Pasta met doperwtjes en zalm

Pasta met doperwtjes en zalm

Spaghetti met doperwtjes en zalm

Vanochtend stond in NRC next een goed opiniestuk van Samuel Levie en Joris Lohman over het landbouwbeleid van de Europese overheid. Die heeft 50 miljard euro aan landbouw te besteden. Dat is heel veel geld, waarvan helaas een groot deel terechtkomt bij de producenten van vet en suiker, en maar een klein deel bij producenten van groenten en fruit en andere gezonde dingen. De grootste ontvangers van landbouwsubsidies zijn grote multinationals als Campina en Nestlé. Jammer, je zou toch hopen dat die subsidies besteed zouden worden aan het verduurzamen van landbouw, niet aan grootindustriëlen die miljarden winst maken. Maar eerlijk is eerlijk: Arla, de grootste producent van biologische zuivel, krijgt ook een heleboel geld. Dus toch duurzaam, in ieder geval voor een deel.

De EU is niet erg duidelijk over hoeveel geld er wordt uitgegeven en aan welke bedrijven. Als gewone Europese burger die geïnteresseerd is in voedsel, moet je je door akelig ingewikkelde rapportages worstelen om daar een beeld van te krijgen. Maar gelukkig is er Farmsubsidy, een website die alles heeft uitgeplozen en precies laat zien hoe het zit met het Europese landbouwbeleid. En de Youth Food Movement organiseert via Twitter een campagne voor goed en duurzaam voedsel.

Wat is internet toch te gek! Het maakt ingewikkeld beleid inzichtelijk, organiseert mensen, en het biedt natuurlijk heerlijke recepten, met verse groenten, maar een beetje vet en zonder suiker :-)

Recept: Pasta met doperwtjes en zalm

  • een pond verse doperwten (hoe kleiner hoe lekkerder)
  • een beetje olie
  • een ansjovisje
  • een ui, gesnipperd
  • 400 gram zalmfilet, zonder graten, in stukjes gesneden
  • een scheutje room
  • een eidooier
  • lekkere pasta, bijvoorbeeld spaghetti
  • zout en peper

Zet een grote pan water met een schepje zout op het vuur voor de pasta. Begin met het doppen van de doperwtjes (als je geen verse kunt krijgen kun je ook erwtjes uit de diepvries nemen) en zet ondertussen een zware pan op een laag vuurtje, met een beetje olie en het ansjovisje. Als je af en toe een beetje roert valt het ansjovisje helemaal uit elkaar, het smelt in de olie. Als het visje is verdwenen, voeg je de gesnipperde ui toe en laat die zachtjes fruiten. Dat ansjovisje geeft het gerecht straks een heerlijk diepe smaak. Het wordt niet bremzout, zoals je misschien zou verwachten, en het geeft ook geen enorm vissige smaak aan het gerecht. Ansjovis werkt eerder als smaakversterker die de andere smaken in het gerecht mooier laat uitkomen.

Als het water kookt doe je de spaghetti in de pan. Doe de gepelde doperwtjes bij de uitjes in de pan. Goed omroeren, nog steeds op een zacht vuurtje. Leg de stukjes zalm erop, roer voorzichtig om en doe de deksel erop. De doperwtjes en zalm worden nu zachtjes gaar terwijl de pasta kookt.

Giet de pasta af als die klaar is. Klop de eidooier met een scheut room door elkaar en doe dat mengsel in de pan met de doperwten en zalm, samen met de pasta. Zachtjes doorroeren, pas op dat je de zalm niet stukmaakt. Draai het vuur onder de pan uit, maar laat nog even staan zodat de warmte van de pan de eidooier een beetje laat stollen. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Eet smakelijk!

Lekker, meer vis!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vis. Ingrediënten: , , , , , , . |

Comments are closed.