Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie (met braadworst)

Oe het is weer lekker koud winterweer! Een uitstekende gelegenheid om weer eens een Hollandse klassieker van stal te halen: de stamppot rauwe andijvie. Mooi, want als ik de bezoekersstatistieken van mijn blog bekijk, zie ik dat de ouderwetse gerechten het best bekeken en het meest gegoogled worden. De boerenkool met worst, het stamppotje van verse spinazie en de verse kippen- en champignonsoep zijn de absolute favorieten. En waarom ook niet; het zijn niet voor niets klassiekers!

Van alle stamppotjes is dit een van de lekkerste, vind ik. Lekker romige aardappelpuree, frisse rauwe andijvie, kleine blokjes kaas erdoor en liefst een lekker braadworstje erbij: heerlijk! N was het daar roerend mee eens: ze smulde ervan. Zorg wel dat je de andijvie klein genoeg snijdt, want kleintjes verslikken zich gemakkelijk in lange slierten.

Recept: stamppot rauwe andijvie

voor 4 personen

 • een kilo kruimige aardappelen
 • een teen knoflook
 • 800 gram andijvie
 • een klont boter
 • een scheut melk
 • 100 gram jonge kaas
 • vers geraspte nootmuskaat

Pel de knoflook. Schil de aardappels, snijd ze in stukken van gelijke grootte en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar, samen met de teen knoflook. Snijd ondertussen de andijvie in fijne reepjes, en was die heel goed. Je kunt maar beter twee keer wassen want er zit altijd veel zand aan andijvie. (Of je koopt een zak voorgesneden, voorgewassen andijvie, da’s wel zo handig). Maak de gewassen andijvie goed droog in de slacentrifuge, of door ze in een schone keukendoek te doen en die hard in het rond te draaien (buiten of in de badkamer :-) Snijd de kaas in kleine blokjes.

Giet de aardappels af en stamp ze samen met de knoflook met een stamppotstamper tot purée. Voeg een klont boter toe en wat warme melk, zodat de puree mooi smeuïg wordt. Roer nu met een stevige houten lepel de reepjes rauwe andijvie door de puree. Dat past niet allemaal tegelijk in de pan, maar je zult zien dat de andijvie slinkt naarmate je de reepjes door de puree roert, zodat uiteindelijk alle andijvie er makkelijk in gaat. Je kunt de pan op een heel zacht vuurtje zetten terwijl je aan het roeren bent, dan koelt de stamppot niet zo af. Wel extra goed roeren dan, anders brandt het aan. Roer de blokjes kaas erdoor, en de vers geraspte nootmuskaat.

Zoals gezegd erg lekker met verse braadworstjes. Die moeten ongeveer een kwartiertje zacht bakken, dus die kun je ongeveer tegelijk met de aardappels opzetten, dan is alles tegelijk klaar.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 7 maanden. Ingrediënten: , , , , , , . |

9 reacties op Stamppot rauwe andijvie

 1. suzanne zegt:

  Hoi!
  Inderdaad de klassiekers staan hier ook op het menu :)
  Nu onze kleine jongen langaam aan steeds meer gaat eten hoort ook deze holllandse kost erbij, ik ga dit menu zeker proberen, spannend met kaas!
  Vorige keer had ik gevraagd over de yochurt, je had toen geadviseerd het CB te vragen wat zij vonden. Braaf als dat ik ben (hihihi) heb ik dat gedaan, en vanavond staat het voor het eerst op de tafel als toetje, spannend!!

  Dank je wel voor alle leuke recepten (wij genieten er zelf ook van)

  groetjes
  Suzanne

  • Niels zegt:

   Hoi Suzanne,
   Wat goed! Is de yoghurt goed bevallen? Ik hoop het maar, N is er absoluut gek op (om te eten en om mee te spelen :-)
   Niels

 2. suzanne zegt:

  Hoi Niels,
  de yochurt was een klein hitje… het ging in het begin niet echt van harte maar na een paar happen kreeg hij er helemaal zin in.
  Het is ontzettend leuk om te zien hoe hij allemaal nieuwe dingen leert kennen, sinds drie dagen eet hij brood met beleg, eerst verslikte hij zich regelmatig maar nu hij het doorheeft eet hij de oren van je hoofd hihihi.
  Vanavond jou witlof stampotje proberen… spannend! (de andijvie was erg lekker! zo vond ook onze kleine man :))

 3. Mariska zegt:

  Hallo,
  Van dit recept heeft onze zoon gesmult, maar zijn papa en mama vonden het helemaal niets! Onlangs recept van pannekoeken geprobeerd, heerlijk! Klopt het dat er geen recepten te vinden zijn met zuurkool?

  • Niels zegt:

   Hmm ja, wat vreemd! We eten regelmatig zuurkool, maar kennelijk heb ik nog nooit een zuurkoolrecept op de site gezet. Ga ik maar eens doen dan!

 4. Marjon zegt:

  Hoi Niels,

  Wat een heerlijke recepten allemaal! De aardappelkoekjes gingen er al goed in en vandaag maak ik de andijviestampot voor mijn 10 maanden oude zoon. ( heb nog andijvie over van gister dus maar goed gebruiken tenslotte)Ik heb alleen geen melk meer in huis dus doe er wat creme fraiche bij. Of zou je me dat niet aanraden? ;-)

  Groetjes, Marjon

 5. Corine zegt:

  Hoi Niels,

  Ik vind dit zo`n leuke site! Ik haal er regelmatig een receptje voor onze kleine dame (7 maanden) van af. Zoals de aubergine uit de oven. (zou ik zelf nooit op gekomen zijn)
  Vanavond eten wij allemaal stamppot rauwe andijvie. Leuk dat onze dochter hier ook van kan eten. Het is ook veel gezelliger als je allemaal hetzelfde eet.

  Bedankt voor het delen van al je recepten!

 6. Debora zegt:

  Goedemiddag,

  Belande zojuist op uw site omdat ik een receptje zocht met andijvie wat ons zoontje van bijna 9 maanden ook mag eten. Nu zag ik dat er ook nootmuskaat, gewone melk, knoflook en kaas ingaat. Ik vroeg me gewoon af of mijn mannetje dit al mag hebben, ben daar best voorzichtig mee en onzeker in.

  Hoor er heel graag van!

  m.v.g D. Confurius

 7. ria maus zegt:

  Ik maak al 42 jaar andijvie stampot. Ik heb het ook in de HH school geleert. Maar met kaas en knoflook is echt iets vsn de laatste jaren. Wel met doorwassen gerookt e spek dobbelsteentjes lekker knapperig uit gebakken erin gemengt. Dat is deECHTE ouderwetse andijvie stampot.