Fruithapje van kaki, limoen en kokos

Kaki, limoen en kokos

Kaki, limoen en kokos

Overal waar ik kijk liggen bij de groenteboer grote hoeveelheden kaki’s (of sharonvruchten). Kennelijk is het kakihoogseizoen. Heel fijn, want een goed rijpe, zachte kaki heeft een fantastisch zomerse geur en hoewel het vandaag mooi weer is, zomer is het nog lang niet. Dus een herinnering aan hoe de zomer ookalweer ruikt is zeer welkom! Kaki’s zijn wel rare vruchten. Ze bevatten veel tannines, net als sommige rode wijn, waardoor ze wrang en hard kunnen zijn. Ze moeten dan langdurig narijpen. De tannines worden langzaam afgebroken en omgezet in heerlijk zoete geuren en smaken. De kaki kan tijdens het narijpen erg zacht worden, zo zacht zelfs dat het lijkt alsof hij niet meer goed is. Maar laat je niet voor de gek houden: ze zijn juist heerlijk als ze zacht zijn en wat bruine plekjes hebben. Die schil je er toch af en wat je dan overhoudt is glibberig, zoet en boterzacht. Heerlijk. Dat vindt N ook; ze is gek op kaki’s!

Een rijpe kaki bevat weinig zuren, waardoor de vrucht niet die lekkere frisse toets heeft die de meeste andere vruchten wel hebben. Daarom is het lekker om er wat citroensap of limoensap overheen te persen. Het kaki-aroma wordt daardoor ook een stuk dieper. En voor de bite doe ik er ook nog een schep gedroogde geraspte kokos overheen.

Het resultaat is een fruithapje dat in 3 minuten klaar is, en fantastisch smaakt!

Recept: Fruithapje van kaki, limoen en kokos

Fruithapje van kaki, limoen en kokos

Fruithapje van kaki, limoen en kokos

 • twee zachte rijpe kaki’s
 • een limoen
 • een schep gedroogde kokos

Schil de kaki’s, snijd ze in stukken. Pers de limoen uit en giet het sap over de kaki. Meng met een schep geraspte kokos. Roeren, klaar!

Geplaatst onder fruit, recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , . |

3 reacties op Fruithapje van kaki, limoen en kokos

 1. Eline zegt:

  Hoi Niels,

  Afgelopen vrijdag heb ik 2 kaki’s gehaald en op de fruitmand gelegd om door te rijpen, maar nu zie ik op internet dat ik deze eigenlijk in de koelkast had moeten leggen, klopt dat?
  De kaki’s zijn nu goed zacht geworden, maar kan ik ze nu nog wel bereiden voor mijn zoontje van 10 maanden? En kan ik het na het schillen en in blokjes snijden nog invriezen?

  Groetjes Eline

  • Niels zegt:

   Hi Eline,
   Ik leg kaki’s nooit in de koelkast. Dat geldt eigenlijk voor al het fruit.
   Als de kaki’s lekker zacht zijn geworden zijn ze heerlijk, bereiden is niet nodig. Gewoon in stukjes snijden en opeten!
   Of je kaki’s kunt invriezen weet ik niet, nooit geprobeerd. Invriezen kan nooit kwaad, maar vaak wordt door het bevriezen de structuur minder mooi. De ijskristallen die zich vormen tijdens het invriezen, scheuren de celwanden van de vrucht waardoor die papperig wordt. Maar aan de smaak of de voedingswaarde verandert dat niks.

   Maareh, als er wat kaki overblijft eet je dat toch lekker zelf op? Samen fruit eten is gezellig!

   Groeten,
   Niels

 2. Zsuzsan zegt:

  Dag Niels,

  Ik laat me vaak inspireren door jouw gerechten voor mijn zoontje J. Vooral de fruithappen, want fruit eten is gek genoeg soms lastig bij hem (bijna 1 jaar).
  Ik heb n rijpe ananas in huis. Heb je n suggestie?

  Zsuzsan