Citroentaart

Crostata al limone

Crostata al limone (citroentaart)

Voor ons jaarlijkse familiefeest heb ik twee citroentaarten gebakken. Het was een uitbundig feest in meerdere opzichten: zowel de regen als de drank vloeide uitbundig en er was een meer dan royale hoeveelheid taart. Want ik ben duidelijk niet de enige in de familie die graag taarten bakt. Voor N was het dus een absolute droom, want taart is by far haar allerlievelingste eten op dit moment. En dan bedoel ik niet dat ze gewoon graag taart lust; het is meer een soort obsessie. Ze leest alleen nog maar de prentenboeken waar taarten in voorkomen (daar heeft ze er behoorlijk wat van, mijn grote favoriet is Waar is de taart van Thé Tjong Khing) en ze zegt eigenlijk nog maar weinig zinnen waar het woord taart niet in voorkomt :-)

Diverse leden van mijn nogal uitgebreide familie vroegen om het recept, en dat deel ik natuurlijk met liefde! Het is gebaseerd op een Italiaans recept voor crostata al limone, dat ik heb aangepast om het nog lekkerder te maken. Niet erg moeilijk om te maken, maar ongelooflijk lekker!

Ik gebruik sowieso meestal biologische ingrediënten, maar bij dit recept is dat extra belangrijk: biologische bloem wordt (meestal) in een kleine molen gemalen, en niet in een grote fabriek. In zo’n kleine molen draaien de molenstenen veel langzamer dan in een meelfabriek, waardoor het malen bij een veel lagere temperatuur gebeurt. Dat is beter voor het meel: dat levert lekkerder taarten en broden op dan meel dat op hoge temperatuur is gemalen. Probeer maar: je merkt het verschil meteen.

En ook voor de citroenen is het belangrijk dat je biologische neemt, want je hebt de schil nodig voor deze taart. Bij niet-biologische citroenen zit er veel bestrijdingsmiddel op de schil, en meestal ook een laagje was om ze lang houdbaar te maken en mooi te laten glanzen. Bestrijdingsmiddel en was wil je natuurlijk niet in de taart. De pure citroenschil wel.

Recept: Citroentaart

eerst de koek:

 

 • 100 gram boter op kamertemperatuur
 • 80 gram poedersuiker
 • zout
 • 1 ei
 • 1 dooier
 • 200 gram tarwebloem (biologisch)
 • een paar stukjes pure chocolade

Roer boter, suiker en een snuf zout romig met de mixer. Voeg het ei en de dooier toe en meng verder. Ruil de gardes van de mixer om voor deeghaken en voeg de bloem toe. Kneed rustig door. Als het deeg mooi egaal is maak je er een bal van, verpak die in vershoudfolie en leg het deeg een uur in de koelkast te rusten.

Verwarm de oven voor op 160 graden en beboter een lage taartvorm. Rol het deeg snel uit tot een ronde lap van ongeveer 3 mm dikte en bekleed daarmee de vorm. Het is belangrijk om snel te werken, zodat het deeg niet warm wordt. Koud deeg is namelijk veel makkelijker te verwerken.

Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg, zodat straks in de oven de stoom kan ontsnappen. Knip van een stuk bakpapier ongeveer op maat en leg die in de vorm, op het deeg. Leg op het bakpapier blindbakknikkers, droge bonen of muntjes en zet 15 minuten in de oven. Deze techniek heet ‘blind bakken’, dat doe je bij taarten waarvan de vulling niet in de oven mag. De knikkers, bonen of munten zorgen ervoor dat de bodem mooi plat blijft. Zonder vulling zouden er namelijk bobbels in komen.

Na 15 minuten haal je de vorm uit de oven. Haal de blindbakvulling en het bakpapier eruit en zet de taartbodem nog 6 minuten terug in de oven zodat hij een beetje bruin wordt. Haal hem er dan snel weer uit en laat afkoelen.

Tijdens het afkoelen leg je een paar stukjes pure chocolade op de bodem. Als de chocolade gesmolten is neem je een kwastje en smeer je de zachte chocolade over de hele bodem uit. Dat dunne laagje chocolade is belangrijk: het is lekker, maar het zorgt er ook voor dat de citroenvulling niet in de bodem kan trekken. De bodem blijft daardoor lekker bros krokant.

Na de bodem is het tijd voor de citroencrème:

 • 2 biologische citroenen
 • 100 gram boter
 • 150 gram mascarpone
 • 1 ei
 • 2 eidooiers
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 3 grote lepels maizena
 • een scheutje melk

Borstel de citroenen schoon onder de koude kraan, droog ze af en rasp voorzichtig de gele schil eraf met een fijne rasp. Pas op dat je niet het witte van de schil meeraspt, want dat is niet lekker. Doe het citroenrasp in een kom, pers de citroenen uit en doe het sap erbij.

Plaats de kom in een pan met een laagje water op het vuur, au bain marie dus. Voeg de suiker, de boter en de mascarpone toe roer zachtjes met een garde tot alles is opgelost. Dat bain marie gebruik je om de crème heel langzaam en gecontroleerd te verwarmen. Het water in de pan gaat koken, en verwarmt langzaam de crème. Dat is fijn omdat die dan niet kan schiften. Je kunt de crème ook rechtstreeks in een pan op het vuur maken, maar dan is de kans op schiften erg groot. Dat is alleen voor zeer ervaren koks weggelegd :-).

Klop het ei en de dooiers goed los en voeg ze toe. Blijf goed roeren met de garde, maar roer niet te hard. Er mogen namelijk geen bellen in de citroencrème komen, want dan krijg je straks een minder mooie taart. Je zult merken dat de crème langzaamaan dikker wordt, doordat de eieren gaan binden.

Roer de maizena met een scheutje melk tot een papje en voeg toe, blijf langzaam roeren. De crème wordt nu nog dikker, blijf goed (maar rustig) roeren. Als de citroencrème zo dik is als yoghurt is ie klaar. Stort de crème in de (afgekoelde) taartbodem en laat afkoelen. Als hij goed is afgekoeld is de taart klaar, de citroencrème is dan opgestijfd, zodat je de taart in mooie punten kunt snijden.

Versier de taart met chocoladehagel en serveer aan hongerige familieleden! N was erg enthousiast over deze taart. Om te eten, maar ook om zich mee in te smeren. Volgens mij betekent dat dat het een heel lekkere taart is!

Meer taart: klik!

Geplaatst onder recepten, taart, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

10 reacties op Citroentaart

 1. Sascha zegt:

  Hoi,

  Allereerst wat een leuke site. Ik kijk vrij regelmatig wat er nieuw opstaat en om ideeen op te doen wat ik zelf voor mijn dochter kan maken. Nu had ik geprobeerd een lekker taartje te maken maar het was mislukt. Het citroen gedeelte was nog teveel vloeibaar en dat maakte de taart niet lekkerder! Moet het langer in de koelkast ofzo?
  Wat heb ik verkeerd gedaan?

  Gr Sascha

  • Niels zegt:

   Hmmmm da’s moeilijk te zeggen. De citroencrème wordt dik door twee verschillende processen: tijdens het verwarmen au bain marie stollen de eieren terwijl je ze door de rest van de ingrediënten roert, daardoor wordt de crème een beetje dik. Maar niet genoeg om echt snijbaar te worden. Daarom gaat er ook nog maizena doorheen. Dat zetmeel zorgt ervoor dat het echt stevig wordt tijdens het afkoelen.
   De taart moet in de koelkast tot hij echt koud is. Als hij dan nog vloeibaar is, zit er denk ik te weinig maizena in. Was de crème wel dik toen je hem in de taart schonk?

 2. Yvonne zegt:

  Nog een tip: als je geen biologische citroenen te pakken kunt krijgen (of als je ze te duur vindt) kun je gewone citroenen met een drupje afwasmiddel en een niet-schurend sponsje ontdoen van bestrijdingsmiddelen en was. Daarna kun je de schil met gerust hart eten. Ervoor kan dat trouwens trouwens ook, want de hoeveelheden zijn miniem, maar het idee staat mensen vaak tegen.

 3. Ik krijg trek van die foto, Niels. :)

 4. Sabrine zegt:

  Ook ik zag het recept voorbij komen in mijn zoektocht naar citroentaart, leekme heerlijk.
  Echter is de taart compleet mislukt: de bodem gaf al met het bakken met de blinde vulling veel vettigheid af en zakte langzaam in elkaar. Vervolgens kreeg ook ik het mengsel niet stijf. Het de volgende dag nog met slagroom erdoor proberen te redden, maar helaas mocht dit niet baten… Smaak van de citroen vla met twixkoek was erg lekker, maar helaas niet in taartvorm te presenteren.

  • Niels zegt:

   Hee wat gek. Ik weet te weinig van taarten om te kunnen zeggen wat er mis is gegaan, bij mij is de taart prima gelukt volgens bovenstaand recept. Het deeg gebruik ik ook voor andere taarten, vruchtentaartjes en zo. Gebruik wel een lage vorm, blind bakken in een hoge springvorm werkt niet goed.

   Morgen bak ik een appeltaart. Daar kan weinig aan misgaan :-)

 5. franceline zegt:

  Joehoe..taart staat in koelkast. Leek op mislukking af te stevenen. Bodem nog zacht
  —> iets langer in oven geweest – zag er oké uit. Citroencreme —> te vloeibaar – één extra eidooier en meer hitte door direct boven vlam te roeren (voelde me echte kok!) en best lang roeren – dikte werd als yoghurt. Ben helemaal blij en trots, kan niet wachten tot afkoelen klaar is. Creme smaakte al geweldig. Als combi met elkaar ook goed is dan is het een taart om indruk mee te maken, ha ha.. Leuk recept om te doen.

 6. Monique Severijnen zegt:

  Maken jullie geen zorgen over het salmonella bacterie?

 7. Liz zegt:

  Hallo,

  Dit recept lijkt me echt heerlijk! Een vraagje, wat voor maat vorm gebruik je voor deze taart?

  Groeten,
  Liz