Daube provençale (Provençaalse stoofschotel)

Daube provençale

Daube provençale

N is deze vakantie veranderd in een echte vleeseter. Ze vond vlees altijd al wel lekker en ze wilde altijd al wel een stukje proeven, maar nu wil ze opeens veel grote stukken vlees. Dus heb ik een heerlijk Provençaals vleesgerecht voor haar gemaakt: daube provençale. Een stoofschotel van rundvlees met rode wijn (provençaalse wijn natuurlijk!) die vele uren moet stoven op een heel zacht vuurtje, zodat alle alcohol eruit is verdampt als het klaar is. Het gerecht wordt gemaakt van schenkel en andere stukken uit de achterpoot van het rund. Daar zit vlees met behoorlijk wat vet en dus veel smaak. Tijdens het urenlang stoven wordt dat vet heel zacht, en het vlees wordt daardoor mals en smaakvol. Het is dus belangrijk dat je het vet eraan laat zitten! (Je hoeft het niet op te eten hoor, als je het maar meestooft zodat het smaak kan afgeven)

Het vlees gaat eerst met wat aromatische lekkere dingetjes een etmaal in de marinade van rode wijn, en daarna langdurig op het vuur of in de oven. Neem dus ruim de tijd als je deze daube wilt klaarmaken. Kies voor de marinade een eenvoudige lekker stevige rode wijn, liefst dezelfde wijn die je er later bij gaat drinken.

We zijn hier met z’n tienen op vakantie dus het is een groot recept. Maar je mag ook minder maken :-)

Recept: Daube provençale

 • 1½ kilo rundvlees van de achterpoot, met vet. Bijvoorbeeld schenkel
 • 1 liter goede rode wijn
 • wat takjes tijm
 • een bosje verse peterselie
 • een paar laurierbladeren
 • twee grote uien
 • een paar tenen knoflook
 • een sinaasappel
 • peper en zout
 • olijfolie
 • 200 gram spekjes
 • een klein blikje tomatenpuree
 • een hand zwarte olijven
Daube provençale: het vlees in de marinade

Daube provençale: het vlees in de marinade

Snijd het vlees in stukken en leg die in een platte schaal met de tijm, een paar takjes peterselie, de laurier, een gesnipperde ui, een paar geplette knoflooktenen, stukken sinaasappelschil en peper en zout. Knijp de sinaasappel erboven uit en giet de rode wijn erover zodat alles onder staat. Dek af met folie en zet een etmaal in de koelkast.

De volgende dag is het vlees dieppaars geworden van de wijn. Neem een zware gietijzeren pan, waarin je een scheut olijfolie verwarmt. Snipper de tweede ui en bak de snippers samen met de spekjes in de olie. Roer af en toe.

Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier, bewaar de marinade. Als de spekjes en uitjes een beetje bruin worden, doe je het vlees erbij in de pan. Zet het vuur lekker hoog en roer een paar keer om. Zeef ondertussen alle kruiden, ui en sinaasappelschil uit de marinade, die mogen weg. Verwarm de wijn van de marinade in een pannetje. Als het vlees na tien minuten een beetje bruin is, giet je de hete marinade erbij. Deksel erop, vuur heel laag, en wachten maar. Het duurt ongeveer vijf uur voor het vlees zacht en mals gestoofd is, langer mag ook. Zet het vuur zo laag dat de vloeistof niet borrelt, dus net onder het kookpunt zit. Als dat niet lukt omdat je zoals ik te grote gaspitten op je fornuis hebt, kun je het gerecht ook prima in de oven stoven. Stel de oven in op 120 graden, zet de pan met deksel erop in de oven en laat vijf uur staan.

Na vijf uur kun je eens een kijkje wagen in de pan. Proef een stukje vlees. Als het goed is, is het boterzacht geworden. Doe nu de olijven erbij, de tomatenpuree en nog een flinke hoeveelheid fijngesneden verse peterselie en laat nog een half uur in de oven of op een zacht vuurtje staan.

Heerlijk met flan de courgettes.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , , , , . |

4 reacties op Daube provençale (Provençaalse stoofschotel)

 1. yvonne zegt:

  Dat ziet er weer heerlijk uit. Toch nog een vraagje: hoeveel vlees mogen kleine kinderen eigenlijk? Voor mijn baby (10 maanden) schijnt 1 eetlepel al voldoende te zijn en meer wordt niet aangeraden – zou teveel van de nieren vergen. Maar ik vind het er zo zielig weinig uitzien – 1 eetlepel is echt weinig!

  • Niels zegt:

   Ik vind 1 eetlepel vlees op een babyportie niet weinig hoor. Ik ben niet zo van het wegen en meten, meestal doe ik maar wat op gevoel. En een eetlepel voelt wel ongeveer goed.

   Ik heb N bijna nooit vlees gegeven voor haar eerste verjaardag. Heel af en toe een beetje, maar ze at bijna alleen vegetarisch. Inmiddels niet meer: ze is absoluut gek op vlees.

 2. yvonne zegt:

  Maar loopt jouw kleine N bij een vegetarisch menu dan geen risico op ijzertekort? Dat nemen we uit vlees makkelijker op dan uit groenten.

  • Niels zegt:

   Nee hoor, heeft N absoluut geen last van. Vegetarisch kan prima, ook voor kleintjes. Er zit veel ijzer (en andere belangrijke dingen) in linzen, bonen en andere peulvruchten, en in gedroogde abrikozen en rozijnen. En in tomaten, broccoli, bloemkool, pompoen, sinaasappel… Mogelijkheden genoeg dus voor een gezond maaltje!