Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes in saus)

Spaanse gehaktballetjes (albondigas)

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Speciaal voor mijn neef Don Francisco die tapas-kok wil worden, en voor N die de laatste tijd haast alleen nog maar rode dingen en vlees wil eten maak ik vandaag albóndigas. Een van de klassiekste tapas; ik ben volgens mij in Spanje nog nooit een tapasbar tegengekomen die ze niet op de kaart heeft, deze pittige gehaktballetjes in tomatensaus. En zoals dat gaat met klassiekers heeft iedereen het enige juiste recept en smaken ze overal anders. Van varkens-, lams- of rundvlees, met scherpe pepersaus of juist romig zachte tomatencrème, alles is mogelijk. Maar hoe je ze ook klaarmaakt, albóndigas zijn ideaal voor in de kroeg of op een feestje: je kunt gemakkelijk van tevoren een enorme pan vol maken en die per portie opwarmen wanneer de honger toeslaat.

Pimentón de la Vera

Pimentón de la Vera: gerookt paprikapoeder

Hoe je het gehakt kruidt moet je van je eigen smaak laten afhangen. Ik hou van pittig, en N vindt dat ook prima. Ik gebruik Spaans gerookt paprikapoeder als smaakmaker, pimentón de la Vera. Dat is het spul waar chorizo z’n rode kleur en scherpe smaak aan te danken heeft. Je kunt het niet overal kopen dus het is even zoeken, maar och wat is dat de moeite waard: het heeft een diepe, intense, rokerige, zoet-pittige smaak die een gerecht compleet kan transformeren. Fantastisch! En het zit ook nog eens in heel mooie blikjes. Het bestaat in twee varianten: zoet en pittig. Ik gebruik nu de zoete, want de pittige is echt scherp en dat is zielig voor N. Desondanks worden dit lekker pittige balletjes. Maar als je ze liever wat milder hebt, kan dat natuurlijk ook. Iedereen z’n eigen enige echte albóndigas-recept!

Recept: Albóndigas – Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

voor ongeveer 25 gehaktballetjes

 • 5 witte boterhammen
 • een scheutje melk
 • een ei
 • vier sjalotjes
 • vier tenen knoflook
 • 400 gram varkensgehakt, of half-om-half gehakt
 • een snuf zout
 • vers gemalen zwarte peper
 • een flinke theelepel gerookt Spaans paprikapoeder
 • wat laurierpoeder
 • wat bloem
 • olie om in te bakken
 • gezeefde tomaten (te koop in een pakje of blik)
 • een groene paprika
 • verse peterselie

Snij de korsten van het witbrood en geef die aan de eenden. De boterhammen zonder korst maal je in de keukenmachine (of met een mes) tot kruim. Neem een grote mengkom en meng het broodkruim met een scheutje melk, het ei, twee fijngehakte sjalotjes, vier fijngehakte tenen knoflook en het gehakt en meng goed door elkaar met een vork of met een hand. (Met één hand is beter dan met twee handen, want dan houd je een schone hand om de volgende ingrediënten toe te voegen)

Voeg zout en peper toe, een snufje laurierpoeder en een schep gerookt paprikapoeder. Roer nog een keer goed door elkaar. Als het goed is heb je nu een beetje kliederig gehaktdeeg.

Neem een diep bord en doe daar een laagje bloem in. Draai balletjes van het gehakt, zo groot als een walnoot, en rol ze door de bloem. Als je alle gehakt tot balletjes hebt gedraaid, verhit je een flinke laag olie in een grote braadpan. Als de olie heet is bak je de balletjes in een kwartier bruin, terwijl je ze af en toe omdraait. Let op: niet meer balletjes in de pan dan er op de bodem van de pan passen. Als je meer balletjes hebt, moet je in meerdere sessies bakken.

Snijd ondertussen de twee overgebleven sjalotjes en de groene paprika in stukken. Als alle balletjes mooi bruin gebraden zijn, neem je ze uit de braadpan. Giet het vet af, behalve een klein laagje en bak in dat vet in dezelfde pan de sjalotjes en groene paprika een paar minuten stevig. Goed roeren, zodat ze aanbakseltjes van de gehaktballetjes los komen van de bodem. Die geven de saus namelijk een lekkere smaak. Voeg de gezeefde tomaten toe, roer goed door en laat een paar minuten koken. Proef, en voeg zout en peper toe naar smaak.

Doe de balletjes in de saus en laat op een heel zacht vuurtje nog een half uurtje zachtjes pruttelen. Voorzichtig dat het niet aanbrandt!

Was de peterselie en snijd fijn, en voeg die op het laatste moment, vlak voor het opdienen toe. ¡Buen proveche!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , , . |

4 reacties op Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes in saus)

 1. Lotte zegt:

  Hoi Niels,

  B. heeft ook die fase gehad. Voordat hij 1 werd wilde hij veel groene groenten. Heerlijk vond hij dat! Tomatensaus vond hij vies. Nadat hij kon lopen wilde hij voornamelijk eten met rode tomatensaus en worst. Nu eet hij goed als ik een versierde taart van het eten maak (lasagnetaart, spinazietaart met sterren en vlinders van bladerdeeg enz.) Ik ben benieuwd wat jij allemaal verzint. Want nu N. niet meer makkelijk eet, kan de uitdaging echt beginnen!
  Voor B. is het eten nu een moment om eens flink de strijd aan te gaan. Waar hij vorige week nog van smulde, wil hij nu niks meer van hebben. Voor ons een moment om ons niet uit het veld te laten slaan en het gezellig te houden en B. met spelletjes, trucjes en lekker eten een paar happen te laten eten.

  Succes!

  Liefs Lotte

  • Niels zegt:

   Hoi Lotte,
   Ja, het wordt nu een uitdaging! N eet prima hoor, maar ze heeft af en toe duidelijk geen zin in bepaalde ingrediënten. Meestal de groene :-)
   Wat in ieder geval helpt is op tijd aan tafel. Op drukke dagen gaan we soms te laat aan tafel, dan heeft ze er geen zin meer in en gaat ze zitten klieren. Een half uurtje eerder vind ze alles wel lekker.

 2. Saskia zegt:

  Deze ga ik ook snel eens proberen!

  Mijn zoontje is nu 1 jaar en sinds ik af en toe een recept van je website voor hem klaar maak (pasta met venkel, thaise curry, …) vindt hij saaie aardappel-groente-vlees-prakjes ineens veel minder lekker! :-) Terwijl ik juist dacht dat grote mensen dingen minder lekker voor hem zouden zijn. Weer wat geleerd…