Klassieke aspergeschotel

Klassieke aspergeschotel

Klassieke aspergeschotel: asperges met aardappeltjes, ham en ei

Hoera, de aspergetijd is begonnen! Via-via kregen we een zak prachtig witte asperges uit Chaam (ze waren al te koop maar tot nu toe kwamen ze uit Peru). Asperges zijn voor mij de lenteboodschappers bij uitstek. Het Nederlandse aspergeseizoen duurt maar twee maanden en begint na de eerste lekker warme voorjaarsdagen. Daarvan krijgen de asperges, die ondergronds groeien, zoveel energie dat ze zo snel mogelijk naar boven schieten. Waar ze dan natuurlijk tragisch aan hun einde komen. De natuur is hard :-)

We eten in het aspergeseizoen zeker een keer per week asperges. En om te voorkomen dat we er, ondanks dat we er gek op zijn, gek van worden bedenk ik in de loop van de tijd andere recepten. Maar het begin is natuurlijk klassiek: witte asperges met gekookte aardappeltjes, eitjes, ham, botersaus en peterselie. Niet ingewikkeld, maar o wat heerlijk!

N had ze natuurlijk nog nooit gegeten en dit is een van die gerechten waarvan ik heel graag wil dat ze ze heel lekker vindt. Dus ik was gespannen aan het toekijken hoe ze met haar nieuwe Jip en Janneke-vork een stukje asperge probeerde op te prikken, en toen het na een paar keer misprikken eindelijk lukte, de asperge gretig naar binnen slurpte. Ze moest er even over nadenken, maar begon toen enorm te kwijlen, te lachen en met haar handjes de rest naar binnen te werken. Aardappeltjes, ham en ei waren net zo’n succes. Het was kortom een fantastische maaltijd!

Recept: witte asperges met aardappeltjes, ham, ei en botersaus

 • witte asperges, ongeveer 500 gram per volwassene
 • stevige, kleine aardappeltjes
 • per persoon 150 gram goede gekookte ham
 • eieren
 • boter
 • verse peterselie
 • peper en zout

Dit is niet moeilijk te maken, maar je moet op een paar dingen letten. De hoeveelheden moet je afstemmen op wat je lekker vindt: sommige mensen houden meer van aardappelen dan anderen. Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een goed scherp dunschillertje en werk systematisch: zorg dat je de asperges helemaal schilt. Als je stukjes vergeet dan heb je straks asperges met harde draden op je bord en dat verpest de pret een beetje. Zorgvuldig schillen dus. Als je een asperge geschild hebt snij je van de onderkant een centimeter af, en leg je hem in een bak met water. Schillen en kontjes bewaren, daar kun je een lekkere bouillon van trekken.

Zet een grote pan water op het vuur. Niet teveel water, maar genoeg om alle asperges onder te dompelen. Doe de schillen en kontjes in het water met wat zout (optioneel, het kan ook prima zonder zout) en breng aan de kook.

Schil ondertussen de aardappels en zet ze op in wat water met een beetje zout. Prik de eieren in (aan de onderkant, zodat ze niet barsten) en zet ook die in een pannetje water op het vuur. Kook ze hard of zacht, zoals je ze lekker vindt.

Als het aspergewater kookt, doe je de asperges erin. Laat ze zachtjes 10 minunten (als ze dun zijn) tot een kwartier (als ze dik zijn) koken. Ze moeten wel wat bite houden, helemaal slap is zonde.

Smelt een klont boter in de magnetron of in een klein pannetje op een heel laag pitje. Was de peterselie en snijd fijn.

Nu is het een beetje goochelen: je moet zorgen dat alles tegelijk klaar is: pel de gekookte eieren, giet de aardappels af als ze gaar zijn en haal de asperges uit het vocht (maar bewaar dat vocht) en laat ze uitdampen. Leg alles op een schaal, giet de gesmolten boter over de aardappels en asperges, bestrooi alles met peterselie en naar smaak met zout en peper.

Het kookvocht van de asperges kun je in de koelkast tot morgen bewaren en er dan een lekker soepje mee maken.

Eet smakelijk en geniet van de lente!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vlees. Ingrediënten: , , , , , . |

12 reacties op Klassieke aspergeschotel

 1. Anke zegt:

  Jaaaaah krijg er weer helemaal zin in! :)

 2. Nathalie zegt:

  Zulke asperges mag Sjef vaker meenemen, mmm

 3. Hannelore zegt:

  Hoi, ziet er goed uit! Twee vraagjes:
  wat doe je met de ham en waarom pas vanaf 1 jaar?

  • Niels zegt:

   De gekookte ham laat ik door de slager in dunne plakjes snijden en die rol ik op. N vond het erg lekker om zo’n rolletje ham te pakken en uit het vuistje op te eten.

   En die leeftijd: geen idee. Mag ook gerust 7 maanden zijn, lijkt mij. Je zult alles dan alleen wat kleiner moeten snijden. Ik pas het aan!

 4. Wisse zegt:

  Hoi Niels,
  Wat ik me afvraag, het lijkt mij dat in dit gerecht toch aardig wat zout verstopt zit. De asperges en de aardappels kook je met zout en ham zelf is ook aardig zout. Is het niet teveel zout voor een baby van 7 maanden?
  Groet, Wisse.

  • Niels zegt:

   Hoi Wisse,
   De ham is erg afhankelijk van de slager die hem maakt: sommige slagers maken erg zoute ham. Ik vind ham met weinig zout het lekkerst. Over het zout in het kookwater van aardappels en asperges: dat is niet verplicht. Ik heb voor N tot haar eerste jaar zonder zout gekookt en ben daarna begonnen met het toevoegen van een klein beetje zout. En nog steeds kook ik met weinig zout. Maar nu het warm weer is, en zeker straks in de zomer, is zout wel belangrijk, om het vocht op pijl te houden.

 5. Jessica zegt:

  Het is misschien niet het meest typische wat je een dreumes voorschotelt maar alles blijft het proberen waard. Ik heb vorige week dan ook asperges gemaakt: botersaus, ham en gekookt eitje. In eerste instantie werd er vreemd gekeken naar de lange witte stengels op het bord van papa en mama en een wantrouwende blik ging naar de stukjes op haar bordje. Toen ze eenmaal zag dat wij ervan aan het smullen waren, pakte ze een asperge in haar knuisje en hup daar ging het in haar mond. Ik had half verwacht dat ze het zou terugspugen maar ze genoot ervan en de andere asperges verdwenen in no-time in haar mondje.

  En wat betreft de discussie over zout aan kleine kinderen. Ik gebruik zelf zo goed als geen zout. Ik geloof heilig in het feit dat kruiden meer smaak toevoegen aan eten dan zout en dat we toch al meer dan genoeg zout via andere producten binnen krijgen. Dus mijn kleine meisje krijgt geen zout of het moet al bijvoorbeeld in het product (zoals ham) zelf zitten. Dat neemt niet weg dat een kind wel zout mag hebben, al is het in beperkte mate.

 6. José zegt:

  Dag Niels,

  Mijn zoon van bijna 13 maanden vindt asperges ook heerlijk. Mijn andere beide kinderen van 3 en 5 zijn meer kieskeurig, maar ze eten het wel oop. Ik heb wel een vraagje aan je hoeveel peterselie doe je rbij?

  Groetjes van José

  • Niels zegt:

   Hoi José,
   Lekker veel peterselie! Ik heb altijd van die grote bossen platte peterselie van de Turkse groenteboer in huis en gebruik het altijd royaal.

 7. luuk zegt:

  Ze zijn er weer!!!

 8. ingrid webb zegt:

  Jaa ga straks dit heerlijke recept maken en kijken of mijn jongens (bijna 1 en en bijna 2) dit ook lekker vinden ze hebben het nog nooit gehad, ben erg benieuwd!!!