Bloemkool-aardappelsoep met gorgonzola

Bloemkool-aardappelsoep met gorgonzola

Bloemkool-aardappelsoep met gorgonzola

Lekker hoor, die winterse kou. Het is af en toe even doorbijten op de fiets, maar N lijkt nergens last van te hebben, als ik haar maar goed inpak natuurlijk. Ze zit met knalrode wangen en glimmend van het snot in het fietsstoeltje te lachen en te zingen, ondanks gure wind en natte sneeuw. Dat komt ongetwijfeld doordat ze weet dat koud weer betekent dat ik lekker stevige winterkost voor haar ga koken :-) En daar heeft ze natuurlijk gelijk in! Hoe koud het ook is buiten, met een goede maaltijd is het zo weer warm en behaaglijk.

Vandaag maar weer eens een goede maaltijdsoep, dat is lekker en makkelijk bovendien, je hebt er maar één pan voor nodig!

Je kunt een bouillonblokje gebruiken om de soep op smaak te brengen als je dat nodig vindt. Bij de natuurwinkel hebben ze lekkere bouillonblokjes die niet veel zout bevatten. Dat is beter voor kleintjes dan de blokjes van de gewone supermarkt want die zijn erg zout en dat is niet goed voor kleine kindjes. Maar wacht met het toevoegen tot de soep klaar is, want de blauwe kaas geeft al veel smaak, dus misschien is het helemaal niet nodig. Eerst goed proeven dus, en dan pas eventueel een bouillonblokje erbij.

Recept: bloemkool-aardappelsoep met gorgonzola

voor 4 personen

 • een grote ui
 • twee teentjes knoflook
 • olie om in te bakken
 • een halve bloemkool
 • vier aardappels
 • 200 gram gorgonzola
 • eventueel een (zoutarm) groentebouillonblokje
 • verse peterselie

Pel de ui en knoflook, snijd ze fijn en fruit ze in een soeppan een paar minuten in een beetje olie. Schil ondertussen de aardappels, was de bloemkool en snijd alles in kleine stukjes. Doe ze in de pan, voeg anderhalve liter water toe en breng alles aan de kook.

Laat 10 minuten koken en check dan even met een vork of de aardappelblokjes al zacht zijn. Als ze gaar zijn kan het vuur uit. Voeg de gorgonzola in blokjes gesneden toe, laat die een paar minuten smelten en gebruik de staafmixer om alles tot een mooie soep te pureren. Als je geen staafmixer hebt dan gaat het ook prima met een stamppotstamper of passe-vite.

Proef, breng op smaak met bouillonblokje, of met wat zout, peper en wat je verder nog lekker vindt. Was de peterselie, snijd fijn en roer door de soep.

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

2 reacties op Bloemkool-aardappelsoep met gorgonzola

 1. Melissa zegt:

  Hoi!
  Ik heb zelf nog geen kind, maar zo langzamerhand komt deze droom hopelijk in vervulling. Maar ik heb er al helemaal zin in om al deze heerlijke recepten te koken! Deze site is ontzettend vol met mooie kook ideen, en ook met goede raad. :-) Ik kijk er uit naar het ouderschap.
  Groeten vanuit Canada

  • Niels zegt:

   Hoi Melissa,
   Wat leuk! Ik stond ook te popelen om voor ‘t kleintje te gaan koken, ik was blij toen ze eindelijk 6 maanden oud was en ik voor het eerst voor haar kon koken! Ik hoop dat jij ook snel met koken kunt beginnen! :-)
   Niels