Schorseneren met pancetta en ei

Schorseneren met pancetta en ei

Schorseneren met pancetta en ei

Het einde van de winter lijkt dichtbij: bij ons in het park kwamen de crocussen en narcissen al een paar weken geleden boven het gras uit. (Dom van ze, want sindsdien is het aardig koud geweest dus ze hadden beter nog even onder de grond kunnen blijven). En op de markt begon André de groenteboer al over de eerste verse bladgroenten die er bijna aankomen dus ook hij heeft de lente in z’n hoofd. Helaas duurt het echt nog even voor het zover is. Maar gelukkig zijn er ook in de winter lekkere dingen te eten. Ik heb maar weer eens schorseneren gemaakt, die lijken niet zo winters omdat ze naar asperges en artisjokken smaken. Lekker!

Pas wel even op met het schillen. Dat is wat lastig, maar er is een trucje voor. Ik heb ze dit keer klaargemaakt met pancetta, dat heerlijke gekruide Italiaanse spek. Maar het mag ook met gewoon ontbijtspek, als je pancetta niet kunt krijgen.

In het Italiaans heet dit gerecht scorzonere in fricassea en ik heb eens geprobeerd uit te zoeken wat die fricassee nou precies is, maar dat is niet helemaal duidelijk: het kan van alles zijn. Meestal is het een gerecht van gestoofd vlees of kip, vaak met room. Afhankelijk van aan wie je het vraagt moet er citroen in, of juist absoluut niet. In Italië eten ze graag lamsfricassee, maar de fricassee kan daar ook bestaan uit gestoofde groenten, zoals hier. Maar hoe je de fricassee ook maakt, het is een erg geschikt kinderhapje. Zacht gestoofde vleesjes of groentes met room, dat gaat er bij de meeste kleintjes wel in!

Recept: schorseneren met pancetta en ei

 • een kilo schorseneren
 • 200 gram pancetta in plakjes
 • het sap van 2 citroenen
 • een klont boter
 • 2 eidooiers
 • verse peterselie

Schil de schorseneren (onder water) en snijd ze in stukken. Breng in een grote pan ruim water aan de kook, met het sap van een citroen en wat zout en kook hierin de schorseneren ongeveer een half uur op zacht vuur. Giet ze daarna af en laat ze uitstomen.

Smelt de boter in een grote koekenpan, snijd de plakjes pancetta in stukjes en bak ze zachtjes in de boter. Voeg na een paar minuten de schorseneren toe en bak ze zachtjes een paar minuten terwijl je voorzichtig af en toe roert.

Was de peterselie en snijd fijn. Klop de eidooiers los met het sap van de andere citroen en wat zout. Haal de koekenpan met schorseneren van het vuur en roer er het dooiermengsel doorheen. Zet terug op het vuur, draai dat zo laag mogelijk en blijf roeren. De dooiers zullen nu binden zodat een enigszins dikke saus ontstaat. Het wordt niet veel saus, maar net genoeg om alle stukjes schorseneer van een laagje te voorzien. Haal van het vuur, bestrooi royaal met de peterselie en serveer.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , . |

3 reacties op Schorseneren met pancetta en ei

 1. marron zegt:

  Mevrouw Ediete gaf gisteren een andere tip voor het schillen van schorseneren: gewoon met blote handen en dan je handen schoonmaken met olie!
  http://www.eediete.nl/keuken
  Ga ik toch eens proberen, lijkt me simpeler dan dat onderwatergepruts in de gootsteen of in een emmer.

  • Niels zegt:

   Hoi Marron,
   Mja misschien is dat een goed idee. Maar ja, dan zitten je handen onder de olie :-)

   Ik vind het gepruts in de gootsteen reuze meevallen, het schillen is zo gepiept!

 2. Diana zegt:

  Zijn die latex handschoentjes niet iets?