De boerenmarkt van Draguignan

N keurt de artisjokken

N keurt de artisjokken

De supermarkten in Frankrijk zijn te gek. In Nederland ben ik niet zo’n liefhebber van supermarkten maar hier in Frankrijk ga ik graag. In de hypermarché hebben ze namelijk enorm veel leuks: pannen en  tuinfakkels en dvd-spelers, volleybalnetten en ondergoed, en geweldige accessoires om je versnellingspook te pimpen. Niet dat ik al die spullen nodig heb, maar op de een of andere manier is het een reuze leuk uitje om langs de schappen met slippers, haarnetjes en spelcomputers te dwalen. Maar het leukst is natuurlijk de enorme hoeveelheid etenswaar. Het is jammer dat de Fransen alleen yoghurt in kleine minipotjes verkopen, maar dat is dan ook het enige minpuntje. En die rare gewoonte maken ze meer dan goed door al het andere dat ze te bieden hebben, op een geweldige manier uit te stallen. Een ongelooflijke verscheidenheid aan kazen, hammen en worsten, kruiden, wijnen, vis en andere lekkere dingen, zover je kunt kijken. En dan niet alleen het standaard supermarktaanbod van potjes en pakjes uit de fabrieken van Knorr en Maggi, maar ook volop verse ingewanden en andere regionale specialiteiten.

Marché provençal in Draguignan

De markt in Draguignan

Maar hoe leuk de supermarkt ook is, de echte markt blijft natuurlijk veel leuker. Zeker als je naar de boerenmarkt gaat, waar de boeren hun zelfverbouwde spullen verkopen. Het is misschien wat truttig en romantisch van me, maar ik vind het heerlijk om even te kletsen met een tandeloos boerinnetje van in de 70, over haar doperwtjes en radijzen. En met de olijvenboer die een zilveren medaille heeft gewonnen met z’n extra vierge olijfolie. En met dat kaasboertje dat uit al z’n poriën een sterke geitenlucht ademt. En dus gingen we naar Draguignan, waar op donderdag en zaterdag de boeren naartoe komen om hun waren te verkopen. N ging natuurlijk mee, in haar roze zomerjurk en op nieuwe schoenen, waarop ze zo trost rondloopt dat ze de harten van alle omaatjes (daarvan lopen er altijd een heleboel op de markt) direct had gestolen.

De buit

De buit: radijsjes, groene asperges, artisjokken, kleine courgetjes en courgettebloemen

De markt was klein, en niet goedkoop. Duurder althans dan de supermarkt. Maar dat is ook niet zo gek: in de hoeveelheden waarin supermarkten tomaten en sla inkopen kunnen ze prijzen bedingen die voor kleine boeren gewoon niet haalbaar zijn. Maar gelukkig hoeven ze niet op prijs te concurreren, want hun groenten zijn gewoon lekkerder dan die in de supermarkt. En hoe uitgebreid het superassortiment ook is, zoiets fraais als courgettebloemen vind je er niet. Dus we waren erg in ons nopjes, daar in Draguignan. De buit: kleine artisjokken, courgettebloemen en minicourgetjes, superverse doperwtjes, rijpe tomaten, citroenen, verse kruiden, heerlijke aardbeien en zoete meloenen, mooie dunne groene asperges, verse knoflook en uitjes, en natuurlijk die medaille-olie. Onze tassen puilden uit. En nu snel de keuken in!

over eten. |

Comments are closed.