Snelle makreelsalade

Makreelsalade

Makreelsalade

Als het zulk lekker weer is als vandaag heb ik geen zin om lang in de keuken te staan. Daarom een gerecht dat je snel kunt maken om daarna gauw mee buiten in het park te gaan zitten met een koel flesje witte wijn.

Makreel is lekker, gezond en er zijn er genoeg van dus je hoeft je om uitsterven geen zorgen te maken als je er een opeet. De visboer heeft gestoomde en gerookte makreel, en als het een goede visboer is, ook rauwe. De rauwe is blauw, de gerookte en gestoomde zijn goud. Die laatste lijken erg op elkaar en zorgen vaak voor verwarring. Logisch, want ze zijn namelijk allebei gerookt. Het verschil is dat de gestoomde makreel warm gerookt is en dus tijdens het roken gaar wordt. De gerookte makreel wordt natuurlijk ook gerookt, maar dan koud. Hij is harder en zouter, niet zacht en romig. Voor deze snelle makreelsalade gebruik ik gestoomde makreel. Die is heerlijk zacht en vet (goed vet, vol omega-3 vetzuren) en de rooksmaak valt bij kindjes erg in de smaak, is mijn ervaring.

Recept: snelle makreelsalade

 • een gestoomde makreel
 • een paar vastkokende aardappels
 • twee bosuitjes
 • en schep yoghurt
 • lekkere olijfolie
 • het sap van een halve citroen
 • kappertjes
 • verse peterselie
 • peper en zout

Schil de aardappels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze in wat water in een kwartiertje gaar. Was ondertussen de bosuitjes en peterselie en snijd ze fijn. Laat de kappertjes uitlekken. Pers de citroen uit en maak van het citroensap een sausje met een lepel yoghurt en een scheut lekkere olijfolie.

De gestoomde makreel is eigenlijk kant en klaar, je moet hem alleen even fileren (of je vraagt de visboer dat te doen). Zelf fileren is heel makkelijk: Leg de vis op z’n zij, neem een mesje met een scherp puntje en snijd daarmee precies over het midden van de zijkant de vis in tweeën. Je kunt het vel nu wegtrekken, het visvlees kun je met een gewoon boterham-mes van de graat afschuiven. Draai om en herhaal. Als het goed is houd je een kop, een staart en daartussen de wervel en de graten over. Die mogen weg.

Snijd het visvlees in stukjes, meng met de nog warme aardappelblokjes, de kappertjes, de bosuitjes en de peterselie. Roer het sausje erdoor. Proef, en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Als je een beetje handig bent in de keuken, ben je in een kwartier klaar!

Heerlijk met lekker brood, of met toastjes, of gewoon met verder niks.

Lekker, meer vis!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vis. Ingrediënten: , , , , , , , . |

Een reactie op Snelle makreelsalade

 1. Marianne zegt:

  Heerlijk recept! Vorig jaar in de zomer gemaakt en er nu weer mee bezig. Straks bij de familie voorzetten, weet zeker dat er van gesmuld gaat worden!! :)