ze gaar zijn. Dat duurt afhankelijk van hoe groot de bietjes zijn, ongeveer 30 tot 45 minuten. Check even of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Ze hoeven niet helemaal zachtgekookt te worden, stevige bietjes zijn lekkerder. Als ze gaar zijn spoel je ze af onder de koude kraan, je kunt het vel er dan zo afwrijven.

Snipper sjalot en peterselie zeer fijn en maak een vinaigrette van olijfolie, mosterd en citroensap. Roer alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , . |

Comments are closed.