Zomerse komkommersoep

Zomerse komkommersoep

Zomerse komkommersoep

We zijn alweer terug van die heerlijke vakantie, maar een paar gerechten die ik daar in Zuid-Frankrijk heb gemaakt staan nog niet op de blog. Had ik nog geen tijd voor gehad  in verband met in het zwembad en op het strand liggen :-) Die hebben jullie dus nog van me tegoed. In de zomerse warmte is een lekker licht soepje een heel fijn begin van de maaltijd. Goed om het  vocht- en zoutgehalte op pijl te houden, en ook nog eens erg lekker. De basis van de soep is een potage parmentier, die ik bij de kervelsoep al eens beschreven heb. Een eenvoudig soepje van aardappel en prei dus, dat je glad pureert en er vervolgens andere ingrediënten aan toevoegt. Helaas was er geen staafmixer of keukenmachine aanwezig in het huis waarin we zaten, dus ik heb met een houten pollepel geprobeerd de aardappel en prei fijn te wrijven. Dat ging redelijk, maar een staafmixer is handiger :-)

Lekker om die komkommer eens anders te eten dan rauw in de sla: ook warm in de soep is het een fijne, frisse groente.

Recept: zomerse komkommersoep

 • een paar flinke aardappels
 • twee dikke preien
 • een paar teentjes knoflook
 • twee komkommers
 • een paar lente-uitjes
 • een grote klodder crème fraîche
 • verse peterselie
 • zout en peper naar smaak
De ingrediënten voor de komkommersoep

Ingrediënten voor de komkommersoep

Schil de aardappels en de knoflook, was de prei en snijd alles in stukken. Kook prei, knoflook en aardappels in een kwartier gaar in een grote pan met veel water. Als alles zachtgekookt is, voeg je de crème fraîche en als je wilt wat zout en peper toe en pureer je de soep met een staafmixer tot een gladde potage.

Je kunt de komkommers schillen en van hun zaden ontdoen, als je wilt. Sommige mensen vinden die niet lekker. Schillen gaat gemakkelijk met een dunschiller of kaasschaaf. Om de zaadjes eruit te halen halveer je de komkommers in de lengte en schep de zaadjes eruit met een theelepeltje. Je trekt ratsj, met het lepeltje een lange geul door de komkommer en alle zaadjes zijn er in een keer uit. Ik vind die pitjes juist lekker dus ik laat ze er gewoon in zitten. Ook de schil mag er van mij op blijven zitten: dat geeft de soep iets lekker knapperigs.

Neem een kaasschaaf en schaaf daarmee de komkommers tot dunne plakjes. Snijd de lente-uitjes in flinterdunne plakjes en hak de verse peterselie. Voeg alles toe aan de soep en laat nog vijf minuten op een heel zacht vuurtje staan. Niet meer laten koken.

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

7 reacties op Zomerse komkommersoep

 1. Marian zegt:

  Mm, dat is een goed idee, komkommersoep! Heb het nog nooit gemaakt ,maar ik ga het zeker eens proberen!
  Groetjes
  Marian

 2. Hee geinig, jij maakt je komkommersoep warm. Ik maak ‘m koud, in de blender, met 10 minuten klaar. Ik zal mijn recept binnenkort eens plaatsen, ik zie dat ik dat nog nooit eerder heb geplaatst, wonderlijk.

 3. Katja zegt:

  Hallo Niels,

  Lijkt me heeerlijk deze soep! Maar… Hoeveel water is een pan met veel water? Ongeveer…?
  Ben erg geinspireerd door al je lekkere recepten! Mijn kleine X vond de banaan-citroen-kokos-fruithap erg lekker. Zelfs mn vriend vond het lekker en die eet liever geen bananen :)
  Oohw en de citroentaart ga ik zeker maken. Ben er gek op en mijn eerste poging die te maken is (jaren geleden) mislukt. Tijd voor revenge!

  Groetjes, Katja

  • Niels zegt:

   Tja, da’s een lastige vraag. Ik kook altijd op het gevoel, niet met maatbekers, dus meestal heb ik geen idee hoeveel ik van alles gebruik. Daarom zijn mijn recepten op deze site wel vaker niet helemaal duidelijk :-)

   Met bovenstaande hoeveelheden neem je zo’n anderhalve liter water. Als het te dik dreigt te worden, mag er nog wat water bij.

   Veel plezier met de citroentaart en eet smakelijk!

 4. Roger zegt:

  Wat een waanzinnig leuke website heb je. Ik heb hem per ongeluk gevonden toen ik aardappel preisoep had ingetikt, om te kijken hoeveel varianten daarop bestonden. Veel te veel. Meestal stoppen ze er zoveel andere dingen in dat je er niets van over houdt.
  Ik heb deze komkommer-variant afgelopen zondag gemaakt, want mijn grote broer Alain kwam eten. Was helemaal goed. Maar 1 ding: je noemt het een zomerse soep, maar dit is de winterse variant van komkommersoep (vandaar dat ik er nu ook trek in had, vermoed ik). Ik zal (als ik er aan denk) je de zomerse variant e-mailen, die is nog simpeler.

 5. Roger zegt:

  Ik heb het zomerse recept nog steeds niet ge-emailed, dus schrijf het maar even hier.
  De zomerse variant bestaat uit heel kruidige tuinkruiden bouillon en veel komkommer (en ook nog room).
  Op zich gaat het prima met een paar lepels tuinkruidenbouillon uit een potje, maar nog lekkerder is het als je dat gewoon zelf maakt met inderdaad alleen maar “tuinkruiden”en daar dan heel veel van. Gebruik daarin ook flink selderij inclusief blad (eigenlijk vooral blad). Aan het einde van de bouillon-trekkerij haal je alle blaadjes en friemels eruit, zodat je een heldere bouillon over houdt.
  Bij een soep voor 4 – 5 personen gebruik ik 2 grote (echte grote) of 3 normale komkommers en ja, ik weet niet waar het aan ligt, maar biologisch geteelde zijn lekkerder. Zeg maar komkommeriger. De komkommers met schil (zonder schil wordt de soep niet echt lekker) en al over de grove rasp halen en vervolgens in de bouillon langzaam en lang stuk koken. Op een zeker moment zie je dat de binnenzijde van de komkommer verdwenen is in de soep en dat er alleem nog wat groene flieters in de soep zitten als herinnering aan de komkommers. Dan is de soep bijna klaar. Op gevoel en oog doe je er room door en dan warm in de borden.
  Als je veel selderijblad hebt gebruikt is additioneel zout niet of nauwelijks nodig. Wat wel heel lekker is om gezouten boter als een plak midden in je bord te leggen. Dat smelt dan gelig in je bord en als je dan in de omgeving van die klont boter het gesmolten gelige met de soep oplepelt, dan doe je daarna vanzelf nog zo’n klont boter in je bord. Maar dat hoeft niet echt want dat maakt het wel alweer een beetje winters. Zonder die boter is het helemaal zomer. (misschien met beetje zout)