Rabarbermoes

Rabarbermoes met dikke Turkse yoghurt

Rabarbermoes met dikke Turkse yoghurt

Er lag heerlijke rabarber bij de groentewinkel. Mooi rood, niet al te dik, prachtig gewoon! Het is nogal vroeg in het seizoen voor rabarber, maar met zoveel mooie dagen zo vroeg in het jaar schieten de planten de grond uit. Rabarber kan heel snel groeien, als het eenmaal uit z’n winterslaap ontwaakt is.

N houdt erg van zure smaken, ze pikt graag het citroentje van de rand van mijn glas als ik haar meeneem naar de kroeg. Ze trekt dan een heel zuur gezicht als ze erin bijt, maar blijft toch vrolijk doorbijten. Kennelijk vindt ze het een lekkere sensatie. Rabarber is ook erg zuur. Het bevat veel oxaalzuur, waardoor je behoorlijk wat suiker moet toevoegen als je de rabarbermoes als toetje wilt gebruiken. Of een stukje krijt, (schoolbordkrijt) waar het oxaalzuur zich aan zal binden, waardoor de smaak veel minder zuur wordt. Ik heb het zonder krijt geprobeerd, en met niet al te veel suiker. Als N niet veel suiker nodig heeft om het lekker te vinden, dan hoef ik het er natuurlijk niet in te stoppen.

De moes is makkelijk te maken en zo klaar, maar maak hem ruim van tevoren, want koud is hij het lekkerst. Hij blijft in de koelkast een paar dagen goed.

Recept: rabarbermoes

 • een paar stengels rabarber
 • een klontje boter
 • suiker

Was de rabarberstelen goed, snijd uitgedroogde uiteinden eraf. Snijd de stelen in kleine stukjes en doe die in de pan met een beetje water en het klontje boter. Als je wilt mag er nog een scheut zoete witte wijn bij. Zet op heel laag vuur en roer regelmatig. De rabarber zal vocht loslaten, gaan koken, en dan uit elkaar vallen tot een soort vezelpapje. Proef daar even wat van, dan weet je meteen hoe zuur zuur is. Voeg dan wat suiker toe en proef weer, net zolang tot het lekker is.

Samen met dikke Turkse yoghurt is dit een heerlijk toetje!

Geplaatst onder fruit, recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , . |

8 reacties op Rabarbermoes

 1. Roos zegt:

  Hoi! Wat lekker, die rabarber! Nog even en de rabarber uit onze eigen tuin is klaar om geoogst te worden, dan ga ik dit zeker proberen voor onze zoon Rempe (5,5mnd)! Ik ben 2 wkn geleden begonnen met fruithapje appel, daarna, banaan, toen banaan/appel, groot succes!! Sinds een paar dagen ben ik begonnen met een tomaat, geprakt. In eerste instantie was het wat raar, maar het gaat erin als pap, ondanks de gekke gezichten die bij iedere hap weer trekt, kostelijk!
  Bedankt voor je geweldige site, we zullen er dankbaar gebruik van maken!
  Groet, Roos

  • Niels zegt:

   Wat leuk! Je hebt geluk: de tijd van de heerlijke groenten en fruit is weer aangebroken dus er valt allerlei heerlijks te ontdekken!

 2. Maartje zegt:

  Via de Delicious. ben ik op jouw site beland, en wat is ie leuk! Ik heb zelf nog geen kinderen, maar ik hoop van harte dat tegen de tijd dat ik kinderen heb deze site nog bestaat. Echt heel leuk en vol inspiratie!

 3. Monique zegt:

  Hoi Niels,

  Een lekker toetje, vindt ook mijn dochtertje, maar ik heb de scheut witte wijn maar achterwege gelaten, want daarvoor vind ik mijn dochtertje nog wat te jong!

  • D.M. zegt:

   De alcohol verdampt toch op vuur? Het is volgens mij meer voor de smaak, als ik het goed heb..

 4. Monique zegt:

  http://eetschrijven.blogspot.com/2008/09/alcohol-bij-het-koken.html

  Dat dacht ik ook even, maar voelde toch niet zo goed, vandaar dat ik ben gaan googelen en kwam ik o.a. bovenstaande tegen.

  • Niels zegt:

   Tja, koken met alcohol is niet helemaal onomstreden als het om kindereten gaat. Ik gebruik wijn af en toe als smaakmaker, bij gerechten die langdurig sudderen. Bij stoofpotjes zorgt wijn er bovendien voor dat het vlees mooi zacht wordt. Ik geloof meteen dat er een klein percentage in het gerecht kan achterblijven, maar een klein percentage van een klein scheutje, daar maak ik me eerlijk gezegd geen zorgen over.

   Een flinke scheut wijn met 12% alcohol bevat een half vingerhoedje alcohol. Als je dat een uur laat sudderen zit er volgens de link hierboven nog 25% in van de alcohol die er oorspronkelijk in zat. Een kwart van een half vingerhoedje is minder dan een druppel. Dat moet kunnen op een hele pan.

   Maar ik zeg er direct bij: alcohol is niet geschikt voor kinderen, dus maak van koken met alcohol geen gewoonte als de kinderen mee-eten. Maar af en toe een scheutje kan volgens mij echt geen kwaad.