Kervelsoep

Verse kervelsoep

Verse kervelsoep

Op maandag zijn we altijd laat thuis en ik heb dan meestal geen puf meer om te koken. Daarom maak ik op zondag een grote pan verse soep, die we maandag (en de rest van de week, als er nog over blijft) kunnen eten. Ik vind het heerlijk als het huis op zondagmiddag naar verse soep ruikt. Lekker ouderwets gezellig. Of zoiets :-) Er is altijd wel iets in huis om soep van te maken. En een goede basis om mee te beginnen is ‘potage Parmentier‘, een simpele aardappel-preisoep die genoemd is naar Antoine Parmentier, een 18e eeuwse Franse wetenschapper die de aardappel populair heeft gemaakt in Europa en als dank allerlei aardappelrecepten naar zich vernoemd kreeg.

Het recept is erg eenvoudig: evenveel aardappelen als prei, alles wassen en in stukken snijden, koken in ruim water, pureren, op smaak brengen met zout en peper en klaar ben je. Best een lekker soepje om zo te eten, maar het wordt nog beter als je nog wat lekkers aan deze potage toevoegt. Verse kruiden, bijvoorbeeld. Peterselie, kervel, dragon, bieslook, waterkers, zuring, etc. Spinazie is ook een goeie. En het is erg lekker om wat room toe te voegen, of boter, zure room of eidooier, net wat je in huis hebt. De soep wordt daar fluweelzacht van, heerlijk! Het is wel belangrijk dat je de soep niet meer laat koken als je eidooier gebruikt, want dat gaat schiften en dan heb je een korrelige klontjessoep in plaats van een fluweelzachte potage.

Ik maak mijn potage vandaag met een beetje zure room en een grote bos verse kervel. Bij zulke simpele recepten is het belangrijk dat je heel goede ingrediënten gebruikt. Er gaan maar een paar ingrediënten in, dus alle smaak moet uit die paar ingrediënten komen. Dus doe je best om lekkere aardappels te vinden, en mooie preien, en mooie spetterend verse kruiden.

Recept: kervelsoep

  • een halve kilo kruimige aardappels
  • een halve kilo prei (het wit een een beetje groen, niet de taaie uiteinden)
  • een paar takjes verse peterselie
  • een grote schep crème fraîche
  • een grote bos verse kervel

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes, snijd de preien in dunne ringen, en was aardappels en prei zorgvuldig. Zet de aardappels en de helft van de prei op het vuur in een grote pan met 2 liter water en kook in ongeveer een half uur gaar. Pureer de soep met de staafmixer of passe-vite. Proef, en voeg naar smaak zout en peper toe.

Was de peterselie, snijd fijn en voeg samen met de rest van de prei toe aan de soep. Kook nog 5 minuten. Was de kervel, snijd zeer fijn en voeg toe. Laat nog 3 minuten koken en draai dan het vuur uit. Voeg de crème fraîche toe en roer goed zodat er geen klontjes meer zijn. Je kunt de soep opwarmen als dat nodig is, maar laat hem niet meer koken.

Zo. Samen met een goed brood en een lekker kaasje een prima maaltje voor morgenavond.

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , . |

Een reactie op Kervelsoep

  1. roger zegt:

    Dit is inderdaad de echte preisoep. Als je daar een klontje roomboter in doet en dan snel . wat soep en net gesmolten boter lepelt, dan smelt je helemaal.
    Dit was voor ons vroeger een heerlijke dag: preisoep en daarna flensjes.