Pannenkoekenfeestje

Pannenkoek

Pannenkoek

We hadden vanmiddag een pannenkoekenfeestje! Heel gezellig met z’n allen rond de grote tafel met een enorme stapel pannenkoeken in het midden, en allerlei heerlijke zoetigheid om erop te doen. Geen dikke Amerikaanse pannenkoekjes zoals de vorige keer,  vandaag heb ik crêpes gebakken: reuzengrote flinterdunne pannenkoeken met boekweitmeel erin. Dun is goed, want dan kun je er lekker veel op :-) N kreeg haar pannenkoek met appelmoes en geraspte kokos, ze heeft hem met een zeer serieus gezicht (compleet met gefronste wenkbrauwen) zorgvuldig naar binnen gewerkt.

Ik doe boekweitmeel door het beslag omdat dat een erg lekkere smaak geeft, die me doet denken aan vakanties in Bretagne en Normandië. Voor grote dunne pannenkoeken heb ik uit Frankrijk eens een speciale crêpe-pan meegenomen. Dat is een koekenpan zonder opstaande rand, dus eigenlijk gewoon een bodem met een steel eraan. Erg handig, want zonder opstaande rand kun je het beslag beter door de pan verspreiden en dus een dunnere pannenkoek maken. En de pannenkoeken zijn ook makkelijker om te draaien. Handig, maar erg noodzakelijk is zo’n pan niet. Met een gewone koekenpan gaat het ook goed.

Recept: crêpes

voor 6 personen

 • 200 gram patentbloem
 • 150 gram boekweitmeel
 • 5 eieren
 • een halve liter melk
 • een klein scheutje olie
 • een snuf zout
 • een schepje suiker
 • water

Dit recept is erg simpel, maar begin op tijd want het beslag moet twee uur rusten voordat je gaat bakken!

Meng de bloem en het boekweitmeel, doe de melk en de eieren erdoor en mix rustig met de mixer tot een mooi papje zonder klontjes. Zet de mixer op de hoogste stand en doe een scheutje olie door het beslag, en een beetje zout en suiker. Blijf mixen en voeg zoveel koud water toe tot het beslag mooi dun is.

Het beslag moet iets dunner zijn dan beslag voor de dikkere Nederlandse pannenkoeken, maar ook weer niet te dun want dan scheuren de pannenkoeken bij het omkeren. Hoe dik het beslag moet zijn is lastig te beschrijven. Ongeveer zo dik als Chocomel, misschien een heel klein beetje dikker.

Laat het beslag twee uur rusten in de koelkast. Dat is vooral voor het boekweitmeel nodig: dat neemt het vocht langzaam op en zorgt ervoor dat het beslag mooie samenhang krijgt. Roer het na het rusten nog even goed door en voeg nog wat water toe als dat nodig is.

Na het rusten kun je gaan bakken. Neem je beste koekenpan met anti-aanbaklaag. Laat die op hoog vuur goed heet worden. Zet ondertussen op een heel laag vuurtje een pan met een laagje water erin en een bord erop. Daar komen de pannenkoeken op te liggen als ze klaar zijn, zo blijven ze warm.

Als de koekenpan goed heet is, giet je er een klein beetje olie in (zonnebloemolie bijvoorbeeld), dat je met een kwastje door de pan verspreidt. Giet nu een schep beslag in de pan. Dat gaat het best als je het beslag aan de zijkant in de pan giet en de pan scheef houdt zodat het snel over de hele pan verspreid wordt. Doe dat snel en houd de pan vlak boven het vuur, zodat hij niet teveel afkoelt.

Laat de pannenkoek nu even met rust, je ziet dat het beslag opdroogt, dat er gaatjes in de pannenkoek komen, en dat de randjes een klein beetje opkrullen. Als de randjes gaan krullen is het tijd om met een spatel voorzichtig te kijken of de onderkant bruin is. Als hij precies de juiste goudbruine kleur heeft, draai je de pannenkoek om en laat je nog een minuutje de andere kant bakken. Dan kan de pannenkoek op het warmhoudbord en kun je opnieuw beginnen met de volgende pannenkoek. Wacht wel eerst tot de pan weer goed heet is want dat is het geheim van goede pannenkoeken: de pan moet heet genoeg zijn. Meer geheimen zijn er niet, pannenkoeken bakken is reuze eenvoudig!

Voor wie geen zin heeft in stroop, jam en ander zoet: maak kaaspannenkoeken. Die hoef je maar aan één kant te bakken: maak de pannenkoek zoals hierboven beschreven, leg er een paar plakken kaas op en vouw hem dubbel in plaats van hem om te draaien als hij goedbruin is. Laat hem nog heel even dubbelgevouwen in de pan liggen zodat de kaas goed smelt en serveer meteen. Erg lekker.

Eet smakelijk en veel plezier!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , . |

6 reacties op Pannenkoekenfeestje

 1. Lotte zegt:

  Mmmm lekker, leuk idee voor deze week. Ik ga het ook eens proberen met appelmoes.

 2. Ilse zegt:

  Inderdaad erg lekker: boekweitmeel toevoegen. Pannenkoeken van alleen normaal meel vind ik persoonlijk kraak nog smaak hebben.

  Ook lekker: spinaziepannenkoeken (en zo krijgen kids ook nog wat groenten binnen). Gewoon een pak bladspinazie uit de diepvries ontdooien, vocht eraf en toevoegen aan het beslag. Moet je alleen wel iets dikkere pannenkoeken mee bakken. Lekker met shoarma maar ook met geraspte kaas en, jawel, poedersuiker.
  Kan vast ook wel met verse spinazie op een of andere manier, maar dat hebben we hier nog niet geprobeerd.

  • Niels zegt:

   Klinkt als een heel goed idee. Al heb ik wat moeite om me die poedersuiker voor te stellen; dat lijkt me niet erg lekker. Ik zal het eens proberen, dank voor de tip!

 3. Marlous zegt:

  Pannenkoek was een groot succes vanavond. Ik heb de Kaboutermix van Koopmans gebruikt. Dit is al een mix van bloem en boekweitmeel. Verder alleen nog wel zout, suiker en etc. toevoegen.
  Normaal vindt dochterlief (bijna 8 maanden) appels nog niet zo lekker maar de zelfgemaakte appelmoes was op de pannenkoek blijkbaar erg lekker.

  Ik heb ook jaren geleden een crepe-pan uit Frankrijk laten overkomen. Gaat erg snel en voor de kleintjes zijn het dan ook niet zo van die dikke pannenkoeken.

 4. Kim zegt:

  Hi, met pasen pannenkoeken sOchtends voor mijn man als ontbijt, als traditie voor een hardloopwedstrijd. Ik heb er een appelstroop doorgedaan omdat ik nog geen suiker toe wil voegen. Een banaan erdoor geprakt (zoals de ontbijtpannenkoekjes op Bali) en een paar gewelde rozijntjes. Verder alleen boekweit meel gebruikt. En dat was smullen! Voor mijn man en Louise! We hebben al het beslag opgemaakt en nu nog een portie in de vriezer.