Flan van courgette en aardappel

Flan de courgettes et pommes de terre

Flan de courgettes et pommes de terre

Snel nog even een gerechtje voor bij de daube provençale: flan de courgettes et pommes de terre. Het recept komt van een site over provençaals eten maar dit had ik zelf ook wel kunnen bedenken want het is eigenlijk het zelfde als de tortilla española die ik thuis ook wel eens maak: een dikke omelet uit de oven met ui en aardappel. En in dit geval ook nog met courgette. Lekker makkelijk, aardappel en groente in één ovenschotel, want dan ben je snel klaar met weinig afwas :-) Ook dit gerecht heb ik in het groot gemaakt omdat we hier met z’n tienen aan tafel zitten. Maar neem gerust de helft.

Recept: Flan de courgettes et pommes de terre

 • een kilo aardappels
 • een prei
 • drie grote uien
 • drie tenen knoflook
 • drie courgettes
 • 12 eieren
 • een flinke schep crème fraîche
 • een schep bloem
 • peper en zout
 • olie

Verwarm de oven voor op 165 graden en zet er alvast een ovenschaal in om op te warmen. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snipper de uien en knoflook en snijd de prei in ringen.  Neem een grote zware pan en verhit daarin een gulle scheut olie. Bak daarin de aardappelblokjes, ui, knoflook en prei tien minuten terwijl je af en toe roert. Snijd de courgette in blokjes en voeg ook die toe, samen met peper en zout. Laat nog een paar minuten bakken terwijl je af en toe alles omroert.

Kluts ondertussen de eieren met de crème fraîche en de bloem. Neem de warme ovenschaal uit de oven, gooi alle groenten erin en giet het eimengsel erover. Zet een half uur in de oven en check dan of al het ei gestold is. Als het nog wat vloeibaar is moet de flan een paar minuten langer in de oven blijven. Haal er dan uit, laat een beetje afkoelen (zodat de flan een beetje kan inzakken) en serveer.

Ook lekker om de volgende dag koud te eten. Of mee te nemen naar een zomerse picknick!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , . |

15 reacties op Flan van courgette en aardappel

 1. Heske zegt:

  Klinkt heerlijk! Al zie ik het mijn 7 maanden oude dochter nog niet eten… mag ze kijken hoe wij het eten haha. Fijne vakantie nog!

  • Niels zegt:

   Dank je! Gewoon in heel kleine stukjes snijden en een paar keer proberen, dan lukt het best. Zachte groenten en aardappel en ei zijn heel geschikt voor jonkies, N vond dat allemaal heerlijk toen ze zo jong was. En dit soort eten is ook erg geschikt om zelf te pakken, eraan te voelen, etc.
   Eet smakelijk!

 2. Mirjam zegt:

  Wat een heerlijk gerecht. Vandaag gemaakt, zowel wij als ons 1,5 jaar oude dochter hebben genoten. Kom geregeld even kijken of er weer lekkere gerechten bij gekomen zijn. Bedankt voor al deze heerlijke tips.

 3. sandra zegt:

  Ook wij hebben hebben hier lekker van gegeten met onze bijna 1 jarige dochter. Nu weer even het recept van de tomatensoep opzoeken..

 4. Lotte zegt:

  Hoi Niels,

  Dat ziet er lekker uit! Ik ga het vandaag proberen. Ik had laatst zoiets gemaakt met bladerdeeg eromheen. Erin had ik dubbel gedopte tuinbonen, doperwtjes en munt. Benicio smulde ervan. Zolang ik het eten als een grote feesttaart presenteer is hij wel te porren om wat te eten. Dus wij eten elke week een taart:-) Vandaag ga ik die van jou proberen.

  groetjes,

  Lotte

  • Niels zegt:

   Hoi Lotte,
   Wat een goed idee, elke week taart. Zal N ook heel fijn vinden, die is volledig fan van taart de laatste tijd. Op vakantie aten we nogal veel taart omdat ze dat in Frankrijk zo lekker maken en opeens blijken ook heel veel kinderboeken in onze boekenkast over taart te gaan. Die weet ze allemaal feilloos te vinden :-)

 5. yvonne zegt:

  Toen onze baby nog geen tandjes had, schepte ik van onze ovenschotel iets voor hem in een bakje en zette de staafmixer erin. De smaak blijft hetzelfde, de structuur verdwijnt. Maar zo at onze baby P. wel met ons mee. Gezellig!

  • Niels zegt:

   Ja leuk is dat he. Wel een beetje oppassen met zout, als je je baby laat mee-eten. Babytjes kunnen daar minder goed tegen dan grote mensen. Dus liever zonder zout koken en het eventueel aan tafel pas toevoegen.

   • yvonne zegt:

    Hoi Niels,
    Wij eten inmiddels met het gezin regelmatig zoutloos. We aten al zoutarm, maar het blijkt dat we het zout helemaal niet missen als het er niet in zit. En mocht er onverhoopt iets lekkers overblijven (of de kleine heeft nog extra trek) dan kunnen we ‘em met gerust hart ‘ons’ eten geven.
    groet,
    Yvonne

 6. floor zegt:

  Hoi Niels,

  Klinkt heerlijk! Ik ga het vanavond maken!
  Heb je het ook wel eens ingevoren?
  Groetjes Floor.

  • Niels zegt:

   Nee, niet ingevroren, want het ging schoon op :-)
   Ik zou het niet zo snel doen, ei in de vriezer lijkt me niet fantastisch. Maar ik heb het nog nooit geprobeerd, dus ik weet het niet zeker.

 7. Yvonne zegt:

  Hoi Niels,
  Gisteren heb ik 1/3 van het recept gemaakt voor 2 volwassenen en 1 baby (bijna 11 manden). Onze kleine man vond het heerlijk, ik heb ‘em een tweede keer opgeschept. En de flan zag er prachtig uit. Wij zijn echter wel vrij pittig eten gewend, dus we zaten al gauw te filosoferen hoe we de flan een beetje kunnen ‘pimpen’ om ‘em NOG lekkerder te maken. Heb jij nog tips? Kruiden, blokjes ham?

  • Niels zegt:

   Crougette en rode paprika is een bekende combinatie. Of als je meer pit wilt: met een beetje fijngehakte Spaanse peper (zonder zaadjes).
   Een andere combinatie, wat minder bekend maar wel erg lekker, is courgette met basilicum en munt. Allebei vers natuurlijk. Neem een bergje van 2/3 basilicum en 1/3 munt, hak fijn en roer erdoor.

 8. Jessica zegt:

  Woensdag heb ik de helft van dit recept gemaakt. Mijn dochter vond het lekker en ze at er met smaak van. Nu is zij gek op omeletjes dus had ik al wel zo half verwacht dat ze dit ook lekker zou vinden.
  Zelf vond ik het een beetje flauw. Volgende keer neem ik de tip ter harte om er basilicum en munt aan toe te voegen.
  Overigens was het wel goed voor een heerlijke lunch op het werk.