Gevulde courgettebloemen

Gevulde courgettebloemen

Gevulde courgettebloemen

Courgettes zijn fantastische planten, als je een tuin hebt. Ze maken een hoop vruchten en blijven bovendien de hele zomer bloeien met alsmaar nieuwe bloemen. En het mooiste is dat je die bloemen kunt eten! In Nederland zie je ze niet vaak, ik ken maar een paar adressen waar ze regelmatig te koop zijn. Maar hier in Frankrijk kom je ze vaker tegen. Heel leuk, want dat nodigt natuurlijk uit tot culinaire experimenten. Ik had ze nog nooit klaargemaakt, maar ik wist wel ongeveer wat de bedoeling was: je kunt ze als tempura in een beslagje frituren, of ze als een soort worstjes vullen met gehakt, of met rijst, groenten, of kaas en dan bakken.

Ik heb een mengsel van mozarella en ricotta gemaakt, met veel verse groene kruiden. Het bleek bepaald niet gemakkelijk om met die bloemen te werken, want ze zijn erg teer. Maar na een paar meer of minder geslaagde pogingen had ik het wel ongeveer in de vingers. Koop er dus wat meer dan je nodig hebt want er sneuvelen er vast een paar als je voor het eerst met courgettebloemen werkt. Je kunt ze beter niet wassen omdat ze zo teer zijn. In plaats daarvan inspecteer je ze goed op zandkorrels, mieren en andere zaken die er niet op horen. Neem de bloemen dan een voor een in je hand zoals je een ijshoorntje zou vasthouden, en vouw de gele bloemblaadjes voorzichtig open. De stamper knip je eruit met een schaartje, en daarna stop je er wat vulling in. Ik probeerde dat met een theelepeltje maar na enig worstelen bleek het veel makkelijker om dat gewoon met m’n vingers te doen. Een flinke lik vulling op je wijswinger, en dan voorzichtig in de bloem duwen. Stop de bloem zo vol dat ie niet scheurt, maar wel lekker gevuld is. Daarna draai je de bloembladen dicht, zodat de gevulde bloem helemaal gesloten is. De blaadjes plakken aan de vulling, dus het geheel blijft netjes dicht zitten.

Je kunt een heleboel bloemen van tevoren vullen, en ze koud wegzetten tot vlak voordat je aan tafel gaat. Het bakken is daarna een fluitje van een cent, en het resultaat is heerlijk. En een klein beetje spectaculair, want bloemen eet je toch niet iedere dag!

Recept: Gevulde courgettebloemen

  • 16 courgettebloemen
  • een bolletje mozzarella
  • een half bakje ricotta
  • een handje vers geraspte Parmezaanse kaas
  • flink wat verse peterselie, basilicum en bieslook
  • peper en zout
  • een ei
  • wat bloem (meel)

Snijd de mozzarella in piepkleine blokjes en meng die met de ricotta en Parmezaanse kaas. Was de kruiden, hak ze fijn en roer ze door de kaas en breng het mengsel op smaak met zout en peper naar smaak.

Gebakken courgettebloemen

Gebakken courgettebloemen

Vlak voordat je aan tafel gaat zet je een grote koekenpan op het vuur met een scheutje olie. Klop het ei los in een schaaltje en doe wat meel op een ander schaaltje. Haal de gevulde courgettebloemen nu eerst door het ei, wentel ze dan door het meel en leg ze voorzichtig in de koekenpan. Je kunt ze allemaal tegelijk bakken als je pan groot genoeg is. Draai de bloemen om als ze lichtbruin zijn, tot ze aan alle kanten gebakken zijn. Warm serveren, maar afgekoeld zijn ze ook heerlijk.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

8 reacties op Gevulde courgettebloemen

  1. Tineke zegt:

    Oww, dit klinkt echt heerlijk! De adresjes die jij weet… zijn die toevallig in provincie Utrecht?…
    Ik vond je vorige recept trouwens ook heel leuk, die haricots verts met spek er om heen. Haha, voor jou waarschijnlijk verschrikkelijk om te lezen, maar ik heb ze dus gemaakt met haricots verts uit blik (dat is vloeken in de kerk hier, denk ik ;-)). Ik was verbaasd dat ze zo goed lukten… zo gemakkelijk te maken!
    Fijne vakantie nog en wederom bedankt voor de inspiratie!

    • Niels zegt:

      Helaas, in Utrecht ken ik geen adresjes. Maar misschien is het een idee om eens langs een volkstuinencomplex te fietsen, er zijn veel courgettekwekers namelijk. Misschien willen ze wat bloemen afstaan!
      Uit blik is minder lekker dan vers, maar ach zo verschrikkelijk is het niet hoor :-)

  2. Pim zegt:

    Dag Niels,

    ik heb laatst courgettebloemen gevuld met verse krab, deze gestoomd (circa 8 minuten) en gegeten met wat gesmolten boter met citroensap, knoflook, chilipeper en peterselie. Ook erg lekker!

    Gr Pim

    • Niels zegt:

      Goed idee! Ik heb N nog nooit krab laten proeven, zal ik binnenkort eens proberen. Heb je een echte krab gekocht, of een blikje?

  3. Pim zegt:

    zo vlak bij zee/simonis? Verse krab! De poten kort koken in gezouten water en dan met notenkraker en klein vorkje aan de slag. Ik stuur je nog wel even een foto.

  4. Bruna zegt:

    Dear Niels,
    Your blog is just great!!! Congratulations!!! By the way, would you indicate which addresses we can find the courgette flower in The Netherlands? It does not really matter where it is, I am just desperate to find them!!!
    Hartstikke bedankt!!
    Groeten, Bruna.

    • Niels zegt:

      Hi Bruna,
      Thanks! My sure source for courgette flowers is Helal Et Gida, a little Turkish grocer on Pretorisstraat in Amsterdam. They almost always have them, and will certainly make sure they’re in stock if you order them.
      Last week when I was there I saw they were still available, but the it’s almost the end of the season, so hurry!

  5. Bart zegt:

    http://www.groenekans.nl/contact

    Groene Kans, een bio tuinderij in Groenekan (net buiten utrecht) verkoopt courgettebloemen. Deze worden op de ochtend van verkoop/bestelling geplukt. Seizoensgebonden uiteraard!

    Ik ga morgen experimenteren, ben benieuwd!