Fagotins d’haricots verts

Fagotins d'haricots verts

Fagotins d'haricots verts met aardappelgratin

Met de auto naar Zuid-Frankrijk is een lange rit, zeker als je pas anderhalf bent en de hele tijd vast zit in een autostoeltje. Daarom hadden we besloten de reis in drie dagen te maken, de eerste dag van Amsterdam naar Thionville in Noord-Frankrijk, waar een mooi château op ons wachtte. N hield zich vrij goed – of eigenlijk sliep ze het grootste gedeelte van de reis. In het restaurant van het hotel stal ze de show door naar iedereen lief te lachen en te zwaaien, dus wilden ze met liefde een bordje aardappelen en groenten voor haar maken. We konden dus gezellig met z’n drieën aan tafel. Het bordje voor N bestond uit aardappelgratin en fagotins d’haricots verts. Dunne groene boontjes in spek gewikkeld. Die fagotins heb ik vroeger heel veel gemaakt – duizenden, schat ik – toen ik als bijbaantje in de keuken van Martinair werkte. Daarna heb ik ze nooit meer gemaakt, wat eigenlijk vreemd is want het is een ideaal gerechtje. Lekker, gemakkelijk klaar te maken, en ook nog leuk om te zien!

Recept: Fagotins d’haricots verts (groene boontjes in spek gewikkeld)

 • haricots verts (mooie dunne sperzieboontjes)
 • een paar plakjes katenspek
 • een ei
 • wat boter om in te bakken

Breng een pan met ruim water aan de kook. Was de boontjes, snijd de kopjes en kontjes eraf en kook ze 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.

Klop het ei los met een vork. Verdeel de boontjes in bundeltjes, haal een plakje spek aan één kant snel door het losgeklopte ei en rol om een bundeltje boontjes. De kant met ei moet aan de binnenkant. Met het ei kun je het rolletje dichtplakken.

Smelt een klontje boter in een ruime koekenpan en bak daarin op heel zacht vuur de rolletjes aan alle kanten, tot het spek een beetje begint te kleuren. Maal er wat zwarte peper overheen als je dat lekker vindt.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , . |

2 reacties op Fagotins d’haricots verts

 1. Jessica zegt:

  Ik ben onlangs terug van vakantie. Op lokatie en in restaurants was het geen probleem om haar lekker mee te laten eten. Alleen onderweg was in niet erg onder de indruk van de wegrestaurants (Duitsland en Zwitserland). Helaas kom je dan al snel in de fast food of snacksfeer terecht. Wat doe jij eigenlijk onderweg met eten voor N?

  • Niels zegt:

   We hadden banaan in plakjes in een plastic bakje voor onderweg. En we stopten als we een lekkere bakker tegenkwamen: een croissantje of een stukje brioche gaan er altijd wel in. En in Frankrijk hebben ze van die lekkere flan, N is er een grote fan van! En dan ‘s avonds in een restaurant, was qua eten een prima invulling van de dag voor N!