Paddenstoelensalade met croûtons

Paddenstoelensalade met croûtons

Paddenstoelensalade met croûtons

Maandblad Ouders van Nu vroeg een tijdje geleden of ze me mochten interviewen over Kokenvoormijndochter. Dat mocht, ik praat er graag over en ik vind de aandacht voor m’n website natuurlijk leuk. Maar ik had wel een voorwaarde: foto’s zijn prima, maar geen portretten van N. Dat haar vader het toevallig leuk vindt om in een blad te staan betekent niet automatisch dat zij er ook in moet. Dat mag ze lekker zelf bepalen als ze groot is. Daar moest de redactie even over nadenken want babyfoto’s zijn nogal een belangrijk element in hun blad. Maar uiteindelijk kwamen we eruit: geen prominente portretten van N, en in ruil daarvoor zou ik allerlei lekkers koken, waar dan foto’s van gemaakt zouden worden. Uitstekend!

Ouders van Nu

Yay! We staan in de Ouders van Nu deze maand

Het interview hadden we al in januari gedaan en half februari was het tijd voor de fotosessie: op zaterdagmiddag fietste ik naar de Nieuwmarkt met N in het kinderstoeltje, gevolgd door Leonie en Bonnita, producent/stylist en fotograaf voor het blad. Ik was even bang dat er verkleedpartijen en make-up aan te pas zouden komen toen ik hoorde dat er een stylist bij zou zijn, maar dat viel gelukkig mee: Leonie lette vooral op wat mooi was om te fotograferen. En ondanks het slechte weer was er gelukkig genoeg om mooie plaatjes van te maken: de groenten van André lagen er prachtig bij en de paddenstoelenkraam had zoals altijd een fantastische verzameling paddenstoelen in alle kleuren en maten. Zo mooi dat ik natuurlijk persé iets met paddenstoelen wilde maken. Dat werd deze paddenstoelensalade. Je kunt dit gerecht in alle seizoenen maken, er zijn altijd lekkere paddenstoelen. Vraag aan de verkoper welke paddenstoelen op dit moment het meest geschikt zijn om te bakken.

We hebben er na de fotosessie heerlijk van gesmuld met z’n allen. En de foto’s zijn erg mooi geworden! Het blad ligt vanaf 22 maart in de winkel.

Recept: Paddenstoelensalade met croutons

 • een paar witte boterhammen
 • een teentje knoflook
 • een zak gemengde paddenstoelen van de markt
 • drie sjalotjes
 • een scheutje goede balsamico-azijn
 • zout en peper
 • verse peterselie (liefst platte)
 • olie om in te bakken

Snijd de korstjes van de witte boterhammen en snijd het brood in blokjes. Schil de knoflook en snijd fijn. Verhit wat olie in een koekenpan, fruit daarin de knoflook een minuutje en voeg dan de stukjes brood toe. Bak ze in een paar minuten aan beide kanten goudbruin en laat de croûtons dan afkoelen op een bord.

Schil de sjalotjes en snijd ze heel fijn. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Verhit wat olie in een grote koekenpan en bak daarin de sjalotjes en de paddenstoelen. Let op: doe de pan niet te vol. Als je teveel paddenstoelen tegelijk in de pan gooit, dan koelt de pan teveel af en dan laten de paddenstoelen hun vocht los en gaan ze stoven in plaats van bakken. Dus bak de paddenstoelen in twee of drie delen. Blus de paddenstoelen af met een scheutje balsamico. Was de peterselie, snijd fijn en roer royaal door de paddenstoelen. Breng op smaak met zout en peper en serveer lauwwarm met de croûtons.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

6 reacties op Paddenstoelensalade met croûtons

 1. Amanda zegt:

  Ik heb het artikel vanochtend gelezen :) Super om te lezen dat er meer ouders zijn die hun kinderen geen kant en klare hap voor schotelen maar lekkere, verse maaltijden, bereidt met liefde! Dit recept ga ik zeker uitproberen wanneer mijn mannetje daar oud genoeg voor is.

 2. shelly zegt:

  Ik heb het gister ook gelezen. Echt helemaal leuk. De site bezoek ik regelmatig voor nieuwe ideeen. Mijn dochter heeft dan ook nog helemaal niks uit een potje gehad. We koken alles vers. Ze is nu ruim een jaar en lust tot nu toe alles. Iedereen vind dat ze zo goed eet! Ik snap wel waarom!! Haha!

 3. Leuk Niels. Jullie staan er fraai op. :)

 4. Niels zegt:

  Dank dank! :-)

 5. Simone zegt:

  Super enthousiast over je website! Via het artikel kwam ik terecht op je website en ben echt heel blij inspiratie voor gezond&vers babyfood te hebben.
  Bij onze dochter heb ik altijd het gezond & vers eten principe gehanteerd en met als resultaat één van de weinige peuters die ik ken verzot op echt lekker eten en vooral groenten en fruit.
  Alleen waren mijn recepten altijd een beetje armzalig (tsja echt geen culinaire genen): bv spitskool en spaghetti gewoon gekookt en dan zo op het bord met een beetje margarine (ze vond het echt heerlijk, maar echt koken is het niet).
  Gelukkig gaat onze zoon het dankzij jouw website een stuk beter krijgen :D
  Dus alvast heel erg bedankt namens onze zoon….. can’t wait 2 start!

  • Niels zegt:

   Wat leuk! Geweldig om te horen dat je dochtertje zo van lekker eten houdt! Bij de mijne lijkt het ook die kant op te gaan, ik hoop dat ze straks ook van alle smult!
   Veel plezier met koken!