Krentenbollen

Krentenbollen uit eigen oven

Krentenbollen uit eigen oven

Wat is het fantastisch om te zien hoe een kindje zich ontwikkelt. N is in een soort stroomversnelling terechtgekomen, ze doet opeens allerlei dingen die wij haar niet geleerd hebben, die ze kennelijk op de crèche geleerd heeft. Mijn favoriete nieuwe kunstje: als ze honger heeft begint ze spontaan ‘smakelijk eten hap hap hap‘ te neuriën. Als een soort subtiele hint. “Zeg, ik wil niet zeuren hoor, maar het is wel etenstijd!” :-) Ik geniet er enorm van, wat een feest om een kind te hebben! En natuurlijk laat ik haar ook graag genieten. Door heerlijke dingen voor haar te maken. Krentenbollen bijvoorbeeld! Ik ken geen kind dat niet van krentenbollen houdt. Logisch, want krentenbollen zijn gewoon heerlijk!

Ik had alleen geen idee hoe je ze maakt. Ik kan wel gokken wat er zo ongeveer in moet. Het lijkt een beetje op brioche: verrijkt brooddeeg. Met boter en ei, daarom is het deeg wat gelig. En citroen en suiker. En krenten (of rozijnen) natuurlijk. Maar hoe je precies een bolletje bakt met een dun zacht korstje, ik had er geen idee van. De broden die ik bak hebben altijd stevige krokante korsten. Erg lekker, maar voor krentenbollen is duidelijk een andere techniek nodig. Dus ik ben maar eens een krentenbollenonderzoekje gaan doen. De truc van het korstje zit ‘m in een korte baktijd op hoge temperatuur, en in het laagje ei dat je op de bolletjes kwast voordat ze de oven in gaan.

Krentenbollendeeg

Krentenbollendeeg klaar om te rijzen

Het is eigenlijk een fluitje van een cent, krentenbollen bakken. Ze hoeven niet heel lang te rijzen, en balletjes draaien is ook zo gepiept. En het huis ruikt watertandend lekker als ze in de oven staan. Snel aan het werk dus!

Met dit recept heb ik 24 kleine krentenbollen gebakken. De helft was dezelfde dag nog op, de andere helft ligt in de vriezer.

Recept: krentenbollen

 • 300 gram rozijnen of krenten
 • een kopje thee
 • 500 gram bloem
 • 15 gram gedroogde gist
 • 3 flinke eetlepels witte basterdsuiker
 • 300 ml melk
 • 2 eieren
 • 10 gram zout
 • 50 gram boter
 • rasp van 1 citroen
 • 100 gram gedroogde abrikoosjes
 • extra bloem voor de zekerheid
Mooi gerezen deeg

Mooi gerezen krentenbollendeeg

Zet een vers kopje thee en leg de rozijnen of krenten (of een mengsel) een uur te weken in de thee. Ik heb gehoord dat ze extra lekker worden als je ze in thee weekt, maar ik weet niet zeker of het waar is. Ze worden er in ieder geval niet vies van.

Zeef de bloem. Verwarm de melk tot lauwwarm, en los er de basterdsuiker en gedroogde gist in op. Giet bij de bloem en kneed er met de hand of met de mixer met deeghaken (op de laagste stand) een mooi deeg van. Neem daar even de tijd voor: hoe langer je kneedt hoe beter het deeg wordt. Vorm het tot een gladde bal en leg het in een kom onder een schone theedoek 20 minuten te rijzen op een warme plek.

Laat de boter zacht worden. Scheid een ei, bewaar het eiwit en mix de dooier samen met het andere ei (wit en geel), de zachte boter, citroenrasp en zout fluks door elkaar. Roer dit mengsel door het deeg. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Snijd de gedroogde abrikoosjes in stukjes, ongeveer even groot als de rozijnen en kneed de rozijnen en abrikozen door het deeg. Blijf kneden tot het deeg soepel en elastisch is en niet meer plakt. Misschien moet je wat extra bloem toevoegen, als het te kliederig blijft. Maak er een bal van en laat weer 20 minuten rijzen onder de schone theedoek.

Klaar om de oven in te gaan

Bijna klaar om de oven in te gaan

Verwarm de oven voor op 250 graden.  Haal het deeg weer tevoorschijn en vorm een lange rol. Snijd de rol in 24 gelijke delen. Het is handig om hier een weegschaal voor te gebruiken, want het is belangrijk dat ze even groot zijn. Anders worden de krentenbollen niet tegelijk gaar in de oven. Vorm de stukjes deeg snel tot balletjes en leg die op een bakblik met bakpapier. Ze gaan nog rijzen dus laat wat ruimte tussen de bollen.

Zet het bakblik nog eens 20 minuten weg zodat de bollen kunnen rijzen. Kluts dan het eiwit dat je bewaard had goed los met een paar druppels water en smeer met een kwastje de bovenkanten van alle krentenbollen in met een dun laagje ei.

Krentenbollen uit de oven

Oe wat ruikt dat lekker

Als de oven goed heet is zet je het bakblik erin. Laat de bollen in ongeveer 15 minuten mooi bruin bakken en geniet van de heerlijke geur in huis. Haal ze uit de oven als ze eruitzien als lekkere krentenbollen en laat ze afkoelen op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan afkoelen. Ik zet hiervoor altijd een rooster van de oven op vier mokken op het aanrecht.

Ze zijn moeilijk te weerstaan, die krentenbollen: waarschijnlijk beginen jullie al met eten voordat de bollen helemaal zijn afgekoeld. Is ook heerlijk, met lekkere boter die langzaam smelt op de nog warme krentenbollen. Argh wat lekker!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , . |

63 reacties op Krentenbollen

 1. Tanja Ogier zegt:

  Vanochtend gemaakt en ze zijn heerlijk! Pompoenschotel gisteren trouwens ook :)

 2. Lotte zegt:

  Wat een leuk idee om krentenbollen te bakken! Het ziet er heerlijk uit!

 3. Jet zegt:

  Hi Niels,

  Ik heb al wat recepten van je gemaakt, de een viel beter in de smaak dan de ander. Maar ik heb dan ook met een 22 maanden oude dreumes te maken die het heel vermakelijk vindt om “neenee” te zeggen tegen zijn bordje eten! Hoop dat N dit niet gaat doen, want het is best frustrerend! Tot mijn grote verbazing houdt mijn dreumes niet van krentenbollen, maar ik ga zeker die van jou maken, ze zien er erg lekker uit op de foto! Kijken of hij deze wel lekker vindt….

  • Niels zegt:

   Ha Jet,
   Ja ik hoop ook dat N de neenee-fase overslaat. Wat eten betreft gaat het tot nog toe goed, bij een hoop andere zaken weet ze inmiddels prima hoe ze nee moet zeggen :-)
   Een kindje dat niet van krentenbollen houdt is apart! Maar ja, ieder zijn smaak. Misschien verandert hij van gedachten als hij de heerlijke geuren uit de oven ruikt als je ze aan het bakken bent…

 4. Neelke zegt:

  Ik heb de krentenbollen vanmorgen gemaakt. Ik vond het een gemakkelijk recept, duidelijk beschreven wat ik moest doen en de krentenbollen zijn SUPER lekker!

 5. Willeke zegt:

  Héhé…..eindelijk eens een duidelijk recept voor krentenbollen!!!!!
  En ze zien er idd zálig uit….als ik daar maar af kan blijven voor ze zijn afgekoeld…..
  Ik bak verschillende soorten brood, maar krentenbollen heb ik nog nooit gemaakt en ben al een tijdje op zoek naar een goed recept.
  Deze staan voor morgen op het programma!!!!….want mijn gewone zonnevloerbrood heb ik vandaag al gebakken.
  Ik ga meteen eens kijken of ik hier nog meer lekkere recepten tegenkom……..

 6. Willeke zegt:

  Nou, gisteren dus dé krentenbollen gemaakt…GEWELDIG!!!!!!
  Ik had ze goed en wel uit de oven enop een rooster gelegd om af te koelen toen mijn zoon en schoondochter binnen kwamen.
  Tja……meteen een lik boter op de nog warme bollen …………en de helft was al meteen op.
  Dat zegt dus al genoeg………………één puntje…van mij mogen ze de volgende keer een ietsepietsie minder donker maar mijn schoondochter vond ze perfect en heeft ook meteen een zakjebollen mee naar huis genomen!
  Niels,……..je recept is in een woord SUPERRRR…………

  • Niels zegt:

   Leuk om te horen! En leuk om te bakken, dus ik neem aan dat je ze vaker gaat maken!

   • Willeke zegt:

    Zeker te weten, vandaag is er ook weer een portie gebakken!
    Die houden we er zeker in………….
    Ik heb wel wat problemen met t rijzen, wat ik bij gewoon brood niet heb, ( bak gemiddeld zo’n 8 broden per week van verschillende meel soorten) maar in de oven zijn ze toch nog wat dikker geworden.
    Niet zoals het zou moeten maar ze kunnen ermee door.
    Maar ik geef niet op.

    groetjes,
    Willeke

 7. Lorna Lie-A-Lien zegt:

  ik zag de bollen en kon niet stil zitten
  Dank je van harte Niels, de bollen zijn verukkelijkkkkkkkk

 8. corinne zegt:

  Heb net “je” krentenbollen gemaakt en ze zijn supergoed gelukt, Heel goed recept ga ze zeker nog een keer maken.

 9. Michael zegt:

  Heb vandaag dit reept uitgeprobeerd in het verre noord Thailand waar ik woon. Alle ingredienten zijn hier normaal te koop, dat was geen probleem. Krentenbollen zie je bijna nooit – zeg maar nooit, ik zag ze in 10 jaar tijd 1 keer – ergens te koop. Ze zijn prima gelukt, maar ik vond alleen de hoeveelheid krenten en rozijnen wat te groot. Ik kon ze maar moeilijk erin verwerken. Mijn lokale (Birmese) huisgenoten hebben er al van gesmuld toen ze nog warm waren. Die zijn dus zo op! Wat wil je, ze zijn zoet! Dat gaan we vaker doen!

 10. Miranda zegt:

  Vanavond heel enthousiast begonnen met het recept. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan maar naar mijn idee rees het deeg niet of nauwelijks. Daardoor had ik waarschijnlijk al het idee dat ik in verhouding zoveel rozijnen en abrikoosjes had.
  En met bakken ging het mis: de rozijnen waren al zwart en de korst mooi bruin, maar de binnenkant was niet gaar.
  Naar mijn idee heb ik het recept nauwgezet gevolgt. Ik heb het ook steeds tussendoor gelezen.
  Ik keek er zo naar uit, maar ik heb helaas geen andere keus dan ze in de vuilnisbak te laten verdwijnen.
  Enig idee wat ik fout heb gedaan?

  • Niels zegt:

   Wat jammer! Ik vind het moeilijk te zeggen waar het fout is gegaan, bij mij lukt brooddeeg ook niet altijd even goed. Dat kan liggen aan het meel: de ene bloem is beter dan de andere. Maar ook aan de temperatuur, aan het kneden, aan de oven…

   Koop goede, verse, biologische bloem. Dat is in ieder geval een goed begin. Dan is het belangrijk dat je goed kneedt, neem daar echt de tijd voor. Kneden activeert de gluten, die zorgen voor elasticiteit van het deeg. En bedenk dat gist z’n werk beter doet op kamertemperatuur dan op een koude, tochtige plek. Als het goed is, rijst het deeg nu goed.

   Laat je niet uit het veld slaan: gewoon nog een keer proberen! Succes!

   • Eugenie zegt:

    Let op dat je de gist echt oplost in lauwe vloeistof, anders gaat je gist dood en doet hij het niet.

 11. Sari zegt:

  Hoi,

  Ik ben enthousiast begonnen aan het maken v/h deeg, totdat ik (na alle stappen nauwkeurig gevolgd te hebben) erachter kwam dat het recept niet helemaal klopt.

  Op de bovenstaande plaatjes zie je het deeg voordat die gerezen is, en het deeg nadat die gerezen is. Daar zitten al wel de krentjes e.d in. Op het recept staat dat het deeg moet rijzen, en voordat je er een lange rol van maakt, nog ff de krentjes e.d aan moet toevoegen. Toen ik dit deed, ging het deeg helemaal stuk. Ik kan hier geen lange rol meer van maken. Alles ging goed, het kneden, het rijzen.. totdat ik (bijna) aan het einde v/h proces kwam :(.

  De krentjes moeten er dus volgens mij tegelijkertijd met het boter/ei mengsel in?

  Jammer, jammer… Ik had hier echt reuze trek in!

  • Niels zegt:

   Hoi Sari,
   Je hebt helemaal gelijk! Wat een rare fout, ik heb het meteen aangepast.
   Komt waarschijnlijk doordat ik eerst kook en bak en foto’s maak, en vaak pas een paar dagen later het recept uitschrijf. Dan kan er wel eens een foutje insluipen. Dank dat je erop gewezen hebt, ik hoop dat je ze snel nog eens keer zult bakken!
   Niels

 12. Sari zegt:

  Hoi,

  Graag gedaan, en u bedankt voor de snelle aanpassing van het recept.

  Desondanks is alles toch goed gelukt!
  Het deeg dat tijdens de laatste stap (nl, het toevoegen van de krentjes) een hele rare substantie werd heb ik voor 15 min. apart gelegd op een warme plek met een schone doek.. en guess what? Het deeg begon weer te rijzen!

  Alles is toch nog goed gekomen, en wij hebben hier thuis heerlijk genoten van de lekkere krentenbollen!

  Mvg,
  Sari

 13. Koen zegt:

  Het recept gelezen en de foto’s bekeken. Wou er gelijk aan beginnen , maar …. waar vind je de witte basterdsuiker ? misschien een domme vraag , maar in het warenhuis hadden ze het in ieder geval niet!

  • Niels zegt:

   Hier ligt dat in de meeste supermarkten. Je kunt ook lichtbruine basterdsuiker gebruiken, of gewone suiker, al is basterdsuiker wel fijner omdat het de textuur beter maakt.

 14. pim zegt:

  daar gaat ie dan, alweer een recept van je uitstekende site.
  de krentenbollen zijn aan de beurt !
  ik ga een beetje afwijken van het recept, jammer maar helaas, m’n vrouw is allergisch voor citrusfruit.
  er voor in de plaats ga ik er wat amandelbloem doorheen doen, toch een beetje extra smaak (en misschien wat verborgen amandelspijs).
  nogmaals reuze bedankt, de reageerders hebben gelijk, het is allemaal heel helder en prettig opgeschreven.
  (en die thee tip voor de krenten is een vondst, ruik en smaakt nu al lekker).

 15. Agneta zegt:

  Wauw, dit zijn nog eens lekkere krentenbollen! Heb al eerder recepten geprobeerd maar dat viel altijd tegen. Heb nu alleen de abrikozen eruit gelaten (had ik natuurlijk weer niet in huis) maar desondanks echt erg lekker!
  Dit gaan we vaker maken! Bedankt!

 16. Mariette zegt:

  Dit zocht ik nou voor mijn dochter…! Wij gaan op de E-nummer-vrije toer (althans de slechte E-nummers, dan). Dat betekent dat ik al een aantal weken geen krentebolletjes heb gekocht, want o wee, al die conserveringsmiddelen enz… Maar laat mijn dochter (sinds woensdag 2 jaar) nu toch steeds om krentebolletjes vragen!
  Tja, dan maar zelf bakken! Ik ben heel benieuwd of mij dit gaat lukken.
  Ik heb nog wel een vraag: als ik de droge gist wil vervangen door verse gist, hoeveel moet ik dan gebruiken?
  Ben heel benieuwd!

 17. Mariette zegt:

  Daar ben ik alweer. Ik kon niet langer wachten… Heb zojuist genoten van een van m’n zelfgemaakte krentebolletjes! Trots dat ik ben…
  Ik heb de gedroogde gist vervangen voor 50 gram verse gist en het resultaat mag er zijn. Al heb ik wel even zitten tobben met het deeg, ik moest er aardig wat extra bloem bij kiepen om een normaal deeg te krijgen. Het was extreem plakkerig, ik kon er even niets mee. Maar het is allemaal goed gekomen, de bolletjes zien er geweldig uit en de smaak is heerlijk. Die citroenrasp maakt ze lekker fris!
  En morgenochtend krijgt ons meisje ‘een klentebolletje’, wat zal ze blij zijn!

 18. Linda zegt:

  Hai,

  Mijn bollen zijn zwart verbrand toen ik éven niet keek. Je schrijft 250 graden, is dat met of zonder hete lucht?

  Gelukkig heb ik nog een portie deeg!

  groetjes

 19. Monique zegt:

  Even laten weten dat deze bollen ook in Kenia een groot succes zijn, in het kader van het zogenaamde heimwee-eten… Hoewel, de NL mama (=ik) met het meeste recht op heimwee heeft van de vooraad van 30 minibollen er misschien 2 gehad, de rest is binnen 1 week uit de vriezer gesnaaid door manlief (Keniaans) en zoonlief (2 1/2 jaar, geboren en getogen in Kenia maar natuurlijk wel met NL roots). Ik ga het recept nu vertalen en delen met andere mama’s hier, die zitten te springen om goede recepten voor verantwoorde peutersnacks.

  • Niels zegt:

   Ha wat leuk, krentenbollen in Kenia! Laat zoon de volgende keer helpen met krentenbollen bakken, samen bakken is een feest!

 20. Linda zegt:

  Hai,

  Tweede potie deeg is beter geworden tot krentenbollen.

  Duidelijk geval van géén hete lucht aan en echt kleine krentenbollen maken.

  Misschien een zakje vanillesuiker toevoegen de volgende keer.

  • Niels zegt:

   Goed om te horen dat het nu wel goed ging! Heteluchtovens zijn lastige dingen: ze zijn snel te heet. Ik zet mijn oven liever op de gewone stand.
   Maar zelfs zonder heteluchtstand kunnen recepten soms vreselijk mislukken, omdat ovens heel erg kunnen verschillen en thermostaten bijna nooit kloppen. Een oventhermometer helpt, en vaak door het raampje van de oven loeren natuurlijk ook, zodat je ziet wat er gebeurt daarbinnen :-)

 21. karin zegt:

  Ik ga ze vanmiddag bakken, ben heel benieuwd of het me gaat lukken. Heb alleen geen citroenrasp in huis….Hoop dat ze dan toch nog smaken??

 22. karin zegt:

  Ik heb ze gebakken, ze zien er goed uit en smaken ook redelijk, alleen ik vind ze niet zo zoet en bovendien zit er best wel de gistsmaak aan vind ik. Komt dit doordat ik er geen citroenrasp in heb gedaan?

 23. Baafje zegt:

  Oeps, melk te heet en gist vermoord! Later maar een tweede poging.. nu heb ik er even geen zin meer in.

 24. Maureen zegt:

  Mmmmmm ze zijn heerlijk:) mijn dochters vinden ze ook erg lekker, bedankt!

 25. Wim Fokkert zegt:

  Kun je de bloem ook vervangen door volkorenmeel….? En wat moet je doen als je bijv 400 gram krenten wilt toevoegen ?

 26. Martine zegt:

  Super bedankt voor dit recept nu kunnen we ook in West-Australia van krentenbollen genieten. Mijn vier kinderen zullen morgen hun vingers erbij opeten :-)

 27. Tanja zegt:

  Oei, heb er nù al zin in: volgende x pas recepten zoeken wanneer ik er direct aan kan beginnen! (-; Als kind ooit krentenbollen gemaakt en de herinnering aan het willen opeten want de geeeuur was zooooo onweerstaanbaar en tegelijkertijd mijn baksel willen bewaren, want zoooo trots, haha! We hadden er poppetjes van gemaakt en ja dan eet je niet zo maar een arm eraf. Wel gedaan natuurlijk. Maar nu ga ik een heel leger maken!!! (-;

  Dank voor het recept!

  PS de Neehee fase is er geen om over te slaan, dat helpt ons autonoom in t leven te kunnen staan. (-: Just saying..

 28. Caroline zegt:

  En ook in Turkije vallen ze in de smaak!! Ik heb ze vanochtend gebakken en ze roken en smaken heerlijk.

 29. Eveline zegt:

  Ik woon in Zweden en daar kennen ze geen krentenbollen. Ik heb ze vanmiddag voor de eerste keer gebakken en smaken heel lekker! Het is zeker voor herhaling vatbaar!

 30. Anke zegt:

  Vandaag krentenbollen gebakken voor de reünie van de Zwangerschapsgym! Goedgekeurd door alle moeders en baby’s !!! Bedankt voor het recept.

 31. Sander zegt:

  Vanuit Spanje ook waanzinnig gelukt. Alleen ze worden zo snel oud en droog. Heb ze gisterenmiddag gemaakt en nu al massief en droog. Iets verkeerds gedaan of hoort dat zo omdat er geen conserverimgsmiddelen zijn gebruikt? Heb in ieder geval de helft gelijk ingevroren hoop dat die nog beter zijn. Hardstikke bedankt, sindsdien heb ik zin om eigen brood te gaan bakken.

 32. Freek zegt:

  Superrecept, dank je! ik bak alleen iets anders af. 10min op 250C met stoom. Gewoon een ovenschaal met water onderin plaatsen. Dan de schaal eruit halen en verder afbakken op 200C. Dan worden ze 100% rond en kleuren ze diep egaal bruin en heb je een perfect korstje.

 33. Afke zegt:

  Super recept!
  Mijn heteluchtoven bakte de eerste lading bolletjes (die ik overigens in een muffinblik maakte; werkt geweldig) iets te bruin, de volgende batch dus op 225 en beide zijn heerlijk geworden.

  Leuke website trouwens, ben ook sinds mijn zoontje vast eten mag zelf hapjes gaan maken en nu (1 3/4 jaar later) lust hij zo goed als alles, laten we dat zo houden!
  Ik ga zeker terug komen om nog wat meer van je recepten uit te proberen :)

 34. Joyce zegt:

  Heerlijke krentenbolletjes!!!
  Ik bak ze op 225 graden, want ze waren onderop verbrand.
  Omdat mijn dochter koemelkallergie heeft gebruik ik ipv melk, soyamelk. Ook heerlijk!

 35. Leny de Bruin-Arts zegt:

  een heerlijk recept! Ik heb het gebruikt om een ‘gewoon’ krentebrood te maken.
  Het was in een mum van tijd op en daar waren geen kinderen aan te pas gekomen!!!
  Vandaag maak ik ze zoals ze bedoeld zijn: als krentenbollen voor mijn kleinzoon (geen baby meer) en zijn ouders.

  Groetjes,
  Leny (omadebruin)

 36. Irene zegt:

  Heerlijk recept!
  Ik heb de krentenbolletjes samen met mijn zoontje gemaakt als traktatie voor zijn tweede verjaardag. Ik heb de rozijnen in ‘Turkish Apple’ thee laten weken en ik heb wat kaneel aan het recept toegevoegd. Verder heb ik de abrikozen vervangen door een halve gesnipperde appel.

 37. Lenneke zegt:

  Heb de krentenbolletjes gebakken en de smaak was heerlijk! Ik vond ze wel wat “vast”. Hoe essentieel is het om het deeg drie keer te laten rijzen? (Eerste rijs naturel deeg, tweede rijs met rozijzen, ei en boter en derde rijs als bolletjes op de bakplaat). Had de indruk dat na de eerste rijs het deeg wat moeilijk omhoog kwam.

 38. Ela uit Duitsland zegt:

  Bedankt voor de herlijk recept !

  I was in the Netherlands in holidays and couldn’t find
  such Krentenbollen or Rosinenbroetchen here in Germany.

  So I printed your recipe – and the krentenbollen are delicious.

  Groetjes uit Mainz
  Ela

 39. Steven uit Frankrijk zegt:

  Ik heb het drie keer moeten proberen om het goed te krijgen.
  De eerste keer, volgens recept, was het deeg véél te nat. Bovendien wilde het niet rijzen.
  De tweede keer heb ik 2/3 van de melk gebruikt. Dat gaf een goed deeg, maar het wilde nog steeds niet rijzen.
  De derde keer heb ik de ‘natte deeg’ methode gebruikt:
  - Hoeveelheden volgens recept
  - deeg: melk op kamertemperatuur, meel, ei en gist. Omroeren tot een papje. Niet kneden. Geen van de andere ingredienten toevoegen. 8 uur later staan
  - na acht uur was het deeg mooi gerezen. Nu de suiker, het zout, krenten, boter toegevoegd en op een ruim bebloemde werkplek door het deeg gekneed. Het deeg is nat, dus eerst besprenkelen met bloem om het geen al te grote kliederboel te laten worden
  - verdelen in bolletjes en opnieuw laten rijzen. Afbakken volgens recept.

  NB: ik heb een hetelucht oven. De hete lucht moet echt uit, anders krijgen de bolletjes een harde korst en is de temperatuur veel te hoog.

  Ze smaken uitstekend. Bedankt voor het recept.

 40. Danielle zegt:

  Wauw, mmmm! Ondanks de reacties met tips om het helemaal anders te doen, heb ik gewoon jouw recept gevolgd, stap voor stap, alleen de oven heb ik wat getemperd, rond de 200 graden en de rozijnen heb ik de avond ervoor al in de thee gezet. Duidelijk omschreven recept, hoewel ‘erdoor roeren’ niet echt de term is die ik zou hebben gekozen voor de stap waarbij je het botermengsel door het deeg werkt :-)). Zoals je al suggereerde had mijn deeg nog wel wat extra bloem nodig om niet te klef te zijn, maar het eindresultaat mag er zijn: een stuk of 30 prachtige rozijnenbolletjes met een gouden korstje. En uiteraard hebben mijn peuter en ik deze traktatie al even voorgeproefd, heerlijk! Nu hoop ik dat de versheid morgen niet tegenvalt, dan kan ik er de blits mee maken op de peuterspeelzaal, voor de paasviering. Dankjewel! Overigens zo’n grote hoeveelheid dat ik in twee ovens heb gebakken: mijn combimagnetron leverde het mooiste, meest egaal bruine resultaat, misschien door de hetelucht, maar de onderkant is zelfs ook goudkleurig. Onze oude traditionele oven neigt de onderkant te verbranden, vandaar dat ik de oven al wat getemperd had.

  • Danielle zegt:

   Inderdaad 1 dag later al flink minder vers, zonde! Heeft iemand een tip om dat probleem te verhelpen? Lucht- en lichtdicht opbergen direct na het afkoelen was niet afdoende. Volgende keer maak ik ze alleen nog als ik direct dezelfde dag kan trakteren, maar dat betekent dus niet meer ‘s ochtends trakteren, want ik was er al met al toch 2-2,5 uur mee bezig.

 41. Rianne zegt:

  Ik heb deze vanochtend gemaakt met glutenvrij bloem. En ondanks dat je ze niet kunt rollen, ze minder rijzen en er iets meer bloem bij moet dan anders(Het blijft namelijk best wel kleverig, en weet niet hoe je dat op moet lossen) smaken ze erg goed! Ik heb dus met een lepel er bollen van gemaakt op de bakplaat, het minder rijzen lijkt er ook voor te zorgen dat je er minder bollen uit haalt. Ik had het recept gehalveerd en haalde er 5 bollen uit. Ik vind ze wel erg zout, dus ik zou aanraden als je daar niet van houdt er wat minder van in te doen.

 42. daisy zegt:

  Hallo!
  Gister de krentenbollen gemaakt en inderdaad ze zijn erg lekker. Klein beetje deeg apart gedaan zonder krenten(helaas mijn kinderen zijn daar niet weg van)en ook zonder krenten vonden ze ze lekker. Ikzelf ben helemaal voor extra veel krenten! Volgende keer ga ik er wat variatie aan toevoegen,misschien kaneel en amandel/hazelnoot erdoorheen. Heb ook cranberries,zou dat ook gaan of moeten die ook geweekt worden????Hoe zouden ze nog smeuiger kunnen worden,iets meer boter erbij misschien???
  Bedankt!

 43. Mieke Piket zegt:

  En vanuit Egypte: heerlijk!!

 44. Nienke zegt:

  Ik wil de bollen graag ook eens maken. Wel heb ik een, waarschijnlijk nogal blonde, vraag: in het recept zeg je dat je de boter zacht moet maken. Moet ik de boter echt smelten, of gewoon zacht laten worden op kamertemperatuur?
  Alvast bedankt & groeten,
  Nienke

 45. Saskia Kiss zegt:

  Ook in Zwitserland kennen ze de echte krentenbollen niet. Met mijn nederlands vriendin heb ik de krentenbollen vandaag gebakken, en die die ze warm geprobeerd hebben waren er zeer enthousiast over. Ik heb er wel tamelijk veel meel bij moeten doen na het toevoegen van de rozijnen, boter etc. Maar ze zien erg mooi uit en ik hoop dat ze morgen voor het weekend ontbijt nog lekker zijn.
  Alvast bedankt voor het recept.
  Mvg
  SASKIA

 46. Andrea zegt:

  Heerlijke krentenbollen! Ontzettend bedankt voor het recept. Het werkt ook in Nieuw Zeeland.
  Ik heb mijn oven wat lager moeten zetten dan dat je aangaf, want ze werden wel erg donker, maar ze smaken lekker. Nu afwachten wat mijn man en zoontje ervan vinden.

 47. Trudy uit Dubai zegt:

  Geweldige krentenbollen bedankt voor het recept. Al mijn Arabisch vrienden vinden ze ook heerlijk!!. Scheelt weer gewicht in de koffer voor andere lekkere dingen die we hier niet hebben.

 48. Naomi zegt:

  Ook hier in Israel smaken ze heerlijk! De bolletjes zijn helaas wel een beetje verbrand, dus volgende keer de oven wat lager zetten.
  Bedankt voor het recept.
  Wel grappig dat veel Nederlanders in het buitenland dit recept maken. Kennelijk is het een gemis!