Soep van bonen en kikkererwten

Soep van bonen en kikkererwten

Soep van bonen en kikkererwten

Nog een recept dat ik voor het interview met Ouders van Nu heb gekookt: een lekker stevige bonensoep. Bonen zijn helaas ondergewaardeerd, zeker de gedroogde. Ze staan niet bepaald bekend als de royalty onder de groenten, eerder als taaie kost voor arme mensen. Onterecht. Misschien is royalty wat overdreven, maar bonen zijn heerlijk, ze hebben enorm veel smaak en ze zijn daar ook nog erg gul mee: bonen geven veel gerechten een extra diepe rijke smaak. Je moet wel een beetje kritisch zijn als je gedroogde bonen koopt. Als ze eruitzien alsof ze al drie jaar in een stoffig doosje op de onderste plank van de supermarkt staan, moet je snel doorlopen. Die bonen worden nooit meer wat. Maar gedroogde bonen die afgelopen zomer geoogst zijn, en met zorg gedroogd en bewaard zijn fantastisch. De natuurwinkel heeft goede gedroogde bonen, op de biologische markt zijn ze ook prima. En in allerlei delicatessenwinkeltjes in de stad vind je ze uit alle windstreken: Japanse azukiboontjes, Amerikaanse black-eyed peas, en de heerlijke Italiaanse cannelini en borlottibonen bijvoorbeeld.

Voor deze soep heb ik kikkererwten gebruikt en borlottibonen, mooie witte bonen met dieproze of rode spikkels. Maar als je die niet kunt krijgen zijn andere bonen ook prima. Gedroogde bonen moeten een tijd weken voordat je ze kookt. Hoe langer je ze laat weken, hoe korter je ze hoeft te koken. Tijdens het weken is het fijn als je het water een paar keer ververst. En na het weken goed afspoelen en dan koken in vers water. Geen zout toevoegen, want zout in het kookwater zorgt ervoor dat de velletjes barsten. Dat is in soep niet zo erg, maar ik vind het mooier als ze heel blijven. Dus als zout nodig is in het gerecht, voeg je dat pas toe als de bonen gaar zijn.

Recept: Soep van bonen en kikkererwten

 • 250 gram gedroogde kikkererwten
 • 250 gram gedroogde borlottibonen
 • een flinke ui
 • twee tenen knoflook
 • twee stengels verse selderij
 • een paar bosuitjes
 • een blik gepelde tomaten
 • twee groentenbouillonblokjes
 • verse basilicum
 • verse peterselie (liefst platte)
 • zout en peper
 • olie om in te bakken

Week de bonen en de kikkererwten tenminste 6 uur in een grote pan met zeer ruim water.  Spoel ze daarna goed af onder stromend water en doe ze in de pan met vers water zonder zout. Breng aan de kook en laat een uurtje zachtjes pruttelen.

Pel en snipper de ui en knoflook. Was de selderij en bosuitjes en snijd ze in stukjes. Verhit wat olie in een grote soeppan en fruit daarin de knoflook en ui een paar minuten. Voeg de selderij en bosui toe en laat een paar minuten bakken. Voeg de bonen en erwten en het kookwater toe, samen met de gepelde tomaten en zo nodig nog extra water zodat alles ruim onder staat. Voeg de bouillonblokjes toe en laat nog een kwartier koken.

Was de verse kruiden en snijd ze fijn. Proef de soep en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer de verse kruiden erdoor, laat nog een minuut staan en serveer.

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , . |

Comments are closed.