Rijst met tomaat en kip

Rijst met tomaat en kip

Gebakken rijst met tomaat en kip

Ik kook altijd teveel. Tenminste, dat zegt mijn liefje. Klopt ook wel: meestal is de pan nog niet leeg als we klaar zijn met eten. Zal wel iets te maken hebben met ogen die groter zijn dan mijn maag, of met liefde voor eten in het algemeen. Hoe het ook zij, ik vind het helemaal niet erg want restjes en kliekjes komen altijd wel weer van pas. Zeker als we rijst eten is het fijn om een flinke schep rijst over te houden. Zodat je die de volgende dag kunt opbakken, met kip en tomaat bijvoorbeeld! Dat is lekker en snel klaar en op een drukke doordeweekse dag is dat dus een ideaal recept! Let wel op dat je gekookte rijst maar een dag in de koelkast kunt bewaren, het bederft erg snel. Maar je kunt het prima invriezen, zodat het veel langer houdbaar is.

Recept: rijst met tomaat en kip

 • gekookte rijst die je hebt bewaard van een andere keer
 • kippenpootjes
 • een flinke ui
 • een teen knoflook
 • een paar rijpe tomaten

Snij de kippenpootjes een paar keer in de lengte in en bak ze in wat olie aan alle kanten mooi bruin. Door ze in te snijden zijn ze sneller gaar: de warmte kan daardoor beter in het vlees doordringen. Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflookteen, was de tomaten en snijd ze in blokjes.

Als de kippenpootjes bruin en gaar zijn haal je ze uit de pan en bak je in dezelfde olie de ui en knoflook. Voeg na twee minuten ook de rijst toe en roer goed, voeg een paar minuten later ook de blokjes tomaat toe. Zet het vuur zacht.

Als het goed is zijn de kippenpootjes nu een beetje afgekoeld. Pluk het vlees van de botten, snijd in kleine stukjes en roer die door de rijst. Breng de rijst op smaak met zout en peper, en klaar ben je: in 10 minuten een heerlijk gerecht op tafel!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vlees. Ingrediënten: , , , , . |

6 reacties op Rijst met tomaat en kip

 1. Maaike van der Veer zegt:

  Moet dit gerechtje ook gepureerd worden (lichtelijk???)

  Met vriendelijke groet,
  Maaike van der Veer.

  • Niels zegt:

   Hi Maaike,
   Dat ligt er een beetje aan. Als je kookt voor een kindje dat al tanden heeft, is dat niet nodig. Ook niet als het maar een paar tandjes zijn. De rijst is zacht, het kipvlees ook, dus dat gaat prima. Voor een kindje dat nog geen tanden heeft, zou ik dit gerecht nog niet klaarmaken denk ik. Maar je kunt het natuurlijk gewoon proberen: doe maar een beetje in de keukenmachine en kijk wat er gebeurt!

 2. Roger zegt:

  Dan moet je het ook ooit nog eens zo proberen: geen voorgekookte rijst; kipstukken aanbraden in behoorlijk veel vet, rijst erbij en voldoende vocht + tijm en laurier en knoflook (tomaat nooit geprobeerd, maar lijkt goed). De rijst samen met de kip gaar laten worden. Dat wordt een best wel vet gerecht maar oei ….

 3. eef zegt:

  kruiden mag dat wel al ben er wel erg voorzichtig mee oor

 4. Vanessa zegt:

  Hoi, je schrijft dat je de rijst met zout en peper op smaak moet brengen. Mijn baby is 9 maanden. Ik had begrepen dat je geen zout moet gebruiken?

  Trouwens, jouw site heeft mij gemotiveerd om verse gerechten te maken voor mijn baby. Bedankt!

  Groetjes,
  Vanessa

 5. lolitha zegt:

  hoi mijn zoontje is 7 maanden en die eet nog geen stukjes hij stikt er in en in peruur nog in machiene maar goed ik zelf maak griekse eten en nu vraag ik me af mag hij alles eten groente vlees?