Fish pie

Vis uit de oven: Engelse fish pie

Dampend heet uit de oven: heerlijke fish pie

We eten veel te weinig vis, vind ik. Ik ben er gek op, ik hoop dat N er ook gek op wordt, maar toch maak ik het te weinig klaar. Stom, want zo ingewikkeld is het niet om een heerlijk visgerecht op tafel te zetten. Dus dat gaan we nu doen. Fish pie is een echt traditioneel Brits gerecht. Je kunt het het hele jaar door maken, van elke soort zeevis die er op de markt lekker uitziet. Lekkere groenten erbij, en room en aardappelpuree. Niet ingewikkeld, niet chique, maar absoluut comfort food, uit de oven met een lekker korstje erop.  In Engeland zit er vaak dikke witte saus in de fish pie, maar ik vind het lekkerder om die achterwege te laten. Wel wat room voor de smeuïgheid, maar geen zware saus. Dan blijft het gerecht wat lichter.

Fish pie is het lekkerst als er ook gerookte vis in zit. Dat geeft het gerecht een lekker diepe smaak die fantastisch past bij de romigheid en de zachte aardappelpuree. Bij mijn visboer lagen moten gerookte zalm, die passen er perfect in. En dan nog een flink stuk witte vis erbij, maar net wat beschikbaar en betaalbaar is. Het werd heilbot.

De groenten en de vis gaan rauw de oven in, onder een laagje aardappelpurée. Je moet de groenten daarom wel heel fijn snijden (of zelfs raspen), anders worden ze niet gaar. De vis wel, vis gaart lekker snel. Doordat de groenten gaar worden in de schotel blijft alle smaak in het gerecht, je gooit immers geen kookwater weg. Daardoor krijgt het gerecht geweldig veel smaak.

Het onderstaande recept is voor 4 personen (of 2 personen en een ruim voorraadje babyhapjes in de vriezer :-)

Recept: fish pie

 • 200 gram gerookte vis
 • 500 gram witte vis
 • een kilo kruimige aardappels
 • een eidooier
 • een scheut melk
 • wat lekkere olijfolie
 • een paar worteltjes
 • twee stengels bleekselderij
 • twee preien
 • 200 gram geraspte kaas
 • een bekertje crème fraîche
 • verse peterselie
 • zout en peper

Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in water met wat zout.

Schil en was ondertussen de prei en worteltjes en snijd ze in kleine stukjes. Snijd ook de selderij in kleine stukjes. Meng de groenten in een kom met de geraspte kaas, de crème fraîche en wat peper en zout.

Als de aardappels gaar zijn (even prikken om te voelen of ze zacht zijn) giet je ze af en stamp je ze tot een luchtige puree. Liefst met de pureeknijper natuurlijk, maar met een stamper kan het ook prima. Als je maar niet de mixer gebruikt, want dan krijg je elastieke smurrie in plaats van luchtige puree. Verwarm een scheut melk en roer die samen met een eidooier en een scheut goede olijfolie door de puree zodat die zacht en romig wordt. Was en snijd de peterselie en snijd alle vis in stukjes.

Doe het groentenmengsel in een ovenschaal, leg daarop de stukjes vis, strooi daarop ruim verse peterselie en bedek alles tenslotte met een lekkere laag aardappelpuree. Zet 30 à 40 minuten in de oven, totdat het gerecht kokend heet is en de aardappelpuree een mooi goudbruin korstje heeft.

Eet smakelijk! N vond het heerlijk, ik hoop dat jullie het ook lekker vinden!

Lekker, meer vis!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vis. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , . |

12 reacties op Fish pie

 1. Anke zegt:

  Wij eten ook veel te weinig vis… Op een een of andere manier vind ik het ook moeilijk, koken met vis. Dit recept klinkt ideaal. Papa hier is geen vis fan, maar hij gaat het maar gewoon proberen ;-)
  Op naar de visboer om wat mooie vis te scoren!

 2. Remke zegt:

  Ha dit klinkt lekker! We gaan het snel een keer maken. Gelukkig houden we alledrie van vis dus dat komt zeker goed met deze fish pie op onze borden. Dank je wel weer voor de geweldige recepten op je website!

 3. Annemarie Koomen-Pels zegt:

  Wat een lekker gerecht! Inderdaad echt comfort food.
  Ik heb het vandaag thuis gemaakt en mijn zoontje van 16 maanden vond het heerlijk.
  Dit ga ik zeker vaker maken.

  Ga vooral zo door met je leuke site!
  Ik heb al een aantal dingen gemaakt….de Parmigiana di melanzane (aanrader)…de gestoofde abrikozen met vanille als fruithap….

  Met vriendelijke groet,

  Annemarie uit Rotterdam

  Ik houd erg van koken en vind het leuk om mijn kind lekker eten voor te zetten en allerlei nieuwe smaakjes te laten proeven.

 4. yet zegt:

  ik heb via ouders van nu de site gevonden en ben druk aan het uitproberen.
  Helaas was de bloemkol met knoflook geen succes (terwijl ik absoluut knoflook fan ben)
  Leuk om Annemarie hier te zien, ikheb je in geen jaren meer gesproken. (gr Yet dochter van Claryann)

 5. Kezia Haar zegt:

  De Fish Pie staat hier in de oven… Ietsje aangepast qua ingrediënten, maar het ruikt heerlijk! Ben benieuwd hoe hij smaakt… En wat dochterlief ervan vindt!

 6. Linda van Loon zegt:

  Ook hier staat in in de oven! Het was een genot om ‘m te maken en ik denk ook om ‘m te eten!!

 7. Linda van Loon zegt:

  Hij was heerlijk! Man, dochter (20 maanden) en ikzelf hebben gesmuld!

 8. Marco zegt:

  Gemaakt! Leuk en lekker.
  Echter, moet je de groentetjes niet eerst kort koken, of langer in de oven laten? Bij mij waren de wortelen en prei knapperiger dan je zou willen na ruim 3 kwartier.

  Groeten, leuke website trouwens. Risotto rosso is favoriet!

  • Niels zegt:

   Dank! Je kunt de groenten zeker eerst even kort koken, of stomen als je wilt. Ik doe dat niet: ik snijd ze zo fijn als lucifers, dan worden ze in de tijd dat de fish pie in de oven staan precies lekker, een beetje gaar, maar met een bite.

 9. Irma zegt:

  Heel lekker dit! Gemaakt met makreel en tilapia. En wat erwten erdoor. We hebben met z’n drieën zitten smullen!
  Dank je wel.