Pasta met venkel en pijnboompitjes

Pasta met venkel en pijnboompitjes

Pasta met venkel en pijnboompitjes

Het leek even heel erg lente maar nu is het toch wel weer behoorlijk koud buiten. Zo’n voorproefje van het heerlijks dat de lente gaat brengen is een goede inspiratie voor in de keuken. Al is dit wel een lastige tijd van het jaar: als de zon opeens uitbundig schijnt krijg ik meteen zin in lentegroenten: asperges en frisse jonge bladgroenten. Maar zo vroeg in het jaar zijn die er nog niet. Of wel, maar dan komen ze uit exotische landen of warme kassen. Eigenlijk is het nog gewoon de tijd van kolen en knollen, maar daar heb ik niet zo’n zin meer in als het buiten opeens 20 graden is! Een ideale groente voor dat vreemde voorgeborchte der seizoenen is venkel. Vooruit, niet echt een lentegroente want de Nederlandse venkel wordt geoogst in de herfst en het begin van de winter, maar in Italië is finocchio de hele winter door in grote bergen op de markt te vinden. Samen met (paarse) bloemkolen en artichokken zijn ze vooral op Sicilië de wintergroenten bij uitstek. Toch net iets minder winters dan die boerenkool en erwtensoep van ons :-) Met zulke wintergroenten houden we het nog wel even uit tot de aspergetijd!

N heeft inmiddels onder en boven kiezen, dus kook ik een groter soort pasta dan twee maanden geleden. Ik gebruik nu cappelletti, hoedjes. Maar voor kleinere kindjes kun je kleinere pasta kiezen. En hij mag nu ook iets minder zacht gekookt, lekker al dente, dan heeft ze wat te kauwen met die mooie dente van haar!

Recept: Pasta met venkel en pijnboompitjes

 • een mooie venkelknol
 • een uitje
 • een flinke hand pijnboompitten
 • pasta naar keuze
 • vers geraspte Parmezaanse kaas
 • verse dragon
 • wat lekkere olijfolie
 • zout en peper
Venkel en paarse bloemkolen op de markt op Sicilië

Venkel en paarse bloemkolen op de markt van Catania op Sicilië

Breng een grote pan met water aan de kook. Haal ondertussen de venkelknol uit elkaar en was de losse bladen goed. Schil de ui en snijd ui en venkel in stukjes. Was en snijd ook alvast de verse dragon (of een ander vers groen kruid als je geen dragon kunt vinden)

Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan (dus zonder olie of boter) op zacht vuur tot ze lichtbruin zijn. Pas op, ze kunnen gemakkelijk verbranden. Als ze bruin zijn moet je ze direct uit de pan halen en op een bord letten, anders gaat het bruinen gewoon door, ookal heb je het vuur uitgedraaid.

Als het water kookt doe je de pasta erin. Het duurt, afhankelijk van de soort pasta, ongeveer 10  minuten voordat de pasta gaar is. In die tien minuten kun je (als je doorwerkt) precies de ui en venkel in een beetje olie op middelhoog vuur laten bakken, terwijl je af en toe roert.

Proef af en toe of de pasta al goed is. Als dat zo is giet je hem snel af, en meng je de gebakken venkel en ui erdoor. Voeg een scheut lekkere olijfolie, de pijnboompitten en de gesneden dragon toe, en als je wilt wat zout en peper. Roer door elkaar.

Schep op borden en rasp flink wat Parmezaanse kaas over elk bord. Eet smakelijk!

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

6 reacties op Pasta met venkel en pijnboompitjes

 1. pieternel zegt:

  Voor mezelf gemaakt; grote mensen vinden het ook heerlijk! Wat een makkelijk top receptje. Ik deed basilicum ipv dragon – werkt ook prima, is ook anijsachtig.
  Thanks!

 2. Marjon zegt:

  Wellicht is dit je al bekend, maar ik wilde het even delen: gebruik nooit pijnboompitten afkomstig uit China (en dat zijn de meeste). Deze kunnen een (allergische) reactie geven. Je hebt dan gedurende ca. 10 dagen een heel bittere smaak in de mond en alles wat je eet smaakt bitter. Voor kleine kinderen is dit heel lastig, want die willen dan niets meer eten.
  De Italiaanse pijnboompitten schijnen geen last te geven.

  • Niels zegt:

   Ja da’s een vervelend probleem. Het zijn niet alle pijnboompitten uit China, volgens mij. Ik koop m’n pitjes altijd bij dezelfde winkels (de Natuurwinkel of bij Helal Et Gida), dan weet ik dat ze goed zijn.

 3. franceline zegt:

  MMMM, Dat was enorm smullen. Heb het ook met basilicum gemaakt, geslaagde combi.
  Was mn 1e venkel-gerecht, vind het een erg leuke groente om mee te koken.

  • Niels zegt:

   Heerlijk he, venkel. Er zit wel veel nitraat in dus je moet het niet vaker dan een keer per week maken. Voor iets grotere kindjes is het ook heerlijk om rauw in stukken gesneden op te kauwen.

 4. marjolein zegt:

  Heerlijk recept, veel dank!