Soupe au pistou

soupe au pistoe

Soupe au pistou

Een van de lekkerste gerechten uit de Provençaalse keuken vind ik soupe au pistou. Een nogal boerse, rijk gevulde soep met groenten, bonen, aardappelen en pasta. En met pistou natuurlijk. Dat is de Zuid-Franse variant van de Italiaanse pesto, maar dan zonder pijnboompitjes. Dus gewoon een saus van veel verse basilicum, lekkere olijfolie, verse knoflook en gemalen Parmezaanse kaas. Met zoveel zetmeel erin (aardappels, bonen, pasta) is de soep natuurlijk bedoeld voor mensen die hard werken op de akkers, maar voor luie vakantievierders is hij ook zeer geschikt! En de kindjes vinden het heerlijk, al die zacht gekookte groenten. Maak de soupe au pistou in grote hoeveelheden want als je wat overhoudt is hij de volgende dag nog lekkerder geworden.

Recept: soupe au pistou

 • 5 aardappels
 • 2 flinke uien
 • 8 tenen knoflook (meer mag ook)
 • 4 stengels bleekselderij
 • 2 grote rode paprika’s
 • 1 courgette
 • 5 tomaten
 • een potje witte bonen
 • een potje rode bonen (kidney)
 • groentebouillonblokjes
 • gebroken spaghetti, of een kleine pastasoort
 • een grote bos verse basilicum
 • olijfolie
 • een hand geraspte Parmezaanse kaas
 • verse peterselie
 • geraspte gruyère

Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en bak die in olijfolie in een grote koekenpan tot ze een beetje bruin worden.

Ondertussen was je de paprika, selderij, courgette en tomaten en snijd alles in stukjes. Schil de uien en knoflook en snijd ook die grof, maar houd twee teentjes knoflook apart voor de pistou. Neem een heel grote soeppan, verhit daarin een laagje olijfolie en fruit alle gesneden groenten daarin, terwijl je af en toe roert.

Als de aardappeltjes beginnen te bruinen, kiep je ze bij de groenten in de soeppan. Spoel de bonen goed af onder stromend water en voeg ook die toe. Roer alles door elkaar en voeg zoveel heet water toe tot de pan bijna vol is. Breng op smaak met bouillonblokjes en vers gemalen peper. Laat nog minstens een uur trekken op een heel zacht vuurtje. Voeg het laatste kwartier de pasta toe en laat die zachtjes meekoken tot hij zacht is.

Doe de verse basilicum in de keukenmachine samen met twee tenen knoflook, de geraspte Parmezaan en een scheut olijfolie en maal er een mooie pasta van. Dat is dus de pistou.

Serveer de soep met een lepel pistou in elk bord en wat geraspte gruyèrekaas en fijngehakte peterselie. Et voilà, je waant je op vakantie in Zuid-Frankrijk!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , , , . |

20 reacties op Soupe au pistou

 1. suzanne zegt:

  ziet er super lekker uit! Deze komt deze week zeker op de menu kaart!
  Dank je wel :)
  en heel leuk om te lezen dat jullie een fijne vakantie hebben gehad, en dat je kleine meid zich zo voorbeeldig heeft gedragen en alles braaf heeft geproefd :)

  • Niels zegt:

   Nou ja, braaf… Ze is erg snel groot aan het worden en ze schroomt bepaald niet om nee te zeggen. Ze eet nog steeds goed, maar ze laat zich niet meer alles klakkeloos voeren. Helaas zijn de groene dingen minder in trek dan de rest. Rood (aardbeien en tomaten) hebben een erg grote voorkeur, en tot mijn verbazing vlees ook. Ze is opeens een enorme karnivoor geworden: het liefst grote brokken vlees. Maar deze soupe au pistou was een absolute hit, ookal zit er geen vlees in en wel groenten. Dus het komt wel goed met haar :-)

 2. Valerie zegt:

  Beste Niels,

  Mmmm dat klinkt lekker. Ga de soep morgen maken. Voor hoeveel personen heb je gerekend met bovenstaande hoeveelheden?

  Groet,
  Valerie

  • Niels zegt:

   Hoi Valerie,
   Dit recept is genoeg voor een heel grote pan. We hebben er met 8 volwassenen en 2 kindjes van gegeten. Als je te veel maakt is het helemaal niet erg want de volgende dag(en) wordt de soep alleen maar lekkerder.
   Eet smakelijk!

 3. aukje zegt:

  Potverdorie, wat lekkerrrrrr. Het smaakt ons heerlijk ;-)

 4. Jolanda zegt:

  Heerlijke soep! Het heeft ons gesmaakt.

 5. Marjolein zegt:

  Nu wordt ik ook nieuwsgierig. Ik ga ‘m ook maken! Fijn trouwens dat je weer aan het schrijven geslagen bent… :-) Life’s busy met zo’n dreumes he?

 6. Marjolein zegt:

  Niels, hoe eet je dochter dit soort stevige soep inmiddels? Kan ze het al zelf met een lepel of voer jij haar zo’n soepje? Mijn dochter, even oud als N eet nog heel graag met haar kolenschopjes ;-) (behalve pap en yoghurt, dat gaat inmiddels prima).

  • Niels zegt:

   Ja, druk inderdaad, zo’n kleintje. Maar o wat veel pret!
   N eet graag zelf met lepel en vork, en maakt daar graag een (goedbedoelde) puinhoop van. Zo’n stevige soep als dit eet ze leeg: alle groenten en bonen en aardappelstukjes vist ze eruit, het vocht geeft ze niet veel om. Te moeilijk om met een lepel naar binnen te krijgen: dan liever water met een rietje :-)
   Pap en yoghurt gaan hier ook behoorlijk goed, al blijft het lastig om de draai met haar arm te maken, zodat de yoghurt die op de lepel ligt er nog weleens af wil druipen. Uiteraard precies tussen slab en nek door op haar schone kleren…

 7. Marjolein zegt:

  Eerlijk gezegd is deze soep niet te versmaden… maak hem op dit moment voor de tweede keer.

 8. Jessica zegt:

  Afgelopen weekend heb ik deze soep gemaakt. Dochterlief stond naast mij op haar stoel “mee te helpen”. Ze had haar eigen bakje waar de gesneden groente in verdwenen en waar dan druk mee werd “gekookt”.
  Ik was dan ook erg benieuwd hoe ze de soep zou vinden. Nu heb ik de kapitale fout gemaakt om toch de soep maar voor haar te pureren. Tja en ze zat heel moeilijk te kijken en te hanessen met haar lepel want de soep was al lang en breed van de lepel voordat het haar mond haar bereikt. Dat wat ze uiteindelijk wel proefde, vond ze wel lekker. Haar frustatieniveau werd hoog dus ik heb haar uiteindelijk maar iets anders te eten gegeven. Een nieuw kommetje soep met ditmaal wel stukjes was namelijk geen succes meer voor haar. Volgende keer mag ze alle groente gewoon uit het bord vissen met haar handjes. Maar wij vonden de soep heerlijk….. en de volgende dag was het nog lekkerder.

  Waarom breng je eigenlijk geen boek uit met al deze recepten? Als het boek in dezelfde trant is als de website met verhaaltjes over hoe je dochter het eten beleeft, denk ik dat daar best een markt voor is. Ik zou het in ieder geval wel kopen.

  • Niels zegt:

   Ha leuk dat je het zegt. Ik ben bezig er een boek van te maken. Als het goed is ligt het volgend jaar in de winkel!

 9. Echt een heerlijke soep! Anderhalf maal het recept vulde 11 grote monden en een kleintje. Geen idee dus hoe hij een dag later smaakt. Als bonen had ik een blik flageolets, want ik was in Frankrijk.

  • Niels zegt:

   Ha dat klinkt heel erg goed, 11 grote monden en een kleintje. Precies zoals je deze soep volgens mij moet eten: aan een grote tafel met een heleboel mensen!

 10. Caroline zegt:

  Hai Niels,

  Ben druk in de weer met het namaken van de overheerlijke pistousoep. Hopelijk wordt hij net zo lekker als de soep in Frankrijk. En dat Y hem nu ook mee kan eten! Ik had alleen geen aardappelen in huis…..maar dat loopt wel los, hoop ik!

  We gaan zo naar het circus met F & Y. Daarna een bord overheerlijk pistousoep en dan hup in het mandje! Als de soep net zo lekker smaakt als dat hij nu ruikt dan komt dat wel goed. En slapen ze met volle buikjes tot morgenochtend!

  Fijne jaarwisseling! Kus C

 11. Mara zegt:

  Beste Niels,

  Wanneer komt je boek uit?
  Sinds kort kijk ik regelmatig op je site, je recepten inspireren me enorm bij het verzinnen van nieuwe gerechten voor mijn zoon van bijna 7 maanden. Wat ik me steeds afvraag: vanaf welke leeftijd kunnen kinderen meestal ongeveer zelf met een lepel eten? Toen ik mijn zoon een paar maanden geleden zijn eerste fruit gaf liet ik hem meehelpen met de lepel en soms ook helemaal zelf hapjes nemen. Maar toen hoorde ik van anderen dat dat gevaarlijk zou zijn. Nu voer ik hem altijd. Hij eet nog weinig stukjes, wel steeds meer gemengd, dus met zijn handen eten kan nog niet. Ik lees hier steeds over zelf eten en zou graag advies van je krijgen over wanneer en hoe ik mijn zoon met bestek kan leren eten.
  En ik heb nog een vraag: in deze soep gebruik je bouillonblokjes, zijn dat blokjes zonder zout?
  Groet, Mara

  • Niels zegt:

   Hoi Mara,
   Tja, zou er ooit een boek van komen? Ik weet het niet, maar het zou erg leuk zijn.

   Ik weet niet meer precies wanneer we N zelf lieten eten met een lepel, ik denk met een maand of 8. Ze had vrij snel door wat de bedoeling was, al was (en is) eten met de handen ook wel erg lekker. Lijkt me niet gevaarlijk om hem zelf te laten proberen, je zit er toch naast dus als je goed oplet is er niets aan de hand. En opletten doe je sowieso, want het is erg vermakelijk om zo’n kleintje te zien kliederen :-)

   Maar ik ben niet de beste om advies aan te vragen over bestek: N is helaas niet bekend om haar keurige tafelmanieren. Wel vanwege het feit dat ze altijd zo lekker zit te smullen!

   Ik gebruik altijd bouillonblokjes zonder zout.

 12. Jeff zegt:

  Hallo Niels,

  Parmezaanse kaas wordt toch van rauwe melk gemaakt? Dit mag een kindje toch pas vanaf 1 jaar?

  Groet Jeff
  Ps. me’n vrouw en ik vinden je site geweldig

  • Niels zegt:

   Hi Jeff,
   Dank! Rauwmelkse kaas kan ageen kwaad als het harde kaas is. Alleen voor zachte (‘lopende’) kazen moet je oppassen.
   Niels